Novi postupak

Vlada RH o konačnom prijedlogu Zakona o hrvatskom državljanstvu

Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2019.
u 10:25

U cilju stvaranja jedinstvenog i usklađenog normativnog okvira, izvijestio je pritom, poslove stjecanja hrvatskog državljanstva obavljaju nadležna upravna tijela županije, odnosno Grada Zagreba, a ne više uredi državne uprave

U zagrebačkim Banskim dvorima 3. listopada na 181. sjednici Vlade RH raspravljeno je 20-ak tema iz gospodarskog, društvenog i kulturnog života Hrvatske, uključujući razna poboljšanja normativnog okvira poput Prijedloga amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu.

Što se tiče spomenutog amandmana, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će se omogućiti stjecanje hrvatskog državljanstva i onim osobama koje su rođene nakon stupanja na snagu Zakona o hrvatskom državljanstvu, starijima od 21 godine, čiji je jedan od roditelja bio hrvatski državljanin u trenutku njihova rođenja, a propustio ih je prijaviti do njihove punoljetnosti. Predlaže se rok od dvije godine.

"Također, omogućuje se stjecanje državljanstva svim pripadnicima hrvatskog naroda koji su iselili u inozemstvo s prostora u sastavu bivših država u kojima se u vrijeme iseljenja osoba ili njihovih predaka nalazilo i područje današnje Hrvatske", naglasio je Božinović.

U cilju stvaranja jedinstvenog i usklađenog normativnog okvira, izvijestio je pritom, poslove stjecanja hrvatskog državljanstva obavljaju nadležna upravna tijela županije, odnosno Grada Zagreba, a ne više uredi državne uprave.

"Dodaje se novi članak kojim se regulira pitanje državljanskog statusa nestalih i smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata koji nisu imali hrvatsko državljanstvo u trenutku nestanka ili stradavanja. Propisuje se i mogućnost naknadnog upisivanja u evidenciju državljanstva RH i osoba rođenih u razdoblju od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. godine, čija su oba roditelja bili hrvatski državljani u trenutku njihova rođenja, pod uvjetom da u roku od dvije godine podnesu zahtjev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva", dodao je.

Politička važnost olakšavanja stjecanja hrvatskog državljanstva

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas podsjetio je da je još 2016. godine na Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, održanom u Vukovaru, premijer Plenković dao obećanje da će se Zakon o državljanstvu izmijeniti.

"Vlada ispunjava svoje obećanje, što će uvelike omogućiti našim ljudima temeljnu pravnu vezu s domovinom, iz koje će proizaći sve drugo", naglasio je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je političku važnost olakšavanja stjecanja hrvatskog državljanstva i dodao da diljem svijeta Hrvati pozdravljaju novi postupak stjecanja državljanstva koji će "hrvatsku koloniju u svijetu zbližiti s domovinom".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije