Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Veličanstvenom festivalskom priredbom započelo slavlje 125. godišnjice HBZ-a

Najbolji komentar i prilog opisu ovog slavlja jest kratak komentar jednog čovjeka pri izlasku iz hotela: "Šteta što se ovakav festival održava samo jednom godišnje"
06. studenoga 2018. u 09:22 0 komentara 404 prikaza
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/6

Od 2. do 4. studenoga 2018. Hrvatska bratska zajednica u Americi održala je svoj 32. odrasli tamburaški festival na kojem je nastupilo 30 kulturno-umjetničkih zborova sa 720 tamburaša i plesača te započela slavlje svoje 125. godišnjice.

Mile Rupčić U Americi ponosno pjeva o Slavoniji

Zajednica je utemeljena 2. rujna 1894. u ovom gradu mostova i rijeka koje spajaju, šire zajedništvo, pružaju potporu hrvatskom rodu i čuvaju identitet, kulturu i tradicije ovog malog europskog naroda koji se ovdje počeo naseljavati sredinom 19. stoljeća. Tako je u središnjici Zajednice u Pittsburghu održan 32. TamFest koji je otvorio vrata slavlja obljetnice ove najstarije i najutjecajnije organizacije Hrvata u svijetu.

Tijekom ova tri dana, prostorije Wyndham Grand Hotela bile su prepune hrvatskog naroda i prijatelja koji je uživao u prelijepim narodnim nošnjama raznoraznih kulturnih područja iz domovine Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Pjevalo se, družilo, plesalo i uživalo u ovom festivalskom slavlju na kojem se okupila tako mnogobrojna publika koja je ovamo doputovala iz mnogih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i susjedne Kanade. 

Angel's Fund i fra Mladen Hrkać Odlična suradnja humanitarne udruge iz Zagreba i Pittsburgha

Najbolji komentar i prilog opisu ovog slavlja kratki je komentar jednog čovjeka pri izlasku iz hotela: "Šteta što se ovakav festival održava samo jednom godišnje."

A te izgovorene riječi doista potvrđuju mnogi koji su svjedočili prekrasnim nastupima tamburaških i folklornih zborova na festivalskoj pozornici. Programi izvođača pripremljeni su i izvedeni na visokoj razini te su bili odraz talenta, ljubavi i odanosti narodu iz kojeg su ti izvođači potekli. Ovdje se zaista većinski radi o drugom, trećom i četvrtom naraštaju američkih i kanadskih Hrvata koji ponosno nose tamburicu u svojoj ruci, odjeveni u lepršave i lijepe narodne nošnje na kojima im zavide daleko veće i mnogobrojnije etničke skupine. 

Te činjenice vode nas i usmjeravaju kroz drugo stoljeće ove doista velike i ugledne organizacije Hrvata u svijetu. Umreženo je 28 omladinskih i 30 odraslih tamburaških i folklornih zborova, koji se nalaze pod okriljem HBZ-a, te 213 područnih odsjeka i približno isti broj skupina podmlatka (djeca do 18. godina) diljem ovog sjevernoameričkog kontinenta prava su slika i snaga Zajednice. 

Stoljetna hrvatska prisutnost Odakle Metlika na grbu Hrvatske bratske zajednice u Americi?

Naravno, ne smijemo zanemariti ni gospodarski rast Zajednice koji je izražen u brojkama, također pun divljenja i ponosa. Dolazeća 2019. obilovati će lijepim programima proslave godišnjice, a završnica će biti proslavljena svečanim banketom koji će se održati 22. rujna 2019. u predvečerje 25. nacionalne konvencije Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.