Iz nesigurnosti u neizvjesnost

Večeras na HRT-u dokumentarni film o egzodusu australskih Hrvata

Partizanka
Screenshot HRT
21.05.2018.
u 12:12

U povodu sedamdesete obljetnice putovanja dvaju brodova iz australskih u hrvatske luke pokušava se ovaj izuzetni događaj izvući iz povijesnog zaborava i upozoriti na njegovu pripadnost zajedničkoj povijesti udaljenih krajeva svijeta

Potresan dokumentarni film o australskim Hrvatima večeras će biti emitiran (epizoda br. 1) na Prvom programu Hrvatske radio-televizije u 20.05 sati pod naslovom "Iz nesigurnosti u neizvjesnost".

Scenarij prati jednu od naših najdirljivijih migrantskih drama sredine 20. stoljeća koja se odnosi na propagandne akcije druge Jugoslavije. Riječ je o zaboravljenoj epizodi u povijesti Hrvatske (tada u sklopu SFR Jugoslavije), ali i Australije, Novog Zelanda, Sjeverne Amerike i zemalja Južne Amerike. 

Iz tih su se zemalja od 1948. do 1949. godine brodovima "Partizanka" i "Radnik" vraćali brojni hrvatski iseljenici. Na njihove četiri plovidbe iz Sydneya i Fremantlea ukrcalo se gotovo 1300 iseljenika – povratnika, među njima više od tisuću hrvatskog podrijetla. To su bili najveći putnički brodovi ikada registrirani u ondašnjim hrvatskim lukama. Tijekom dvije godine njima je prevezeno ukupno 4060 iseljenika-povratnika iz raznih zemalja koji su se iz različitih razloga odlučili na povratak u rodni kraj. Ta putovanja ostavila su duboki trag u životima pojedinaca koji su se s velikom radošću i nadom odlučili na povratak, ali isto tako i na sredinu koja ih je srdačno dočekala usred hladnog zimskog ugođaja u Gruškoj luci. 

Sudbine i putevi povratnika i njihovih obitelji u rodnom kraju bili su različiti. Nekima je to postao trajni povratak, dok se znatni dio vratio odakle je otišao, bogatiji za još jedno iseljeničko iskustvo. 

U povodu sedamdesete obljetnice putovanja dvaju brodova iz australskih u hrvatske luke pokušava se ovaj izuzetni događaj izvući iz povijesnog zaborava i upozoriti na njegovu pripadnost zajedničkoj povijesti udaljenih krajeva svijeta. U to vrijeme ovaj događaj izazivao je kontroverzne reakcije, bilo je radosti, ali i čuđenja. No, došao je i trenutak da se pokuša o njemu progovori s ove vremenske razdaljine i to u objema sredinama, u Australiji i u Hrvatskoj koje više nisu toliko udaljene.

Egzodus australskih Hrvata bio je posljedica stanja u Australiji. Naime, nepoznata je činjenica da je kasnih tridesetih godina prošlog stoljeća izbio rasni sukob između starosjedilačkih Australaca i novih doseljenika: Engleza te Talijana i Slavena (uglavnom Hrvata pretežito iz Dalmacije). Bilo je poginulih, spaljeno je više stotina kuća. Hrvatski useljenici u to doba bili su žrtve privilegiranih doseljenika iz anglosaksonskoga kruga, drugim riječima žrtve politike tzv. bijele Australije. Gotovo 90 posto povratnika, nakon što su u Jugoslaviji politički i ekonomski marginalizirani, vratilo se se u Australiju.

Film prati priče nekih od njih. Oko 150 autentičnih kazivača, suvremenika ovih zbivanja, još je među živima. Njihove biografije pratimo zahvaljujući istraživačkom naporu i objavljenim migrantskim studijama u časopisu Gordogan Branka Matana i Matičinu Hrvatskom iseljeničkom zborniku australskog Dalmatinca Waltera F. Lalicha, dugogodišnjeg istraživača Hrvatskih studija s Macquarie Universityja iz Sydneya koji je kao dijete bio dionik tih migrantskih izazova.

Brod "Partizanka" nakon samo nekoliko godina izgubio je svoju važnost jer putnika više nije bilo, izgorio je pod sumnjivim okolnostima. Bio je to način da se propala ideja lažno prikaže kao pomorska nesreća. Naplaćena je velika odšteta, a prije požara sav je inventar odnesen. 

Scenarij i režiju potpisuje Miro Branković, dok je direktor fotografije Dragan Ruljančić, a montažer Mladen Radaković te stručni suradnik Walter F. Lalich iz Australije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije