Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Doznajemo kako će se mađarski Hrvati predstaviti na 47. varaždinskim baroknim večerima

U fokusu promotora naći će se, uz viziju razvitka hrvatske akademske zajednice Mađarske, dvadesetak nakladničkih pothvata objavljenih u knjižnim nizovima poput biblioteke Nova i Posebnih izdanja
26. rujna 2017. u 14:01 0 komentara 213 prikaza
Varaždinske barokne večeri
Foto: Hrvatska matica iseljenika
Pogledajte galeriju 1/5

Odabrana nakladnička djelatnost mađarskih Hrvata predstavit će se u sklopu popratnih programa prestižnih Varaždinskih baroknih večeri, kojima je ove godine Mađarska zemlja partner. 

Dvadeset godina festivala Dvadeset godina festivala Više od 400 folkloraša izišlo na pečuške ulice

Promocija radova Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha tako će se održati 27. rujna 2017. točno u podne u dvorani Europa Media Hrvatskog narodnog kazališta.

Predstavljanje jedinstvene historiografske monografije "Hrvatska od stoljeća 7. do danas" aktualnog ravnatelja Mađarskog instituta iz Zagreba dr. sc. Dinka Šokčevića, bit će upriličena 28. rujna 2017. u 18 sati u dvorani Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon.

Podsjetimo, Znanstveni zavod Hrvata iz Mađarske utemeljila je Hrvatska državna samouprava kao posebnu instituciju prije 13 godina.

Od osnutka do 1. listopada 2010. ravnatelj je bio znameniti filolog Ernest Barić, dok je aktualni čelni čovjek književnik i sveučilišni profesor kroatistike dr. sc. Stjepan Blažetin iz Pečuha. 

Sažeto, među zapaženim rezultatima ZZH-a su radovi i objavljena djela s područja jezikoslovne kroatistike, dodirnog jezikoslovlja, etnologije, povijesti, književnosti, zavičajne leksikologije, djela o prožimanju leksikologije i leksikografije koja su stvorila potrebu za cjelovitom leksikografskom obradom hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj. 

Očekujemo i najavu budućeg Leksikona Hrvata iz Mađarske, čiji se projekt kreira u Zavodu, a koji će okupiti brojne znanstvenike iz raznih struka.

U fokusu promotora naći će se, uz viziju razvitka hrvatske akademske zajednice Mađarske, dvadesetak nakladničkih pothvata objavljenih u knjižnim nizovima poput biblioteke Nova i Posebnih izdanja. 

Promovirat će se i svesci jedinstvene serijske publikacije na panonskome tlu Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa, što ga bijenalno priređuju kroatisti Sveučilišta iz Pečuha u suradnji sa ZZH iz Mađarske.  

Zavod posvećuje pozornost odnosu digitalne tehnologije i kulture, što se može pratiti i na internetskom portalu Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj. 

Promocija će se usredotočiti i na književne dragulje iz "Rasutog biserja" Blažetinove zapažene Antologije hrvatske poezije u Mađarskoj od 1945. do 2000. te njegove Antologije hrvatske dječje poezije u Mađarskoj od 1945. do 2010. pod naslovom "Sjajna igra".

Pečuški znanstveni tim surađuje s akademskom zajednicom u matičnoj zemlji, uključujući i suradničke projekte s Hrvatskom maticom iseljenika od svog nastanka, osobito u popularizaciji nakladničkih projekata te ostalih aktivnosti iz domene manjinske tematike. 

Zavod uspješno surađuje i s Mađarskim institutom u Zagrebu od njegova utemeljenja 2014., čiji programi uzorno promiču mađarsku kulturu, umjetnost i znanost u Hrvatskoj – pridonoseći toleranciji i interkulturalnom dijalogu koji će, na osobit način, oplemeniti u Varaždinu promocija knjige Dinka Šokčevića "Hrvatska – od stoljeća 7. do danas".

Riječ je o fantastičnoj preradi autorova djela izvorno objavljenog kao prva cjelovita sinteza povijesti Hrvata na mađarskome jeziku za potrebe mađarske znanstvene i šire javnosti. 

Autor knjige Dinko Šokčević Hrvat je iz Mađarske, istaknuti povjesničar i stručnjak za povijest hrvatsko-mađarskih odnosa, koji  od 2014. obnaša dužnost ravnatelja Mađarskoga instituta u Zagrebu, gdje oživotvoruje dobre hrvatsko-mađarske odnose i djeluje poput idealnoga kulturnog diplomata gradeći na nenametljiv način odnose Hrvatske i Mađarske. 

Santovo Mađarska Vjerski susret i hodočašće bačkih Hrvata na santovačkoj Vodici Kamp Mađarska Kamp mladih prevoditelja srednjoeuropskih književnosti Pečuh Pečuh Velikih 320 godina zavjeta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.