Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Unatoč koroni, u Bečkom Novom Mjestu obilježena 349. obljetnica Zrinskog i Frankopana

U priopćenju koje su poslali Piplica i članovi hrvatskih udruga u Austriji navodi se kako su se „Zrinski i Frankopan još prije tri i pol stoljeća borili za neovisnost, slobodu i samostalnost, što ih je stajalo glave, ne samo njih, nego i mnoge članove njihove obitelji“
26. travnja 2020. u 20:00 0 komentara 328 prikaza
U Bečkom Novom Mjestuobilježena  349. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana
Foto: Privatni arhiv
Pogledajte galeriju 1/5

Unatoč korona krizi, u Bečkom Novom Mjestu, udaljenom 60-tak kilometara južno od Beča, u nedjelju je obilježena 349. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Baština Pedeseta obljetnica Hrvatske katoličke misije Berlin

Dvojica hrvatskih velikana pogubljena su u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1.671. godine kao čelnici protuhabsburške urote, kojom su nastojali spriječiti centralističke težnje Bečkog dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i mađarskih feudalaca.
Ove godine, zbog mjera ograničenja kretanja i okupljanja u javnom prostoru austrijske Vlade, donesenih radi sprečavanja širenja koronavirusa, na ovoj obljetnici nisu mogli, kao prethodnih godina, sudjelovati članovi Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, Zemaljski stolovi Karlovca i Čakovca, Zrinska građanska garda iz Čakovca i Karlovca kao ni predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Austriji i predstavnici Grada Bečkog Novog Mjesta te hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga u Austriji.

Mimohod, polaganje cvijeća i paljenje svijeća ove godine obavili su predstavnik Hrvata iz Austrije u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Miroslav Piplica s obitelji, te članovi hrvatskih udruga u Beču Rafajil Čelebić, Marko Botica, Dario i Ana Vranić i Silvijo Računica.

Tomislav Žigmanov Razgovor s Tomislavom Žigmanovim Deseta obljetnica uspješnog djelovanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Pritom se svakako moraju uputiti riječi pohvale Miroslavu Piplici, koji već godinama dobrovoljno zajedno sa svojim prijateljima obilazi grob i održava grobno mjesto i mjesto pogubljenja hrvatskih velikana, i to bez ikakve naknade.

Kako je za Večernji list rekao Piplica, ove je godine kao i svih prethodnih položeno cvijeće i upaljene svijeće na grob i mjesto pogubljenja hrvatskih velikana, a po prvi put to je isto učinjeno i kod novog spomenika, odnosno poprsja hrvatskih velikana postavljenog u gradskom parku Bečkog Novog Mjesta.

Piplica je kod novog spomenika održao i kratki govor, istaknuvši značaj žrtava Zrinskog i Frankopana za Hrvatsku i hrvatski narod, kao i značaj tradicije čuvanja uspomene na ove hrvatske velikane obilježavanjem godišnjice njihovog pogubljenja na mjestu izravnog sjećanja u Bečkom Novom Mjestu. 

Znanstveni skup U Beču obilježena 175. godišnjica Matice hrvatske

U priopćenju koje su poslali Piplica i članovi hrvatskih udruga u Austriji navodi se kako su se „Zrinski i Frankopan još prije tri i pol stoljeća borili za neovisnost, slobodu i samostalnost, što ih je stajalo glave, ne samo njih, nego i mnoge članove njihove obitelji“. Dodaje se kako te njihove žrtve i njihov glavni cilj - borba za hrvatski identitet, neovisnost i slobodu - ne smiju pasti u zaborav te upravo zato komemoracija ima posebni značaj.

Na kraju priopćenja se podsjeća i na iste ciljeve hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, kao i njihove ogromne žrtve koje su oni dali za današnju neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.