Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Na proslavi 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Mnogi od nas koji su prisustvovali proslavi u središnjici UN-a, kasnije su uživali u pogledima na zalazak sunca u New Yorku u jugozapadnom dijelu botaničkog vrta koji se naslanja na zgradu, a u kojem se nalazi kip Mira
04. listopada 2017. u 10:28 0 komentara 226 prikaza
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/2

Ujedinjeni narodi utemeljeni su 1945. godine i trenutačno u svom sastavu imaju 193 zemlje članice. 

Crkve Crkve, škole i domovi Pogledajte veliku fotogaleriju sakralnih građevina naših iseljenika u svijetu

Razlozi postojanja ove međunarodne organizacije uglavnom su mjere za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomske suradnje, širenje tolerancije i poštivanje ljudskih prava te osnovnih sloboda čovjeka.  

Vijeće sigurnosti održalo je svoju prvu sjednicu 17. siječnja 1946. godine u Westminsteru, London. Potom se preselilo u New York, u zgradu Ujedinjenih naroda.

Opća skupština UN-a ima najveću nadležnost, a održava se svake godine u rujnu. Njezin predsjednik saziva i izvanredne skupštine u slučaju potrebe ili iznenada nastale krize.

Ove godine imao sam dužnost i čast zastupati Hrvatsku bratsku zajednicu u Americi na proslavi 25. godišnjice prijama Republike Hrvatske za članicu Ujedinjenih naroda i na obilježavanju 26. hrvatskog dana u New Yorku. Proslava se održala krajem rujna u delegatskim prostorijama za objede u zgradi UN-a.

Na ulazu u dvoranu goste je dočekivao i pozdravio Vladimir Drobnjak, veleposlanik Stalne misije Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Veleposlanik je vodio i kratki svečani program koji je bio upriličen za ovu prigodu. Pozdrave i čestitke okupljenima uputili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić i predsjednik Generalne skupštine UN-a Miroslav Lajčak (Slovačka).

Republika Hrvatska primljena je za člana Ujedinjenih naroda rezolucijom 22. svibnja 1992. godine. 

U svom kratkom i prigodnom govoru, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je naša mala i mlada domovina Hrvatska dosta napredovala u razvoju demokracije od postizanja svoje samostalnosti, što je uočljivo i kroz djelovanje u Ujedinjenim narodima.  

Ulaskom u ovu međunarodnu organizaciju Hrvatska je ubrzo postala vrlo aktivna članica u mnogim aktivnostima i često je prednjačila u raznim pothvatima i reformskim kretanjima. Domovina je ostvarila značajne rezultate i sudjeluje u radu u brojnim važnim tijelima UN-a, kao što su Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Vijeće za međunarodni mir, a trenutačno je član Vijeća za ljudska prava.
    
Mnogi od nas koji su prisustvovali proslavi u središnjici UN-a, kasnije su uživali u pogledima na zalazak sunca u New Yorku u jugozapadnom dijela botaničkog vrta koji se naslanja na zgradu, a u kojem se nalazi kip Mira. Njega je isklesao poznati hrvatski kipar Antun Augustinčić. 

Ugodno druženje Hrvatska matica iseljenika uvijek je ‘matica’ oko koje se naše iseljeništvo okuplja Festival tamburice 2017. OČUVANJE BAŠTINE Održan 23. MiniFest 'Zvuci tamburice' u Ontariju Vlado Smiljanić, Vlatka Kopić Tena i Damir Bačić popularni trio Svojim talentom i radom pridonose tamburaškoj i narodnoj baštini
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.