New York

Na proslavi 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Foto: Franjo Bertović
1/2
04.10.2017.
u 10:28

Mnogi od nas koji su prisustvovali proslavi u središnjici UN-a, kasnije su uživali u pogledima na zalazak sunca u New Yorku u jugozapadnom dijelu botaničkog vrta koji se naslanja na zgradu, a u kojem se nalazi kip Mira

Ujedinjeni narodi utemeljeni su 1945. godine i trenutačno u svom sastavu imaju 193 zemlje članice. 

Razlozi postojanja ove međunarodne organizacije uglavnom su mjere za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomske suradnje, širenje tolerancije i poštivanje ljudskih prava te osnovnih sloboda čovjeka.  

Vijeće sigurnosti održalo je svoju prvu sjednicu 17. siječnja 1946. godine u Westminsteru, London. Potom se preselilo u New York, u zgradu Ujedinjenih naroda.

Opća skupština UN-a ima najveću nadležnost, a održava se svake godine u rujnu. Njezin predsjednik saziva i izvanredne skupštine u slučaju potrebe ili iznenada nastale krize.

Ove godine imao sam dužnost i čast zastupati Hrvatsku bratsku zajednicu u Americi na proslavi 25. godišnjice prijama Republike Hrvatske za članicu Ujedinjenih naroda i na obilježavanju 26. hrvatskog dana u New Yorku. Proslava se održala krajem rujna u delegatskim prostorijama za objede u zgradi UN-a.

Na ulazu u dvoranu goste je dočekivao i pozdravio Vladimir Drobnjak, veleposlanik Stalne misije Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Veleposlanik je vodio i kratki svečani program koji je bio upriličen za ovu prigodu. Pozdrave i čestitke okupljenima uputili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić i predsjednik Generalne skupštine UN-a Miroslav Lajčak (Slovačka).

Republika Hrvatska primljena je za člana Ujedinjenih naroda rezolucijom 22. svibnja 1992. godine. 

U svom kratkom i prigodnom govoru, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je naša mala i mlada domovina Hrvatska dosta napredovala u razvoju demokracije od postizanja svoje samostalnosti, što je uočljivo i kroz djelovanje u Ujedinjenim narodima.  

Ulaskom u ovu međunarodnu organizaciju Hrvatska je ubrzo postala vrlo aktivna članica u mnogim aktivnostima i često je prednjačila u raznim pothvatima i reformskim kretanjima. Domovina je ostvarila značajne rezultate i sudjeluje u radu u brojnim važnim tijelima UN-a, kao što su Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Vijeće za međunarodni mir, a trenutačno je član Vijeća za ljudska prava.
    
Mnogi od nas koji su prisustvovali proslavi u središnjici UN-a, kasnije su uživali u pogledima na zalazak sunca u New Yorku u jugozapadnom dijela botaničkog vrta koji se naslanja na zgradu, a u kojem se nalazi kip Mira. Njega je isklesao poznati hrvatski kipar Antun Augustinčić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije