Ugodno druženje

Hrvatska matica iseljenika uvijek je ‘matica’ oko koje se naše iseljeništvo okuplja

Foto: Franjo Bertović
1/3
14.09.2017.
u 09:00

Prilikom posjeta Hrvatskoj matici iseljenika razgovarali smo o Tamburaškom festivalu mladeži Kulturne federacije HBZ-a, koji će se održati u Zagrebu, u predivnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga 2018.g

Moji dolasci u domovinu Hrvatsku uvijek su kratki, ali lijepi i dugo ostaju u sjećanju. Ovog ljeta, poslije održanog 51. tamburaškog festivala mladeži Kulturne federacije HBZ-a u Clevelandu, preko Toronta i Pariza stigao sam i u Zagreb.

Već pri slijetanju u zračnu luku dr. Franje Tuđmana, bio sam oduševljen izgledom nove građevine i prostranim parkiralištem koje je okružuje. Novi prilazni putevi, koji pridonose lakšem i bržem dolasku i odlasku putnika, bili su uočljivi već iz zraka. Čestitke arhitektima, građevinarima i svima koji su osmislili ovakav projekt i priveli ga kraju!

Hrvatska matica iseljenika uvijek je ‘matica’ oko koje se naše iseljeništvo okuplja. Ona donosi i prenosi vijesti iz svijeta te nas upoznaje s novim dostignućima u domovini. Zato sam već pri prvom koraku navratio u ured HMI, koji se nalazi u jednoj od najljepših ulica u našem glavnom gradu, poznatoj pod imenom Ulica Hrvatske bratske zajednice, a koja povezuje Vukovarsku i Slavonsku aveniju. Pred ulazom me dočekala naša dugogodišnja prijateljica i donedavno vršiteljica dužnosti ravnateljice HMI Mirjana Piskulić te prijašnji folkloraš Lada, a danas glasoviti koreograf Nenad Breka.

Nakon kratkog razgovora o kulturnim sadržajima u domovini i u redovima Hrvatske bratske zajednice, pridružio nam se urednik časopisa “Matica” Hrvoje Salopek. S urednikom Salopekom imamo doista divnu suradnju, tako da se mnoge vijesti i novinski članci pojavljuju na stranicama Matice i našeg Zajedničara. Novi ravnatelj HMI, profesor Mijo Marić primio nas je u svom uredu. U vrlo ugodnom i prijateljskom razgovoru, nakon predstavljanja i upoznavanja, razgovarali smo o Tamburaškom festivalu mladeži Kulturne federacije HBZ-a koji će se održati u Zagrebu, u samom susjedstvu, u predivnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga 2018. Dotaknuli smo se nekih važnijih pitanja u svezi s festivalom i tradicionalnom suradnjom s Hrvatskom maticom iseljenika pri održavanju ove kulturne priredbe u našem glavnom gradu. Upoznao sam ga s činjenicom da je dolazak kulturno-umjetničkih društava iz Amerike i Kanade u domovinu njihovih predaka san djece i roditelja.

Prolazeći kroz uredske prostorije, bilo mi je drago susresti mnoge službenike Matice a, između ostalih, i profesoricu i urednicu portala HMI Dianu Šimurinu Šoufek, tajnicu ravnatelja Lanu Šaš te predstavnike humanitarne udruge "Fra Mladen Hrkać" – dopredsjednicu Nives Žanić i članicu predsjedništva Maju Mandić. Tako smo iz prve ruke doznali za pothvate i dodatne aktivnosti ove velike humanitarne organizacije s kojom već nekoliko godina surađujemo kroz "Angel's Fund" i posredstvom dr. Mariona Vujevicha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije