Naslovnica Vijesti

U srpnju se laste vraćaju kući

Više od 40 godina FG "Mladi Hrvati" prenose svoju veliku ljubav prema hrvatskoj pjesmi, plesu i narodnim nošnjama diljem australsko-hrvatske zajednice
02. srpnja 2019. u 12:00 0 komentara 69 prikaza
Foto: David Jensen/Press Association/PIXSELL

Pod geslom "Vraćaju se kući laste!", a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, u Hrvatskoj će od 3. do 13. srpnja 2019. boraviti Folklorna grupa "Mladi Hrvati" iz Melbournea. Turneja će započeti prijamom u Hrvatskoj matici iseljenika 3. srpnja u 13 sati, gdje će im dobrodošlicu zaželjeti ravnatelj Mijo Marić, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Sydney i Wollongong Svaka čast ljudi velikog srca! Hrvati u Australiji prikupili značajna sredstva za svetište u Olovu

Skupina broji 67 osoba, a među njima je čak 17 mladih obitelji s ukupno 32 djece, od kojih je 26 mlađe od 12 godina. Svoj djeci ovo će biti prvi susret s domovinom. 

Folklorna grupa "Mladi Hrvati" 7. srpnja sudjelovat će na Đakovačkim vezovima, a 11. srpnja imati zajednički nastup s HFS "Zadarski tanac" na manifestaciji "Noći punog miseca" u Zadru.

Osim Zagreba, obići će dvorac Trakošćan, svetište Majke Božje Bistričke, grad heroj Vukovar, posjetiti tipični slavonski salaš, vidjeti divote Plitvičkih jezera, a u Etnolandu doznati kako se pravi pršut i domaći sir te kako se nekada družilo na guvnu. Šibenik će im biti "morska baza" odakle će kratkim putovanjima otkrivati ljepote Dalmacije. Poći će i na gusarski izlet, "osvojiti" tvrđavu Klis i upoznati zanimljivosti Splita.

Sunshine Kako su Hrvati napravili presedan u Australiji: Ovo je jedinstven slučaj neke etničke zajednice

Našu dijasporu primit će i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Folklorna grupa "Mladi Hrvati" osnovana je 1978. godine pri Hrvatskom katoličkom centru Sv. Nikola Tavelić u Melbourneu i od tada značajno pridonosi kulturnom životu australsko-hrvatske zajednice u Viktoriji.

Više od 40 godina FG "Mladi Hrvati" prenose svoju veliku ljubav prema hrvatskoj pjesmi, plesu i narodnim nošnjama diljem australsko-hrvatske zajednice. 

Odlikovan Zanimljivo otkriće! Sin hrvatskog emigranta iz Australije borio se 1945. protiv Japanaca

Njihovi članovi pripadaju različitim dobnim skupinama od 5 do 65 godina te su podijeljeni u najmlađu, srednju i odraslu plesnu skupinu i tamburaški orkestar. Sve grupe redovito nastupaju na lokalnim događanjima u zajednici kao i na folklornim festivalima i koncertima diljem Australije.

FG "Mladi Hrvati" redovito unapređuje svoj široki plesni repertoar, a s ponosom nose kako autentične tako i one prema originalu šivane narodne nošnje.

Valentin Perković Hrvat iz Australije: Ne želimo politiku, nego posao

Cilj im je oduvijek bio osnažiti osjećaj kulturnog ponosa, promicati bogatu hrvatsku tradicijsku baštinu u hrvatskoj zajednici u Australiji, posebno među mlađim naraštajima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.