Naslovnica Priče

Zanimljivo otkriće! Sin hrvatskog emigranta iz Australije borio se 1945. protiv Japanaca

U spomenutoj publikaciji, među osam osoba odlikovanih najvećim australskim odlikovanjem Viktorijinim križem, nalazimo i ime Leslieja Thomasa Starčevića
20. studenoga 2018. u 10:21 0 komentara 911 prikaza
Foto: Wikipedia

U dalekoj Australiji, gdje je prema procjenama 1979. godine živjelo oko 360 tisuća naših iseljenika i njihovih potomaka, sve više se osjećalo prisustvo Hrvata u javnom životu, u izgradnji suvremene australske države. To se posebno vidjelo u izdanjima kao što je "Tko je tko u Australiji". 

Honolulu Američki junak Pearl Harbor pamti i Hrvata. Održavao je pogođeni brod, a onda su stigli...

U spomenutoj publikaciji, među osam osoba odlikovanih najvećim australskim odlikovanjem Viktorijinim križem, nalazimo i ime Leslieja Thomasa Starčevića, sina ekonomskog emigranta koji se doselio iz Zagreba u Australiju nakon Prvog svjetskog rata. Odlikovanje je dobio za sudjelovanje u borbi protiv Japanaca na Borneu 1945. To nije sve. 

Godine 1978. ugledni sidnejski tjednik "Bulletin" donio je pregled osoba o kojima će se najviše pisati u sljedećih nekoliko godina. Među njima su i dva Australca porijeklom iz naših krajeva: Ralf Šarić, sin doseljenika iz Dalmacije, koji je još 1972. proglašen izumiteljem godine zbog otkrića rotacijskog automobilskog motora. 

Ivan Čondić Ivan Čondić Hrvat – padobranac na Normandiji

Drugi došljak je Danilo Radojević, sin crnogorskog iseljenika, a zapažena su imena i mnogih drugih umjetnika, novinara, slikara, kipara, kazališnih kritičara te posebno predsjednika najveće općine u Zapadnoj Australiji, u Perthu, Ive Luketina.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.