Odlikovan

Zanimljivo otkriće! Sin hrvatskog emigranta iz Australije borio se 1945. protiv Japanaca

Wikipedia
20.11.2018.
u 10:21

U spomenutoj publikaciji, među osam osoba odlikovanih najvećim australskim odlikovanjem Viktorijinim križem, nalazimo i ime Leslieja Thomasa Starčevića

U dalekoj Australiji, gdje je prema procjenama 1979. godine živjelo oko 360 tisuća naših iseljenika i njihovih potomaka, sve više se osjećalo prisustvo Hrvata u javnom životu, u izgradnji suvremene australske države. To se posebno vidjelo u izdanjima kao što je "Tko je tko u Australiji". 

U spomenutoj publikaciji, među osam osoba odlikovanih najvećim australskim odlikovanjem Viktorijinim križem, nalazimo i ime Leslieja Thomasa Starčevića, sina ekonomskog emigranta koji se doselio iz Zagreba u Australiju nakon Prvog svjetskog rata. Odlikovanje je dobio za sudjelovanje u borbi protiv Japanaca na Borneu 1945. To nije sve. 

Godine 1978. ugledni sidnejski tjednik "Bulletin" donio je pregled osoba o kojima će se najviše pisati u sljedećih nekoliko godina. Među njima su i dva Australca porijeklom iz naših krajeva: Ralf Šarić, sin doseljenika iz Dalmacije, koji je još 1972. proglašen izumiteljem godine zbog otkrića rotacijskog automobilskog motora. 

Drugi došljak je Danilo Radojević, sin crnogorskog iseljenika, a zapažena su imena i mnogih drugih umjetnika, novinara, slikara, kipara, kazališnih kritičara te posebno predsjednika najveće općine u Zapadnoj Australiji, u Perthu, Ive Luketina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije