Naslovnica Vijesti

Svaka čast ljudi velikog srca! Hrvati u Australiji prikupili značajna sredstva za svetište u Olovu

Svi dobrotvori koji daruju nešto za ovakve potrebe često kažu da ih ne treba spominjati, ali je ipak vrijedno napomenuti da su donirali hranu za ručak: četiri obitelji – dva odojka i dva janjca; osam obitelji – devet peka, što je nahranilo sve goste, više od 250 odraslih i oko 50 djece.
19. lipnja 2019. u 10:15 0 komentara 157 prikaza
Foto: Ivica Glamatović
Pogledajte galeriju 1/9

Postoji nekakvo nepisano pravilo da se svake godine na isti dan događa nešto što je svima nama u srcu i duši, pa je tako postalo već tradicionalno da Hrvatska katolička misija u Wollongongu organizira dobrotvorni ručak "Dani kruha sv. Ante" u nedjelju prije blagdana sv. Ante, piše bosnasrebrena.ba.

Baka i djed Hrvatski iseljenici Svi pričaju o baki i djedu u zračnoj luci u Sydneyju. Ovo je njihov životni put

Započelo se sa svečanim misnim slavljem koje je predvodio voditelj ove misije fra Ivo Tadić. Mnogi su došli obučeni u narodnu nošnju, kao i djeca iz folklorne grupe "Zagreb". Mališani iz hrvatske škole "fra Andrej Matoc" otvorili su i zatvorili događaj pjesmom u čast svetom Anti.  

Poslije misnog slavlja većina se preselila u crkvenu dvoranu gdje je ove godine u organizaciji "Kruha svetog Ante Australia" priređen dobrotvorni ručak za sanaciju marijanskog svetišta u Olovu.

Možda nije toliko ni potrebno naglašavati da su Hrvati koji žive u Australiji uvijek spremni za ovakva okupljanja, gdje se uz ugodno druženje, kakvo je nesumnjivo bilo i ovaj put, pomaže onima kojima je pomoć potrebna – u ovom slučaju u obnovi najstarijeg marijanskog svetišta u Hrvata uopće.

Sunshine Kako su Hrvati napravili presedan u Australiji: Ovo je jedinstven slučaj neke etničke zajednice

Hrvati Sydneya i Wollongonga, koji su morali napustiti svoja ognjišta, pokazali su veliko srce te su se u odazvali u zavidnom broju.

Misnom slavlju i dobrotvornom ručku bio je prisutan i Ivica Glasnović, generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu, koji je zahvalio svima, a posebno domaćinu fra Ivi Tadiću što su ga tako lijepo primili. Zahvalio je na još jednoj dobrotvornoj akciji prikupljanja pomoći za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Valentin Perković Hrvat iz Australije: Ne želimo politiku, nego posao

Dušobrižnik fra Ivo u nekoliko je riječi i preko dva videozapisa prezentirao ovo marijansko svetište kao i samo mjesto Olovo, čije su stanovništvo sve od 16. stoljeća najvećim dijelom činili bosanski Hrvati katolici, dok danas u Olovu ima 75 Hrvata katolika, a u okolnim selima nema ih nikako. Potom se zahvalio svima koji su na bilo koji način pripomogli u dobroj organizaciji ovakvog druženja. Za vrijeme ručka Tamburaški sastav "Pajdaši" oduševili su nas pjesmama uz koje smo svi uživali.

Svi dobrotvori koji daruju nešto za ovakve potrebe često kažu da ih ne treba spominjati, ali je ipak vrijedno napomenuti da su donirali hranu za ručak: četiri obitelji – dva odojka i dva janjca; osam obitelji – devet peka, što je nahranilo sve goste, više od 250 odraslih i oko 50 djece.

Ukupno je za crkvu Gospina svetišta u Olovu taj dan prikupljena 31 tisuća australskih dolara.

Omorina 'U Australiji niti te tko voli niti te tko mrzi, a to je gore nego biti mrtav'

Iz ovoga se može zaključiti da su svi prisutni donirali onoliko koliko je tko od srca mogao i na tome još jednom svima hvala i neka dragi Bog nagradi sve dobročinitelje. Vidimo se na sljedećem dobrotvornom okupljanju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.