POVIJESNI DAN

U šokačkom mjestu otvoren hrvatski odjel: Stiže sedmero prvašića

Prvašići
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
02.09.2017.
u 08:00

U šokačkom mjestu pokraj Sombora, u Bačkom Monoštoru, u petak je u nazočnosti predstavnika školske vlasti i čelnika Hrvatske zajednice otvoren hrvatski odjel koji će pohađati sedmero prvašića

U šokačkom mjestu pokraj Sombora, u Bačkom Monoštoru, u petak je u nazočnosti predstavnika školske vlasti i čelnika Hrvatske zajednice otvoren hrvatski odjel koji će pohađati sedmero prvašića

Time je prvi put od uvođenja cjelokupne nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini 2002., ona organizirana i izvan Subotice, gdje je u pet osnovnih i dvije srednje škole pohađa oko 400 učenika.

"Ovo je veliki, povijesni dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji jer je proširena mreža obrazovnih ustanova na njihovu materinskom jeziku na sredinu izvan političkog, obrazovanog i kulturnog središta Hrvata u Vojvodini", poručio je dužnosnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić.

On je učenicima i njihovim roditeljima uručio komplet udžbenika i poklon-bon u vrijednosti od oko 80 eura, koji su osigurani iz proračuna HNV-a i donacija iz Republike Hrvatske.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov naveo je kako ovaj događaj nadilazi područje obrazovanja hrvatske zajednice u Srbiji.

"Na ovaj način šalje se jasna poruka da je hrvatska zajednica u Srbiji živa zajednica, svjesna svojih prava i spremna za ulazak u procese njihova ostvarivanja", rekao je Žigmanov i dodao kako ovo može biti poticaj za Hrvate u drugim sredinama Vojvodine.

Nastava je počela i u Subotici, gdje je u prve razrede krenulo 34 prvašića, a gotovo do posljednjega mjesta ispunjeni su prvi razredi hrvatskih odjela u Gimnaziji i srednjoj Politehničkoj školi u tome gradu.

Predstavnici hrvatske zajednice ističu da se bilježe pozitivni pomaci, ali da su problemi u obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji i dalje brojni i ozbiljni, posebice s udžbenicima za srednje škole, otvaranjem novih obrazovnih profila i uspostavom katedre za hrvatski jezik.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:59 02.09.2017.

Tak i treba... oni su kod nas zapalili pola hrvatske i dobili sva prava... a Hrvaiti koji su bili lojani građani u Srbiji tek sad ostvaruju svoja osnovna prava, pravo na školstvo!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije