Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Projektima koji povezuju iseljenu i domovinsku Hrvatsku 402 tisuće kuna potpore

Nakladničke projekte hrvatskog iseljeništva država podupire u želji da očuva hrvatski jezik, kulturu i identitet, ali i da razvije suradnju s hrvatskim iseljenicima i njihovim udrugama, zakladama i ostalim organizacijama
01. rujna 2017. u 08:02 0 komentara 245 prikaza
knjižnica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Jedanaest nakladničkih projekata – knjiga, publikacija i ostalih javnih glasila koji promiču vezu iseljene i domovinske Hrvatske, država je ove godine poduprla s ukupno 402 tisuće kuna.

Hrvatska matica iseljenika Dan otvorenih vrata Stier: Naše iseljeništvo dalo je velik doprinos slobodi Republike Hrvatske

Potpore iznose od 10 tisuća kuna, koliko je dobio zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa "Dijasporski i nacionalno manjinski identiteti: migracije, kultura, granice, države" do 70 tisuća kuna koliko je dobila hrvatska kuharica "Mamina kuhinja" Croatian Cultural Associationa.

Fotomonografija Vladimira Novaka "Hrvati u Americi – Croatians in America" dobila je 60 tisuća kuna potpore, dok su po 50 tisuća dobili hrvatsko njemački mjesečnik Fenix Magazin, Zaklada KLIN – Kroatische Literatuur in Nederland za četiri nove knjige te The Croatian Community Association Limited za osiguranje nastavka tiskanja Hrvatskog vjesnika.

Zbornik radova "Hrvatska izvan domovine 2" Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva dobio je od države 35 tisuća kuna, a "Periodicum 2017." Hrvatske akademske zajednice Austrija 22 tisuće kuna.

Po 20 tisuća kuna potpore dobili su Zaklada Hrvatskih studija za izdavanje Časopisa Hrvatskih studija te Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske Wiesbaden, a 15 tisuća kuna "Gaudeamus" Almae Matris Croaticae Alumni iz Toronta.

Nakladničke projekte hrvatskog iseljeništva država podupire u želji da očuva hrvatski jezik, kulturu i identitet, ali i da razvije suradnju s hrvatskim iseljenicima i njihovim udrugama, zakladama i ostalim organizacijama.

Za te je projekte i programe ove godine bilo osigurano pola milijuna kuna, a podijeljeno je 402 tisuće kuna i to nakon provedenog javnog natječaja, a na prijedlog posebnog povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čijim je mrežnim stranicama objavljena odluka o raspodjeli sredstava.

Petra Herczeg Iz emisije Dobar dan Hrvati Gradišćanska Hrvatica predstavila istraživanje o dostojanstvu u medijima Mejaši Mejaši Mladi tamburaši: Australija je ostavila veliki trag na nama Dario Đurinovac Dario Đurinovac Hrvatski iseljenik: Dok mi djeca ne slušaju turbofolk, ja sam miran otac
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.