Naslovnica Vijesti

U Podgorici o visokoj razini manjinskih prava

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice koja je održana u svibnju 2017. godine u Zagrebu te su usklađivana rješenja za aktualna pitanja od važnosti za obje manjine
29. rujna 2018. u 09:32 0 komentara 89 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U četvrtak je u Podgorici održana Treća sjednica Međuvladinog Mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.

Skopje Sve bolja suradnja Makedonije i Hrvatske u zaštiti prava manjina

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a crnogorsko izaslanstvo Valon Dasharami, v.d. tajnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore i predsjedatelj crnogorskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

Druga sjednica Hrvati u Sloveniji sve bliže statusu nacionalne manjine

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice koja je održana u svibnju 2017. godine u Zagrebu te su usklađivana rješenja za aktualna pitanja od važnosti za obje manjine.

I ovom prigodom obje strane su suglasne kako se i Republika Hrvatska i Crna Gora ubrajaju u europske države koje osiguravaju visoku razinu manjinskih prava, sukladno međunarodnim standardima zaštite prava nacionalnih manjina, jednako tako, naglašeni su prijateljski odnosi između dvije države te kako Republika Hrvatska, kao članica Europske unije podupire put Crne Gore u europske integracije. 

Koljnof Mladi znaju što žele. U Mađarskoj predstavili prijedloge za dobrobit hrvatske manjine

Prije početka sjednice hrvatsko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom primio je crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka. Sastanku je prisustvovala i ministrica bez portfelja Marija Vučinović. Tom prigodom dvije strane razmijenile su svoja iskustva u modalitetima zaštite manjinskih prava te se razgovaralo o suradnji zaštite prava i unaprjeđenja položaja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.