Heusenstamm

U Njemačkoj nastupilo 15 folklornih skupina iz hrvatskog iseljeništva

Foto: Adolf Polegubić
1/8
23.04.2018.
u 09:40

Nakon Službe riječi pozdravljena je domovina himnom "Lijepa naša" uz pratnju mladih iz Rosenheima. Festival je uz dobrodošlicu i zahvalu  svima okupljenima uime organizatora otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina

Tradicionalni 27. hrvatski folklorni festival održan je u subotu u Kulturnom i sportskom centru "Martinsee" u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. 

Na festivalu je nastupilo 15 folklornih skupina odraslih iz hrvatskih katoličkih misija, župa i zajednica iz Njemačke. Prije festivala slavljena je Služba riječi koju je predvodio župnik Hrvatske katoličke župe Rosenheim fra Frano Čugura, uz glazbenu pratnju mladih župljana pod vodstvom pastoralnog suradnika Mirka Kapetanovića i ravnateljice Klaudije Vučić. 

Fra Frano u prigodnoj riječi na temelju evanđelja o Dobrom Pastiru i ovcama istaknuo je kako je lijepo znati da Bog, Isus poznaje svakoga od nas po njegovu imenu. 

"Za Boga mi nismo dio mase, već je svakoga od nas stvorio kao osobu u svojoj jedinstvenosti. To znači da Bog svakoga od nas ljubi. Mi smo Božja stvorenja i središte Božje ljubavi. Tako se cijeli Božji svijet vrti oko nas, oko mene i oko tebe. To je predivno i ohrabrujuće. To je istina koja nam može darovati izmirenje i putokaz. Bilo što da nam se dogodi, Bog je uvijek s nama i On nas prati na našem životnom putu i nikad nas neće ostaviti same, kao što dobri pastir nikada ne ostavlja svoje stado izručeno na milost i nemilost nevremenima ili divljim životinjama. Postoje tri osobine Dobroga Pastira: svakoga poznaje po njegovu imenu, brine da njegovo stado uvijek prispije na dobre, sočne pašnjake te pod cijenu svoga života štiti svoje stado. Isusovo obećanje nije bilo deklarativno, onako kako to čine političari u današnjem svijetu, a posebno u našem hrvatskome katoličkom svijetu. Kad Isus nešto obećava, onda On dosljedno ispunjava svoja obećanja do samoga kraja, do same smrti na križu. Smrt na križu nikada nije završetak. Ni naš ljudski prelazak s ovoga svijeta nikada nije završetak. Naša patnja i bol nikada nisu završetak. Isus je pobijedio smrt, darovao nam je život. Isus – Dobri Pastir otvara nove životne perspektive u svjetlu i radosti. Zato, kad razmišljamo o obećanjima političara i proizvođača što nam u ovo vrijeme nude, moramo dobro promisliti je li to ispravno. Prihvatimo Isusovu ponudu i slijedimo ga. Vjerujemo da u njemu imamo Dobroga Pastira koji svakoga od nas poznaje po imenu, onoga koji se daruje za naše spasenje i otkupljenje. Neka nam Isus bude snaga i svjetlo na našem životnom putu", rekao je fra Frano Čugura. 

Nakon Službe riječi pozdravljena je domovina himnom "Lijepa naša" uz pratnju mladih iz Rosenheima. Festival je uz dobrodošlicu i zahvalu svima okupljenima uime organizatora otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Na susretu je bio i generalni konzul Republike Hrvatske iz Frankfurta Vladimir Duvnjak te nekoliko svećenika koji su došli u pratnji svojih skupina, kao i pastoralnih suradnica — redovnica i laika, voditelja skupina, roditelja i drugih ljubitelja hrvatske folklorne baštine. 

U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora, stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora u Zagrebu i duša metkovskog folklora prof. Vidoslav Bagur i stručna voditeljica prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih voditelja i koreografa iz Zagreba Iva Cvetko. 

Članovi folklornih skupina pjesmom i plesom poveli su okupljene hrvatskim krajevima u kojima se njeguje bogatstvo tradicijske kulture. Folklorna skupina Hrvatske katoličke misije Wuppertal izvela je pjesme i plesove Međimurja "Međimurski lepi dečki". Folklorna skupina Hrvatske katoličke misije Gelsenkirchen i Bochum izvela je plesove zapadne Hercegovine "Oj, Neretvo dubokoga toka". Folklorna Main-Taunus/Hochtaunus predstavila se pjesmama i plesovima Baranje. Folklorna skupina Hrvatske katoličke misije Essen izvela je pjesme i plesove Posavine "Sava vodo". Folklorna skupina iz Münchena obradovala je prisutne pjesmama i plesovima Međimurja "Golubice ljubljena, listeka ti pišem". Folklorna skupina iz Frankfurta na Majni izvela je kolo iz Ražanca "Oj, Ražanče, selo malo". Folklorna skupina Filderstadt predstavila se pjesmama i plesovima Slavonije "Alaj volim kad tambure ječe". Folklorna skupina VS-Schwenningen izvela je splet međimurskih plesova. Folklorna skupina HKŽ Freising izvela je pjesme i plesove Hrvata Bunjevaca. Folklorna skupina Hrvatske katoličke misije Düsseldorf razveselila je prisutne plesovima i pjesmama Slavonije. Folklorna skupina Stuttgart-Bad Cannstatt izvela je pjesme i plesove Baranje "Oreni se lepa Janjo". Folklorna skupina Hrvatske katoličke misije Duisburg predstavila se plesovima Međimurja "Marica se po Čakovcu šetala". Folklorna skupina Hrvatske katoličke misije Mainz izvela je linđo – pjesme i plesove Hercegovine. Folklorna skupina Hrvatske katoličke misije Darmstadt razveselila je prisutne pjesmama i plesovima Slavonije, dok je folklorna skupina Hrvatske katoličke misije Offenbach na Majni izvela plesove Baranje "Alaj igram, sve se sigram".

Na kraju je delegat vlč. Komadina zahvalio svim sudionicima i okupljenima te je s Ivom Cvetkom podijelio zlatne medalje predstavnicima skupina. Zlatna medalja uručena je i Mili Vuko u znak dugogodišnjeg gostoprimstva u njezinom obiteljskom restoranu i dvorani. Delegat vlč. Ivica Komadina zahvalio je članovima prosudbenog vijeća i voditeljici programa Ireni Balić kojoj je uručio i prigodni dar. 

Nakon festivala članovi prosudbene komisije voditeljima folklornih skupina osobno su uputili stručnu riječ glede nastupa njihove skupine. Na kraju je priređen zabavni program u kojem je nastupio Tamburaški sastav "Diaskorak" iz Hrvatske katoličke misije Offenbach na Majni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije