Katoličke misije

Duhovni život Hrvata u Freiburgu

Foto: Adolf Polegubić
1/16
13.04.2018.
u 10:25

Dolazaka Hrvata u spomenute krajeve bilo je sve više pa je nadbiskupija Freiburg 1970. godine na svom području osnovala više hrvatskih samostalnih misija

Hrvatska katolička misija Freiburg-Bad Säckingen nalazi se u pastoralnom području Baden-Württemberga II., a djeluju u sklopu Nadbiskupije Freiburg. Osnovana je 1. svibnja 1970. godine, dok danas broji oko pet tisuća vjernika.

Misija se u početku prostirala na cijelom području Freiburške nadbiskupije, u kojoj je tada djelovao fra Danijel Milas, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, koji je u Freiburg došao 1. studenoga 1966. 

Nadbiskup dr. Herrmann Schäufele povjerio mu je duhovnu skrb za Hrvate na području od Pforzheima do Bodenskog jezera i švicarske granice na jugu, na zapadu do francuske granice te duboko u Schwarzwald na istoku. 

Kako je to obuhvaćalo veliko područje, a i dolazaka Hrvata u spomenute krajeve bilo je sve više, nadbiskupija Freiburg 1970. godine na svom području osnovala je više hrvatskih samostalnih misija. 

Tako je 1970. utemeljena i Hrvatska katolička misija Freiburg, a prvim njezinim voditeljem postao je član Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Jerko Runje (1970. – 1971.). Naslijedio ga je član iste Provincije fra Ivan Badurina koji je u misiji djelovao od 1971. do 1984. Dana 23. rujna 1984. vodstvo je preuzeo franjevac trećoredac fra Alojzije Duvnjak koji je misiju vodio do 2008. godine. Od 2008. do 2016. dužnost je preuzeo svećenik Sarajevske nadbiskupije dr. vlč. Mato Drljo, kojeg je 2016. naslijedio svećenik iste nadbiskupije vlč. Veselko Župarić.

Od Hrvatske katoličke misije Freiburg 1972. godine odvojio se Bad Säckingen te je 1. prosinca iste godine utemeljena samostalna Hrvatska katolička misija Bad Säckingen koja se nalazila uz granicu Švicarske i uzduž rijeke Rajne, a njezinim prvim voditeljem postao je fra Nikola Nižić (1972. – 1974.). 

Nakon njega voditelji misije bili su: fra Alojzije Duvnjak (1974. – 1974.), fra Stjepan Mikulan (1974. – 1982.), fra Božo Rimac (1982. – 1988.) te fra Božo Bugarija (1988. – 2001.). Svi su oni franjevci trećoredci. Misija je brojila oko 1500 vjernika, a misa se slavila u Bad Säckingenu. 

Godine 2002. Hrvatska katolička misija Bad Säckingen ponovno se vratila pod okrilje Hrvatske katoličke misije Freiburg koja danas nosi naziv Hrvatska katolička misija Freiburg-Bad Säckingen.

Kao pastoralne suradnice u misiji su djelovale časne sestre – s. Emilija Šerer (1973. – 1986.), s. Stella Mijić (1986. – 1988.) i s. Ljubica Bilobrk (1988. – 1990.). Pastoralna suradnica Nada Kolić djelovala je od 1990. do 2006. Nakon toga godinu dana kao pastoralna suradnica djelovala je Mara Hoeke-Sliško. Od 1. siječnja 2007. dužnost je preuzela Mirta Mlinarević r. Petric. Kao pastoralna suradnica djelovala je i Irena Barić. Tajnica je Svjetlana Milardović.

Nedjeljna misna slavlja na području misije služe se u crkvi Srca Isusova u Freiburgu, u crkvi sv. Josipa u Rheinfeldenu, te naizmjence svake druge nedjelje u Centru za starije osobe St. Raphael u Neustadtu i crkvi sv. Josipa u Albbrucku. Misa se svakoga dana služi u misijskoj kapeli u Freiburgu.

Na području misije djeluju dva pastoralna vijeća, u Freiburgu i Rheinfeldenu. U Freiburgu se vjeronauk drži u sklopu Hrvatske dopunske škole u Lortzingschule i po potrebi u misijskim prostorijama. U Rheinfeldenu se održava nedjeljom nakon mise u Hrvatskom domu sv. Leopolda Bogdana Mandića. 

U Freiburgu djeluju tri zbora: dječji, zbor mladih i zbor odraslih, koji redovito animiraju liturgijska slavlja. U Rheinfeldenu je značajna brojna ministrantska skupina. Veća slavlja redovito se održavaju uoči blagdana sv. Nikole i Božića, i to u Freiburgu i Bad Säckingenu. 

U Bad Säckingenu početkom ožujka posjećena je i proslava sv. Fridolina, zaštitnika toga njemačkog grada, koju organiziraju vijećnici iz Rheinfeldena. 

U Freiburgu je odnedavno postala tradicionalna i proslava u čast proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim, 3. listopada, na kojoj se vjernici rado okupljaju, a nakon misnog slavlja rado se druže uz prigodni program. 

Vjernici svake godine hodočaste u Lurd, a krizmanici svake druge godine u Rim. Svećenik posjećuje i naše zatvorenike u zatvoru u Freiburgu. Posjet bolesnicima redovito se organizira u njihovim domovima ili u bolnicama. 

Misija je za vrijeme Domovinskog rata bila vrlo aktivna u prikupljanju i slanju humanitarne pomoći u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Na području misije djeluje i Nogometni sportski klub "Croatia", a u Freiburgu i Njemačko-hrvatsko društvo. Hrvatske zajednice, koje djeluju u sklopu misije, stavljene su pod zaštitu hrvatskih svetaca i blaženika. Tako zajednica u Freiburgu nosi ime bl. Alojzija Stepinca kojega je poprsje postavljeno u crkvi Srca Isusova u tome gradu. Bista je postavljena u svibnju 2006., a dar je bivšeg hrvatskog ministra kulture Republike Hrvatske Bože Biškupića. 

U Rheinfeldu je zaštitnik zajednice sv. Leopold Bogdan Mandić. I mladi su preko misijskih vijeća zauzeti u radu u misiji te tako daju svoj doprinos prema svojim mogućnostima i darovima. O misiji je objavljena spomen-knjiga: Alojzije Duvnjak, (Hrsg.), Tomislav Beronić, (urednik), "25 godina Hrvatske katoličke misije Freiburg", Hrvatska katolička misija Freiburg, Freiburg, 1995.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije