Projekti i suradnje

U irskom muzeju iseljeništva mogu se pronaći korijeni. Priprema li i Hrvatska nešto slično?

Zvonko Milas
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
23.05.2018.
u 13:24

Zvonko Milas istaknuo je važnost Crkve u očuvanju hrvatskog identiteta u iseljeništvu te zahvalio nadbiskupu na dopuštenju za osnivanje Hrvatske katoličke misije u Irskoj

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivan Masin, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, susreli su se s prof. Liamom Kennedyjem, direktorom Clinton Institute for American Studies, University College Dublin. Na sastanku se razgovaralo o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o javnim politikama dijaspore, najnovijim znanstveno-istraživačkim projektima poput Global Diaspora Indexa, mogućnostima suradnje s hrvatskim sveučilištima te o brojnim zajedničkim odrednicama hrvatskog i irskog iseljeništva. 

Državni tajnik Milas posjetio je irsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine, na kojem je održano predavanje u povodu 20. obljetnice Good Friday sporazuma. Također, susreo se i s dublinskim nadbiskupom Diarmuidom Martinom, s kojim je razgovarao o hrvatskoj zajednici. Nadbiskup Martin, kao bivši diplomat Svete Stolice, vrsni je poznavatelj prilika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zvonko Milas istaknuo je važnost Crkve u očuvanju hrvatskog identiteta u iseljeništvu te zahvalio nadbiskupu na dopuštenju za osnivanje Hrvatske katoličke misije u Irskoj.

Delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održala je sastanak s predstavnicima Comhaltas Ceoltoiri Eireanna koji se bavi očuvanjem i promicanjem irske tradicionalne glazbe. Razgovaralo se o ulozi koju je glazbena i plesna umjetnost imala u čuvanju identiteta irskih iseljenika. 

Održani su i sastanci s vodstvom Gaelic Athletic Associationa, organizacije koje promovira autohtone, tradicionalne irske sportove, te s vodstvom Muzeja irskog iseljeništva EPIC, čija postava na izrazito suvremen način predstavlja povijest irskih migracija. Također, pruža i mogućnost potrage za korijenima. 

Komentara 3

Avatar Pinokio
Pinokio
16:18 23.05.2018.

Ja predlazem da se otvori muzej iseljenih Srba.

Avatar žič
žič
14:09 23.05.2018.

mislim....da su irci porijeklom hrvati....hi,hi,hi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije