Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U irskom muzeju iseljeništva mogu se pronaći korijeni. Priprema li i Hrvatska nešto slično?

Zvonko Milas istaknuo je važnost Crkve u očuvanju hrvatskog identiteta u iseljeništvu te zahvalio nadbiskupu na dopuštenju za osnivanje Hrvatske katoličke misije u Irskoj
23. svibnja 2018. u 13:24 3 komentara 522 prikaza
Zvonko Milas
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivan Masin, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, susreli su se s prof. Liamom Kennedyjem, direktorom Clinton Institute for American Studies, University College Dublin. Na sastanku se razgovaralo o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o javnim politikama dijaspore, najnovijim znanstveno-istraživačkim projektima poput Global Diaspora Indexa, mogućnostima suradnje s hrvatskim sveučilištima te o brojnim zajedničkim odrednicama hrvatskog i irskog iseljeništva. 

Mostarski sajam Sporazum 'Jačanje gospodarske suradnje u interesu je Hrvatske i BiH'

Državni tajnik Milas posjetio je irsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine, na kojem je održano predavanje u povodu 20. obljetnice Good Friday sporazuma. Također, susreo se i s dublinskim nadbiskupom Diarmuidom Martinom, s kojim je razgovarao o hrvatskoj zajednici. Nadbiskup Martin, kao bivši diplomat Svete Stolice, vrsni je poznavatelj prilika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zvonko Milas istaknuo je važnost Crkve u očuvanju hrvatskog identiteta u iseljeništvu te zahvalio nadbiskupu na dopuštenju za osnivanje Hrvatske katoličke misije u Irskoj.

Delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održala je sastanak s predstavnicima Comhaltas Ceoltoiri Eireanna koji se bavi očuvanjem i promicanjem irske tradicionalne glazbe. Razgovaralo se o ulozi koju je glazbena i plesna umjetnost imala u čuvanju identiteta irskih iseljenika. 

Održani su i sastanci s vodstvom Gaelic Athletic Associationa, organizacije koje promovira autohtone, tradicionalne irske sportove, te s vodstvom Muzeja irskog iseljeništva EPIC, čija postava na izrazito suvremen način predstavlja povijest irskih migracija. Također, pruža i mogućnost potrage za korijenima. 

radni posjet Državni tajnici Milas, Bušić i Mažar u trodnevnom posjetu Hrvatima u Bosni i Hercegovini Emotivno Potomci hrvatskih iseljenika iz Australije i Južne Amerike vraćaju se u Lijepu Našu Zvonko Milas Veliko iskustvo dijaspore Predsjednik Donjeg doma irskog parlamenta: Hrvati će se vraćati u svoju domovinu
  • Avatar Pinokio
    Pinokio:

    Ja predlazem da se otvori muzej iseljenih Srba.

  • Avatar žič
    žič:

    mislim....da su irci porijeklom hrvati....hi,hi,hi