Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predsjednik Donjeg doma irskog parlamenta: Hrvati će se vraćati u svoju domovinu

Povratak irskih iseljenika označio je dolazak novih tehnologija i načina poslovanja te je dodatno jačao tamošnje gospodarstvo koje je mnogima otvorilo razne poslovne prilike
20. ožujka 2018. u 09:32 2 komentara 3497 prikaza
Zvonko Milas
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je radni sastanak državnog tajnika Zvonka Milasa i predsjednika Donjeg doma parlamenta Republike Irske NJ.E. Seana Ó Fearghaila.

Obitelj Jakić Povratnici iz Kanade Vratili se u domovinu koja ih je teško prihvatila: Mito? Neće ići. Ni lipe...

Državni tajnik Milas govorio je o djelokrugu i projektima svog ureda, ostalim nositeljima suradnje Republike Hrvatske s hrvatskim iseljenicima te o smjeru razvoja javne politike prema Hrvatima izvan domovine.

Predsjednik Donjeg doma parlamenta Republike Irske NJ.E. Sean Ó Fearghail podsjetio je da Irska, kao i Hrvatska, ima stoljetnu povijest velikih emigracija. No, Irska ima i iskustvo velikog povratka u razdobljima gospodarskog rasta. Sam povratak njihovih iseljenika označio je dolazak novih tehnologija i načina poslovanja te je dodatno jačao tamošnje gospodarstvo koje je mnogima otvorilo razne poslovne prilike. 

Stoga je Ó Fearghail uvjeren da će se i hrvatska dijaspora, posebno ona koja je nastala kao posljedica slobode kretanja radnika ulaskom Lijepe Naše u Europsku uniju, vraćati u svoju domovinu obogaćena iskustvom, vještinama i kapitalom stečenim u iseljeništvu, pa je tako i s hrvatskom iseljeničkom zajednicom u Irskoj. 

Jačanje veza između domovine i dijaspore, očuvanje identiteta i stvaranje gospodarskih preduvjeta za povratak svakako su prepoznati kao strateški ciljevi obje države te je razmjena iskustava i dobre prakse platforma za daljnju suradnju državnih tijela.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo sastankom, kao i uvjerenost da će susret značajno pridonijeti suradnji između naših država, institucija i naroda, koje dijele sličan vrijednosni sustav i povijesne okolnosti, ali i zajedničku europsku budućnost.

Na sastanku su bili NJ. E. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Ivan Mašina, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika, Brian Prunty, osobni tajnik predsjednika Donjeg doma parlamenta, Draženka Arar, savjetnica s posebnim položajem za pitanje hrvatskog iseljeništva, Dario Magdić, načelnik sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske i Croatiana Orešković, voditeljica Službe za pravni položaj, obrazovanje i kulturu hrvatskog iseljeništva.

Ivanka Čoga PRIČA IZ ŠIBENIKA Dok drugi odlaze iz Hrvatske, Ivanka se vratila u rodni kraj Robert Stanić Gastarbajteri Uspjeli u Slavoniji! Vratili se kući, uložili novac i počeli raditi... Cipele Ostali su samo kameni zidovi i vrata Vratila se u Hrvatsku pa nakon 52 godine našla cipele na istom mjestu
  • Kadjar:

    Ovaj Irac je stvarno naivac!

  • Avatar joebonamassa
    joebonamassa:

    to ti samo mislis, tko ostane 3-5 godina sa familijom sigurno se nece vratiti