Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U Dublinu se razgovaralo o izazovima naših svećenika diljem svijeta

Susret je započeo 3. lipnja okupljanjem u centru "Avila", a nastavljen je sljedeći dan euharistijskim slavljem koje je predvodio delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman, voditelj Hrvatske katoličke misije Nica
05. lipnja 2019. u 10:17 0 komentara 129 prikaza
Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu
Pogledajte galeriju 1/3

U karmelićanskom centru "Avila" u Dublinu od 3. do 5. lipnja održan je Godišnji susret hrvatskih dušobrižnika iz pastoralnog područja Zapadna Europa na kojem su sudjelovali voditelji hrvatskih katoličkih misija: vlč. Josip Levaković iz Dublina, fra Ljubomir Šimunović iz Londona, fra Mišo Sirovina i fra Robert Slišković iz Rotterdama, fra Tomo Anđić iz Bruxellesa, don Stjepan Lončar iz Pariza i delegat vlč. Stjepan Čukman iz Nice. Na susretu je sudjelovao i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, kao i gost vlč. Vladimir Švenda iz Hrvatske katoličke misije Malmö. 

Prijedlog u Torontu 'Pozivam vas da Hrvatsko katoličko sveučilište unesete u svoje oporuke'

Susret je započeo 3. lipnja okupljanjem u centru "Avila", a nastavljen je sljedeći dan euharistijskim slavljem koje je predvodio delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman, voditelj Hrvatske katoličke misije Nica. 

U radnom dijelu susreta, nakon molitve i pozdrava nacionalnog ravnatelja Markića i delegata Čukmana, razmijenjena su iskustva svećenika iz pastoralne prakse te istaknuti izazovi s kojima se susreću u svakoj pojedinoj misiji. 

Toronto Završen susret pastoralnih djelatnika iz Kanade i SAD-a

Delegat Čukman podnio je izvješće o godišnjem susretu Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu, održanom 24. travnja 2019., a fra Ljubomir Šimunović održao je predavanje o društvenim mrežama kao sredstvu nove evangelizacije u pastoralu hrvatskih iseljenika, istaknuvši "kako bi govor o društvenim mrežama u našem poslanju bio promašen izvan konteksta nove evangelizacije". 

Podsjetio je na misli svetog pape Ivana Pavla II. o potrebi nove evangelizacije i novih svjedoka za naše vrijeme. Spomenuo je i misao Benedikta XVI. koji je internet usporedio s novim kontinentom – tek ga treba upoznati, dok papa Franjo govori o moći interneta i društvenih mreža, koje imaju velike mogućnosti promicanja susreta, ali u sebi kriju i mnoge opasnosti. Na kraju izlaganja fra Šimunović podijelio je vlastito iskustvo u pastoralnom radu putem društvenih mreža, osobito Facebook stranice misije.

Washington Markić poručio hrvatskim iseljenicima: 'Otvorite se svojoj baštini i svome porijeklu'

Radni dio susreta zaključen je zajedničkim ručkom u dublinskoj Župi svete Marije koja je i dom Hrvatske katoličke misije u Dublinu. Tom prigodom svećenici su se susreli i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Irskoj Ivanom Mašinom, kao i s domaćim župnikom vlč. Fachtnom McCarthyjem. Poslijepodne i večer proveli su u razgledavanju Dublina, a susret završava danas. Dogovoreno je kako će sljedeći godišnji skup biti održan u Bruxellesu od 8. do 10. lipnja 2020.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.