IN MEMORIAM

U Beču preminuo dr. Josip Seršić: Gradišćanski Hrvati mu posmrtno dodijelili Zahvalnicu

dr. Josip Seršić
Foto: Petar Tyran, Hrvatski centar, Beč
1/4
28.12.2020.
u 10:18

Svi koji su ga poznavali su se složili da je dr. Seršić bio Hrvat koji je svojim djelovanjem obilježio povijest grada Beča i pridonio njegovoj raznolikosti, na isti način na koji su to činili njegovi prednici, poručili su iz HAZ-a

Hrvatska akademska zajednica (HAZ) na čelu s direktoricom Anamarijom Manestar izvijestila je u nedjelju hrvatsku zajednicu u Austriji i njene austrijske prijatelje o smrti dugogodišnjeg člana HAZ-a dr. Josipa Seršića.

U tekstu IN MEMORIAM, Josip Seršić (Baška, 18. ožujka 1948. – Beč, 26. prosinca 2020.), uz ostalo stoji:

„Napustio nas je dr. Josip Seršić, liječnik, legenda hrvatske kulturne scene, stručnjak za teme austro-kroatike, tj. austrijsko-hrvatskih veza, aktivni suradnik brojnih hrvatskih novina i uvijek budni komentator društvenih događanja. Bio je to čovjek u čijim su tekstovima zaživjele i do danas ostale nezaboravne na stotine ispričanih priča…

Svi koji su ga poznavali su se složili da je dr. Seršić bio Hrvat koji je svojim djelovanjem obilježio povijest grada Beča i pridonio njegovoj raznolikosti, na isti način na koji su to činili njegovi prednici, a kojima je dr. Seršić u knjizi 'Hrvatski Beč' odao počast.

U olujnim vremenima devedesetih godina svojim je predavanjima, humanitarnim radom i pisanjem razbijao nametnutu sliku o hrvatskoj prošlosti na način koji je istovremeno svjedočio o jasnoj slici stvaranja Hrvatske kao samostalne države, koju je duboko u sebi nosio.

Otišao je u povijest hrvatskog naroda, onu istu povijest koju je toliko neumorno podučavao, i činilo se da ništa ne može zaustaviti put ovog svestranog čovjeka. Opaka bolest je ipak bila jača.

Doktora Josipa Seršića sjećati ćemo se s vječnom zahvalnošću, neprolaznim poštovanjem i neizmjernim ponosom. Doktore, HVALA i spavajte mirno!“

Gradišćanski Hrvati posmrtno dodijelili Zahvalnicu dr. Josipu Seršiću

Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču u nedjelju predvečer poslao je tužnu obavijest o smrti dr. Josipa Seršića u kojoj stoji:

„Na Štefanje, 26. prosinca je od teške bolesti, ali ipak za mnoge neočekivano i iznenada preminuo dr. Josip Seršić (71), rodom s otoka Krka, a u Beču posebno poznat i cijenjen kao polihistor, jezikoslovac i prije svega stručnjak za noviju povijest gradišćanskih Hrvata. Izuzetno je aktivno i uvijek mjerodavno sudjelovao u društvenom životu hrvatskih zajednica i udruga u Beču. Posebno je bio vezan uz Hrvatski centar, gdje je bio i sudionik znanstvenog simpozija '400 godina Hrvata u Beču' 2009. godine. Pet godina kasnije, 2014. objavio je zajedno s Mihaelom Ellenbogenom izuzetno važnu i za sve Hrvate u Austriji značajnu knjigu 'Kroatisches Wien / Hrvatski Beč'.

Foto: Petar Tyran, Hrvatski centar, Beč

Dr. Seršić je čitav niz godina bio naš marljiv i vjeran suradnik te dopisnik Hrvatskih novina, tjednika gradišćanskih Hrvata. Znalački je stariju hrvatsku povijest povezao s novom poviješću gradišćanskih Hrvata u njegovoj domovini, posebno se pritom usredotočivši na povijest Hrvata u Beču.

U svom povijesno-istraživačkom djelovanju i publiciranju koncentrirao se je i na istaknute hrvatske osobe u austrijskoj metropoli.

Dr. Seršić se je uvijek trezveno, razborito i vrlo angažirano zauzimao za hrvatsku stranu, sačuvavši pritom svoju objektivnost i kritički način gledanja. Od posebne važnosti bilo mu je približiti hrvatsku dijasporu hrvatskoj matici, posebno kada se radi o gradišćanskim Hrvatima. Uvijek je isticao i pronalazio poveznice među ljudima i ono što ih spaja, a suprotstavljao se onome što razdvaja.

Vezano uz sve navedeno, uredništvo 'Hrvatskih novina' dodjeljuje mu posmrtno posebnu Zahvalnicu za dugogodišnju suradnju i njegov dopisnički rad, savjetovanje i podučavanje kako je nešto najbolje napraviti ili riješiti. Zahvaljujemo mu od srca na njegovom duhovnom i intelektualnom prijateljstvu i nikada ga nećemo zaboraviti.

Nažalost ovu mu posebnu Zahvalnicu moramo sada dodijeliti posmrtno, iako je to bilo predviđeno, pa odgođeno za njegov 70. rođendan, a potom je ubrzo stigla i korona, koja je sve to onemogućila“.

Potpisnik izjave je glavni urednik „Hrvatskih novina“ Petar Tyran kojeg je s dr. Josipom Seršićem osim sjajne suradnje povezivalo i iskreno i dugo prijateljstvo.

Dr. Josip Seršić je rođen 1948. godine u Baškoj na otoku Krku, a od 1988. godine je živio u Beču, gdje je i umro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije