Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Folklorni ansambl 'Kolo Slavuj' nastavlja digitalnim putem

FA 'Kolo Slavuj' je već od početka jesenje sezone prilagođivao svoje djelovanje – prije svega redovne probe plesnog i glazbenog sastava kao i sastanke odbora i radnih krugova
13. studenoga 2020. u 08:23 0 komentara 93 prikaza
Foto: Kolo Slavuj - arhiv

Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata „Kolo Slavuj“ iz Beča na čelu s predsjednicom Gabrijelom Novak-Karall izvijestio je austrijsku i hrvatsku javnost kako zbog korona mjera i ograničenja nastavlja svoj rad digitalnim putem.

Bečki simpozij ONLINE ZNANSTVENI SIMPOZIJ U Beču - o malim manjinskim jezicima i jezičnim varijacijama u urbanom prostoru

Izjavu za medije potpisala je mlada članica ansambla Lydia Novak, a u njoj piše: „Teška i izazovna vremena ponekad imaju i pozitivne strane, stoga treba koristiti mogućnosti i šanse za nove i pozitivne stvari.

Tako je FA „Kolo Slavuj“ konačno ostvario već dulje vrijeme postojeće planove da svoje glazbene produkcije budu dostupne i putem različnih platformi. Ansambl se na taj način i prilagođava načinu kako se danas konzumira i sluša glazba. Dio mlade ekipe unutar ansambla je uspjela riješiti tehnička, grafička i administrativna pitanja da se dva zadnja CD-a, i to live-CD „Šarolikolo“ i CD s adventskim, božićnim i marijanskim pjesmama „Zajačimo maljahnomu“ sada mogu slušati i putem streaming platformi (Spotify, Apple Music, Amazon, Shazam).

Plan je da i starije glazbene produkcije „Kolomije“ i „Iskre“ u dogledno vrijeme također budu dostupne na ovim streaming platformama.

NEMATERIJANA KULTURNA BAŠTINA 'Sitnjačka svadba' gradišćanskih Hrvata uvrštena na UNESCO-ovu listu

Već od 2019. godine su obje LP-ploče ansambla „Na toj vašoj placi“ i „Poslušajte priliku“ dostupne na tim istim platformama. Za te dvije produkcije autorska prava ima bivši Yugoton, kasnije Croatia Records, koji je digitalizirao sve svoje produkcije kako bi se mogle slušati preko streaminga. Unatoč što su zakoračile u digitalni svijet CD-ovi su i nadalje dostupni i mogu se kupiti kod ansambla „Kolo Slavuj“.

FA „Kolo Slavuj“ je već od početka jesenje sezone prilagođivao svoje djelovanje – prije svega redovne probe plesnog i glazbenog sastava kao i sastanke odbora i radnih krugova – postojećim odredbama i zaštitnim mjerama, vezano uz korona pandemiju.

Probe odnosno redovni sastanci utorkom (20:00 – 22:00) se sada održavaju samo u online-obliku putem zoom-platforme. Dakle, trenutačno uopće nisu moguće plesne i muzičke probe, ili samo u ograničenom opsegu.

Parking u Beču PARKIRANJE NA PRIVATNOM ZEMLJIŠTU Bečki Hrvati pazite snimaju vas kamere i 'šetači': Neki dobili kazne i od 540 eura

Ansambl je sastavio poseban „curriculum“ u kom će sustavno objediniti cijeli svoj repertoar koreografija u teoriji – znači od izvornoga materijala i geografske pozadine, do tradicija, jezika i narodnih nošnji dotičnoga kraja. Teme su i općenito nastanak koreografija, rad dr. Ivana Ivančana s ansamblom „Kolo Slavuj“, priče o premijernim izvedbama i važnim nastupima, sve to nadopunjeno s fotografijama, člancima, video snimkama itd.

Ovo je ujedno i dobra mogućnost skupne priprave za jubilarnu 2021. godinu, u kojoj će FA „kolo Slavuj“ proslaviti 50. godišnjicu svoga postojanja i rada.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.