Otvorena do 26. travnja

U bečkom sjedištu UN-a održana izložba o različitostima u BiH

Foto: Snježana Herek
1/5
17.04.2019.
u 11:04

Učenica srednje škole iz Gruda Iva Zadro rekla je kako su joj posjet Beču i izložba slika dodatni motiv za budućnost i sklapanje budućih prijateljstava, a izložbeni prostor u bečkom sjedištu UN-a događaj je za pamćenje

"Premošćivanje različitosti: Bosna i Hercegovina", naziv je projekta neprofitne Međunarodne organizacije za kulturalnu raznolikost (ICDO) u Beču na čelu s predsjednicom mr. Josipom Palac iz Zagreba, u čijem su sklopu učenici, studenti i profesori Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg te srednjih škola iz Gruda, Trebinja i Jablanice iz Bosne i Hercegovine u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda izložili svoje likovne radove. 

Izložbu je otvorio Raymond Nader, šef bečkog VIC Art Cluba. Pozdravivši goste iz BiH, zahvalio je čelnici ICDO-a na snažnoj potpori koju daje promoviranju interkulturalnih raznolikosti i pridonosi promjenama društva nabolje. Izrazio je divljenje izložbenim postavom koji su razgledali i mnogobrojno diplomati i zaposlenici bečkog sjedišta UN-a.

Zahvalivši na mnoštvu dobivenih pohvala, Zagrepčanka Josipa Palac istaknula je kako je cilj ICDO-a "promoviranje interkulturalnosti te podizanje društvene svijesti o različitim kulturnim ekspresijama i vrijednostima sa zadaćom ohrabrivanja komunikacije među različitim kulturama te razmjene i zajedničkog sudjelovanja u stvaranju novih vrijednosti u društvu". Napomenula je da je ICDO utemeljila s kolegom Tonijem Peharom iz Makarske, koji živi i radi u Beču.

Josipa Palac magistrirala je na Odsjeku za socijalnu i kulturalnu antropologiju Sveučilišta u Beču, a na bečkom sveučilištu Webster stekla je dvostruki bakalaureat međunarodnih odnosa i medijskih komunikacija. Toni Pehar stekao je na sveučilištu Webster u Beču bakalaureat znanosti za poslovnu administraciju i bakalaureat za menadžment s posebnim usmjerenjem na međunarodno poslovanje te Associates Degree na Institutu za tehnologiju Rochester.

Kako su potom istaknuli dekan Akademije likovne umjetnosti Široki Brijeg Stjepan Skoko te Mladen Leko, ravnatelj Srednje škole "Antun Branko Šimić" iz Gruda i direktorica srednje škole u Jablanici Sabina Palić, ovaj kulturni projekt ima i političku važnost jer, kako su rekli, "uspješno radi ne samo na premošćivanju nego i na promoviranju kulturnih, nacionalnih i vjerskih različitosti triju entiteta u BiH". Zahvalili su na pruženoj im mogućnosti da razgledaju Beč i u sjedištu UN-a izlože svoj likovni postav. Potom su prisutnim učenicima, studentima i profesorima uručena priznanja za njihov predani rad i  požrtvovnu suradnju na realizaciji ICDO-va projekta. 

Goste iz BiH pozdravila je, između ostalih, i prva tajnica veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Austriji Marina Gavran. Među prisutnima je bio i zamjenik hrvatske veleposlanice u Austriji Branimir Lončar. On je posebne riječi pohvale uputio mladim Hrvatima na čelu ICDO-a u Beču, Josipi Palac i Toniju Peharu na iniciranju i uspješnoj realizaciji projekta.

Učenica srednje škole iz Gruda Iva Zadro rekla je kako su joj posjet Beču i izložba slika dodatni motiv za budućnost i sklapanje budućih prijateljstava, a izložbeni prostor u bečkom sjedištu UN-a događaj za pamćenje.

Čestitke autorima i organizatorima impozantne bečke izložbe koja se može razgledati do 26. travnja na sjajnoj likovnoj promociji svoje zemlje te realizatorima ICDO-ova projekta "Premošćivanje različitosti" na postignutom uspjehu.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije