AUSTRIJA

U Bečkom Novigradu obilježena 352. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
1/8
30.04.2023.
u 17:07

Spomenik, odnosno dvije biste je Zrinska grada postavila u blizini stratišta hrvatskih mučenika, na kojem su 30. travnja 1671. godine pogubljeni hrvatski ban Petar Zrinski i hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik Fran Krsto Frankopan po nalogu bečkog dvora

U Bečkom Novigradu, gradiću udaljenom 60-tak kilometara južno od Beča danas je obilježena 352. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana i mučenika, bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana.  Počast im je odana polaganjem vijenaca i paljenjem  svijeća ispred novog spomenika kojeg im je 2019. godine podigla Zrinska garda Čakovec, a lani je svečano otkriven.

Spomenik, odnosno dvije biste je Zrinska grada postavila u blizini stratišta hrvatskih mučenika, na kojem su 30. travnja 1671. godine pogubljeni hrvatski ban Petar Zrinski i hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik Fran Krsto Frankopan po nalogu bečkog dvora. Naime, obojica su se pobunila protiv centralizma i apsolutizma tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kalja Leopolda I. i Habsburgovaca, tražeći poštivanje prava i obveza koji je bečki dvor imao prema hrvatskom narodu, a što su platili životom.

Na današnjem obilježavanju Spomendana  na ovu dvojicu hrvatskih povijesnih velikana koji simbolizira žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine, bili su nazočni, uz hrvatskog veleposlanika u Austriji Daniela Glunčića i članove njegovog diplomatskog tima, te predstavnike povijesne hrvatske postrojbe Zrinske garde Čakovec i politički, diplomatski  i kulturni predstavnici iz Hrvatske i savezne pokrajine  Donje Austrije, kao i predstavnici hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga u Austriji. Ono što svakakoi treba spomenuti je da su u Bečp došla čak dva autobusa iz Hrvatske sa sudionicima komemoracije. Među njima, ove godine i izuzetno mnogo mladih.

Svečanosti je započela pjesmom “Bože čuvaj Hrvatsku” u izvedbi Crkvenog zbora iz Cirkovljana. Vijence ispred spomenika Zrinskom i Frankopanu položili su veleposlanik Daniel Glunčić, župan Međimurske županije Matija Posavec i  dogradonačelnik Bečkog Novigrada Rainer Spenger. Zajednički vijenac Zrinske garde Čakovec, Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, Matice hrvatske i Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću položili su Đuro Bel, Mislav Grgić, Ivica Zanjko i gradišćanski Hrvat Stanko Horvath.
Prigodne govore održali su hrvatski veleposlanik Glunčić, dogradonačelnik Bečkog Novigrada  Spenger, te  predsjednik Zrinske garde Čakovec  Bel i pročelnik Zmajskog stola Čakovec Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja Zanjko. Na kraju komemoracije Crkveni zbor iz Cirkovljana otpjevao je pjesmu “Rajska djevo kraljice Hrvata”. Nakon dojmljive komemoracije te mimohoda Zrinske garde, hrvatskim povijesnim velikanima Zrinskom i Frankopanu odana je počast i na svečanom misnom slavlju održanom u obližnjoj katedrali u Bečkom Novigradu, koje je predvodio prečasni Antun Hoblaj, župnik iz Preloga.

“Današnja komemoracija Zrinskom i Frankopanu bila je izuzetno dostojanstveno okupljanje Hrvata iz Hrvatske i Austrije. te odavanje počasti ovoj dvojici hrvatskih velikana. Ovo je veliki i važan događaj. Povijest se ne smije zaboraviti, jer onaj tko zaboravi svoju povijest neće imati ni budućnosti. Tim više što sudbina Zrinskog i Frankopana simbolično odražava višestoljetne napore  našeg naroda u borbi za slobodom i vlastitom državom”, rekao je veleposlanik Glunčić za Večernji list nakon komemoracije. Hrvatski je veleposlanik istakao kako su Zrinski i Frankopan pogubljeni prije 352. godine zbog ideje hrvatske slobode i neovisnosti, za koju su tada dali svoje živote.

“Sada imamo slobodnu, neovisnu i europsku Hrvatsku, zahvaljujući hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, koji su ideje Zrinskog i Frankopana uspjeli pretvoriti u stvarnost”, napomenuo je Glunčić. “Ono što smatram posebno značajnim je da nam se je u obilježavanju obljetnice pridružio i dogradonačelnik Bečkog Novigrada dr. Spenger. To je bila velika i važna gesta s austrijske strane odnosno od strane Gradske uprave Bečkog Novigrada”, ustvrdio je veleposlanik Glunčić. Iznio je pregršt pohvala organizatorima komemoracije Zrinskoj gardi Čakovec, koja zdušno brine da mlade naraštaje upozna  s njihovom poviješću.

“Za nas je to veliki dan, na koji smo posebno ponosni, jer uz spomendan Zrinskom i Frankopanu, 30. travanj, obilježavamo i kao Dan Međimurske županije”, rekao je, između ostalog, na komemoraciji nazočan župan Međimurske županije Matija Posavec.
Ono što svakako treba također spomenuti je istaknuta želja za realizaciju povezivanja Bečkog Novigrada i Čakovca, kao dva grada prijatelja i poslovnih partnera. Spomendan (30. travanj 1671.), posvećen Zrinskom i Frankopanu simbolizira žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine, a obilježava se svake godine pod geslom “Navik on živi ki zgine pošteno” iz Frankopanove pjesme “Pozvanje na vojsku”. Podsjetimo, posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana preneseni su iz Bečkog Novigrada u Zagreb i pokopani 1919. godine u zagrebačkoj katedrali, u organizaciji Družbe Braća Hrvatskog Zmaja”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije