DRUGI HRVATSKI PJESNIČKI FESTIVAL

Sve veći interes pjesnika i publike za 'Beč u proljeće'

Beč u proljeće
Foto: Zoran Cindrić
1/13
25.04.2023.
u 23:42

“Bili smo jako počašćeni da nam je došao hrvatski veleposlanik Glunčić sa svojim timom, a i pjesnicima to mnogo znači”, rekla nam je Ana Vrcić

U Beču je protekli vikend održan Drugi hrvatski pjesnički festival “Beč u proljeće”. Ova dvodnevna manifestacija svečano je otvorena u petak navečer u  prostorijama Schlumberger Kellerwelten, u nazočnosti ne samo brojnih pjesnika nego i brojne publike. Organizator Festivala bila je Hrvatska zajednica umjetnika u Austriji (HZUA), na čijem je čelu pjesnikinja Ana Vrcić. Festival je otvorio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, u nazočnosti opunomoćenog ministra, te drugog tajnika u Veleposlanstvu RH u Beču, Silvia Kusa i Igora Kolara, koje je bilo jedan od pokrovitelja ove kulturne manifestacije.

“Ovakva i slična događanja treba podržati, što čini i Veleposlanstvo, jer su kroz pjesništvo usmjerena u pozitivnom smjeru. A to je ono što privlači publiku u bečkoj i austrijskoj sredini” - rekao nam je nakon otvaranja Festivala veleposlanik Glunčić. Istakao je kako je Festival “Beč u proljeće” donio niz pjesama koje, unatoč dvije protekle pandemijske godine “pokazuju pozitivan odnos prema životu”, ali i “stihove ljudi u kojima su probuđena sjećanja na Domovinski rat, teške patnje i ljudske sudbine”.

Sve nazočne uvodno je pozdravila i predsjednica HZUA Vrcić, zahvalivši pokroviteljima na pokroviteljstvu, a sponzorima, pjesnicima i publici na odazivu.

Sve veći je interes pjesnika za ovaj Festival, iznenađujuće mnogo ih se je prijavilo. Ali i publike je došlo mnogo više nego smo očekivali, tako da je dvorana bila dupkom puna”, rekla nam je predsjednica HZUA. Napomenula je kako su u Beč došli pjesnici “iz Hrvatske, i to iz Slavonije, Dalmacije, Istre, iz Zagreba, Varaždina i drugih hrvatskih gradova, kao i iz Bosne i Hercegovine, grada Orašja i drugih gradova i mjesta u BiH, a sudjelovali su i hrvatski pjesnici koji žive u Austriji“.

“Bili smo jako počašćeni da nam je došao hrvatski veleposlanik Glunčić sa svojim timom, a i pjesnicima to mnogo znači”, rekla nam je Ana Vrcić.

Beč u proljeće
1/12

Na list pjesnika i književnika koji su se svojim stihovima i pjesmama razne tematike - ljubavi, sjete, nostalgije, čežnje, uspomena, ali i očaja i boli trebali predstaviti bečkoj publici su: Maja Tomas, Marina Parać Maras, Joso Živković, Blaženka Jukić, Andrea Rendulić, Zoran Jakuc, Marica Mihac, Milan Novak, Nedica Kološa, Zdenka Mlinar, Đurđa Jandriš Parać, Antonia Budano, Gordana Pirel Zejnilagić, Marela Jerkić Jakovljević, Marija Ajša Peuc, Josip Horvat, Ljubica Ribić, Samir Elezović, Kata Raštigorac, Kata Bošnjak i organizatorica Festivala Ana Vrcić. Glazbeni okvir pjesništvu dali su sjajni mladi glazbenici Zhuldys Kussainova (violina), Anna Perčević (violončelo) i Duo Bossa Noga u sastavu Ivona Dominik (saksofon) i Jakov Golubić (gitara).

Drugi dan pjesništva, bio je obilježen slobodnim pjesničkim izborom, ali također do posljednje minute ispunjen s mnoštvom pjesničkih stihova, poezije i proze. Predstavljene su i dvije knjige: “Tebi s ljubavlju” Gordane Zejnilagić i Zbirka poezije “Prijestupnici”, zadarske spisateljice i novinarke Marijane Dokoze, koja živi i radi u Njemačkoj gdje je urednica hrvatskog iseljeničkog medija Fenix magazina. Dokoza je knjigu napisala zajedno s koautorom Josipom Horvatom Macadom, koji ju je završnog dana Drugog hrvatskog pjesničkog festivala, promovirao bečkoj publici.

Jedna od sudionica festivala, pjesnikinja Ljubica Ribić iz Varaždina rekla nam je kako je Festival “izuzetno dobro organiziran” i kako je najljepši osjećaj za pjesnika “davanje, kada ljepotu poezije poklanja drugima”.

“Vjetar u leđa kako pjesnicima tako i publici bio je dolazak hrvatskog veleposlanika na otvaranje Festivala. I za političku scenu je važno da vidi što pjesnici stvaraju”, istaknula je Ribić. Ono čime je također bila oduševljena je da je u publici bilo mnogo mladih, kao i čarobni spoj poezije i glazbe u izvedbi mladih glazbenika.

Pjesnikinja Antonia Budano iz Osijeka piše ljubavnu poeziju, i kako nam je rekla, “očarana je Bečkim proljećem, na kojem su prštale emocije, izrečene riječima”.

“Hvala organizatorima na izvanrednoj organizaciji ovog Festivala, skupa pjesničkih entuzijasta, koji na pomalo ružičaste naočale gledaju na svijet oko sebe”, istaknula je pjesnikinja Budano.

Višestruko nagrađivani hrvatski pjesnik i slikar iz Orašja u Bosni i Hercegovini Joso Živković-Soja, koji je objavljivao svoje pjesničko stvaralaštvo u brojnim časopisima i sudjelovao na brojnim književnim skupovima u zemlji i inozemstvu rekao nam je kako rado dolazi u Beč, “jedan od najljepših gradova na svijetu”, u kojem je živio prije više desetljeća. Prvog je dana Festivala “Beč u proljeće” publici predstavio svoju pjesmu  na njemačkom jeziku “Ich und mein Kummer”, a drugog dana je to bila pjesma “Ljepota”. Živković-Soja je inače član Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva hrvatskih književnika, Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Društva novinara BiH. Pokraj pisanja poezije bavi se i slikarstvom.  

Ono što na kraju također treba spomenuti je da su na Festivalu sklopljena ne samo mnoga pjesnička prijateljstva nego su, kako nam je rekla predsjednica HZUA  Ana Vrcić, pjesnici pozvali bečke organizatore na njihove književne i pjesničke skupove u Hrvatskoj i BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije