OD VRTIĆA DO MATURE

Gradišćanski Hrvati pokrenuli inicijativu za dvojezični odgoj i obrazovanje u Beču

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
19.04.2023.
u 15:17

Prve konkretne inicijative za odgoj i školovanje i na hrvatskom jeziku te o hrvatskoj kulturi i povijesti u Beču su se u novije doba opet rodile 1995. godine, u okviru tada novoformiranog Hrvatskog centra

Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču izvijestio je hrvatske i austrijske medije da je u petak, 14. travnja 2023. godine u Hrvatskom centru osnovana "Inicijativa za dvojezični odgoj i obrazovanje u Beču" s ciljem “što bržeg osnivanja društva za ostvarivanje dvojezičnoga /hrvatsko-njemačkoga/ obrazovnog sustava, koji bi obuhvaćao obrazovanje djece i mladih u austrijskom glavnom gradu, od dječjeg vrtića do mature.

Kako stoji u priopćenju, “ova Inicijativa je dugogodišnja potreba i cilj organizacija gradišćanskih Hrvata u Beču. Prve konkretne inicijative za odgoj i školovanje i na hrvatskom jeziku te o hrvatskoj kulturi i povijesti u Beču su se u novije doba opet rodile 1995. godine, u okviru tada novoformiranog Hrvatskog centra. Društvene i političke prilike tada nisu bile dovoljno ohrabrujuće kako bi se moglo napredovati u tom smjeru. No, u Beču se ipak još 1993. godine uspjelo pokrenuti i usidriti dvojezičnu dječju grupu Viverica – tada još okviru Školske sekcije Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva u Beču. Od onda i domaćini Viverice, roditelji ali prije svega i polaznici ovog dvojezičnog dječjeg vrtića su bolno iskusili kako se s prelaskom u osnovnu školu hrvatski odgoj i učenje hrvatskoga jezika odjednom ukida. Time se izgubio velik potencijal školaraca za dvojezično školstvo u Beču. No, da smo već tada uspjeli s dvojezičnom školom, danas bismo već imali brojne i maturante i maturantice kao i akademike i akademkinje školovane na i u hrvatskom jeziku, obrazovane i o hrvatskoj i gradišćanskohrvatskoj kulturi i povijesti, uz sve ostalo što nudi ovakav tip dvojezične škole”.

Isti izvor navodi kako je “gore navedena peteročlana inicijativa, koju čine: Vera Buranić (HAK), Simone Marko (Viverica), Adrijana Markon Jurčić (Obzor), Gabriela Novak-Karall (glavna tajnica u Hrvatskom centru) i Petar Tyran (kurator u Hrvatskom centru), sebi postavila za cilj da će u suradnji sa što većim brojem stručnjaka i stručnjakinja kao i političara i političarki krenuti s ovim projektom, koji je potrebno u najkraćem roku ostvariti u korist djece, kao i budućih roditelja , usmjereno ka čuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta u velegradu Beču”. U nastavku izvješća utemeljitelji ove svake hvale vrijedne i dugo čekane Inicijative pobrojali su i glavne ciljeve za dvojezični odgoj i obrazovanje na hrvatskom i njemačkom jeziku u Beču:

1. privatni dječji vrtić i privatna škola s pravom javnosti, koja se temelji na austrijskom školskom zakonu i po uzoru na češku Komensky-školu u Beču
2. nastavni jezici: hrvatski standardni jezik s gradišćanskohrvatskim u paketu, te njemački
3. humanističko-jezično usmjerenje
4. vlastita školska zgrada sa svim potrebnim i popratnim prostorijama i napravama za cjelodnevno korištenje
5. intencije Europske unije pri obrazovanju i učenju jezika (forsiranje susjednih jezika kao i "malih" jezika) kao uzor za ovu školu s hrvatskim, kao 24. službenim jezikom EU (uključujući gradišćanskohrvatski kao dio hrvatskog jezičnog korpusa)
6. početi na četiri razine:
* dječji vrtić
* 1. razred OŠ
* 1. razred u sekundarnom stupnju
* 5. razred u sekundarnom stupnju

Na utemeljenju inicijative dogovoreni su i prvi koraci koje je potrebno poduzeti, među kojima, “formiranje stručnog savjeta,  uspostava službenog kontakta s mjerodavnim političarima, parlamentarcima, kao i zastupnicima političkih stranaka za narodne grupe. Također treba uključiti Koordinacijske odbore društava i organizacija gradišćanskih Hrvata, uključiti službeni Beč, kao i nadležne institucije na austrijskoj saveznoj razini (BKA, Ministarstvo obrazovanja, ...), te o svemu informirati Veleposlanstvo RH u Beču, nadležne i mjerodavne institucije u Republici Hrvatskoj na razini Vlade i Ministarstava, kao i nadležne u Gradu Zagrebu”, stoji u izvješću Hrvatskog centra poslanog medijima. I što na kraju reći nego “puno uspjeha” na ovom zahtjevnom zadatku, koji je već godinama „kamen spoticanja“

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije