Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Zadarski glazbenici promoviraju Hrvatsku u Austriji

Ovacije, povici "bravo" i dugotrajan pljesak u ritmu diljem svijeta poznate austrijske koračnice bili su najbolja nagrada mladim zadarskim puhačima i glazbenicima "Junior Windsa"
07. kolovoza 2019. u 10:34 0 komentara 62 prikaza
Foto: Katarina Dorkin-Križ
Pogledajte galeriju 1/3

"Melodije svijeta – glazbeno putovanje od Europe i Amerike do Azije" bio je naziv ovogodišnjeg Festivala orkestara mladih iz cijelog svijeta održanog u prestižnom bečkom Musikvereinu, na kojem su nastupili i mladi puhači Glazbene škole Blagoja Berse iz Zadra s austrijskim Puhačkim orkestrom "Junior Winds" Glazbene škole J. G. Albrechtsbergera iz Klosterneuburga.

Beč Josipa je dojmljivom izvedbom pjesme rasplakala brojne Hrvate

Mlade zadarske glazbenike predvodio je prof. Željko Andrić, a orkestrom je ravnao austrijski dirigent Luca Pelanda. Svojim bogatim i raznovrsnim programom sjajno uigrani austrijsko-hrvatski orkestar oduševio je bečku publiku. U službenom dijelu programa izveo je djela Sparkea, Albrechtsbergera, Schwarza, Lovlanda i Grahama, a nakon kratke stanke, u kojoj su dirigentima i voditeljima orkestara uručena priznanja, mladi glazbenici odsvirali su Straussov Radetzky marš, podignuvši razdraganu publiku na noge.

Ovacije, povici "bravo" i dugotrajan pljesak u ritmu diljem svijeta poznate austrijske koračnice bili su najbolja nagrada mladim zadarskim puhačima i glazbenicima "Junior Windsa".

Beč Hrvati u Austriji pohvalili kreativan program učenja djece i mladih

Ovim nastupom, koji je bio zanimljiv spoj različitosti i prijateljstva, uspješno je nastavljena suradnja dvaju orkestara i dviju glazbenih škola, započeta prošle godine na inicijativu njihovih ravnateljica – Ariadne Basili Canetti i Branke Višić Karavide.

"Poticaj za projekt u Musikvereinu došao je od potpredsjednika Festivala svjetskih orkestara WOF – prof. Wernera Hackla koji je pozvao puhački orkestar glazbene škole iz Klosterneuburga da nastupi sa svojim hrvatskim prijateljima iz zadarske glazbene škole", rekla je Katarina Dorkin-Križ, predstavnica hrvatskog veleposlanstva u Austriji, koja je Zadranima došla dati podršku. 

Istaknula je kako je nastup zadarskih glazbenika, potpomognutih ravnateljicom, profesorima i svima koji brinu o njima, bio "sjajna promocija kulturnog potencijala Zadra i cijele Hrvatske".

Mini-Metron za 25. rođendan Oni su odgojili brojne naraštaje hrvatske djece u Austriji: Rekli smo, ili sada, ili nikada

Nakon nastupa u bečkom Musikvereinu dobro raspoloženje preneseno je u obližnji hotel "Imperial" gdje je nastavljeno druženje članova orkestara, koje je upriličio austrijski domaćin i dirigent Pelanda. Koncertu u Musikvereinu u Beču prethodio je dan prije i zajednički nastup mladih zadarskih puhača i orkestra "Junior Winds" u Klosterneuburgu, nedaleko od Beča. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.