Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Trump pooštrava useljeničku politiku

Trumpu i njegovoj vladi je Sporazum Flores već neko vrijeme trn u oku
22. kolovoza 2019. u 20:42 0 komentara 69 prikaza
Donald Trump
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL

U Bijeloj kući ne prolazi ni jedan tjedan bez novih zakona o migrantima. Prije nekoliko dana američka vlada najavila je da će uvesti stroža pravila za podnositelje zahtjeva za Zelenu kartu, a sada Washington želi promijeniti i propise koji od devedesetih godina prošlog stoljeća reguliraju postupanje s djecom migrantima. Prema Sporazumu Flores, koji je na snazi od 1997. godine, američke vlasti morale su djecu migrante osloboditi iz pritvora nakon najviše 20 dana, piše Deutsche Welle.

Blase Cupich Blaž Čupić Hrvatski kardinal prkosi Trumpu

Planirano ukidanje ovog sporazuma omogućilo bi američkoj vladi da djecu i njihove obitelji do u nedogled drži u tzv. "pritvorskim centrima" duž meksičke granice. Obitelji koje podnose molbu za azil u SAD-u morali bi prema novim propisima provesti cijelo trajanje postupka dobivanja azila u tim centrima, koji su ponekad slični zatvorima.

Američki predsjednik Donald Trump prvi put je predložio promjenu ovog zakona na ljeto 2018. godine, kada je njegova vlada oštro kritizirana zbog odvajanja djece migranata od njihovih roditelja na granici SAD-a i Meksika. Trumpova logika: ako djeca i roditelji žele ostati zajedno, onda ih se jednostavno mora duže držati zajedno. To je izazvalo ogorčenje među pravnicima i aktivistima koji se zalažu za prava useljenika.

"Pritvaranje nije rješenje: svojim novim dekretom Trump izdaje obitelji koje bježe od nasilja i progona", izjavila je Denise Bell iz Amnesty International SAD u lipnju 2018.

Mira Radielović Ricardel Mira Radielović Ricardel Hrvatica imenovana u Trumpov tim koji će se baviti pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti

Ona smatra da se zakonom kažnjavaju roditelji i djeca koja traže zaštitu u Sjedinjenim Američkim Državama: "Pritvor djece ne samo da krši zajedničke vrijednosti dostojanstva i jednakosti naše zemlje, nego je i protuzakonit i prijeti trajnim oštećenjem stanja ljudskih prava u SAD-u".

Tada je jedna sutkinja donijela odluku protiv prijedloga da vlasti djecu i roditelje zajedno zatvaraju u "pritvorne centre" duže od 20 dana. I ovog puta pruža se otpor promjeni zakonodavstva koji će američka vlada službeno predložiti sljedećeg petka.

"Vlada ne bi trebala pritvarati djecu i ne bi trebala pokušavati djecu u pritvoru držati još i duže", rekao je tada Madhuri Grewal iz nevladine organizacije "American Civil Liberties Union".

Djeca se ne smiju iskorištavati

Trumpu i njegovoj vladi je Sporazum Flores već neko vrijeme trn u oku. Oni to nazivaju rupom u imigracijskom zakonu koju migranti i azilanti iskorištavaju da nakon 20 dana izađu iz pritvora i da svoj sudski termin dočekaju na njima ugodnom mjestu.

Kirinčić Večernjakova iseljenička turneja: Chicago Izgubljena mladost: Vize za Ameriku pronašli u srušenoj vukovarskoj pošti

"Niti jedno dijete se ne bi trebalo koristiti kao zalog", istaknuo je Kevin McAleenan iz državne Agencije za domovinsku sigurnost u srijedu na raspravi o izmjenama zakona. Jedan čovjek u Gvatemali mu je djecu opisao kao "putovnicu za SAD", naveo je tada McAleenan.

Naglasio je da su objekti u kojima bi trebale biti smještene obitelji "potpuno drugačiji" od "pritvorskih centara", koji su često bili na meti kritika. Obiteljski smještaji uključivat će učionice, knjižnice i igrališta za nogomet.

Trump je ponosno opisao ukidanje Flores sporazuma kao još jedan primjer njegove stroge migracijske politike, rekavši da će to obeshrabriti ljude bez legitimnih prava za azil da dolaze u SAD. Politika useljavanja i sigurnost granica važe za Trumpove glavne adute i najvažnije teme u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2020. godine.

"Bolna humanitarna situacija"

Trumpovi protivnici zgroženi su novim prijedlogom. Članica Demokratske stranke Nancy Pelosi i glasnogovornica Predstavničkog doma rekla je da vlada pokušava "utvrditi zlostavljanje djece" zakonskim propisima. Duže zadržavanje djece u pritvoru "pogoršalo bi postojeću surovost i izazvalo eskalaciju bolne humanitarne situacije na granici".

Donald Trump Poziv na promjene Hrvati u Demokratskoj stranci zabrinuti za vanjsku politiku nakon pobjede Trumpa

Teoretski, izmjena zakona bi mogla stupiti na snagu 60 dana nakon službenog objavljivanja u petak. Ali aktivisti, humanitarne organizacije i političari već jučer su najavili da će poduzeti pravne mjere protiv prekida sporazuma Flores. To znači da ovaj spor vjerojatno još neko vrijeme trajati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.