Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatica imenovana u Trumpov tim koji će se baviti pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti

Njezina politička karijera započela je još sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća
16. studenoga 2016. u 14:20 32 komentara 16668 prikaza
Mira Radielović Ricardel
Foto: Total Croatia News

Jučer su brojni američki mediji pisali o tome da je tim za tranziciju vlasti izabranog predsjednika Donalda Trumpa ušao u slijepu ulicu. 

Nakon samo nekoliko dana s čelnog mjesta otišao je Chris Christie pa je brigu o procesu prijenosa vlasti morao preuzeti potpredsjednik Mike Pence. 

Čini se da u državi vlada popriličan kaos zato što Trumpovi ljudi nisu ni kontaktirali brojna ministarstva, među kojima su Pentagon i ministarstvo energetike, odgovorno za sigurnost američkog nuklearnog naoružanja. 

Neki izvori bliski tranzicijskom timu tvrde da novi predsjednik SAD-a ima velikih poteškoća u pronalaženju republikanaca koji su sposobni obnašati funkcije, a istodobno žele biti dio njegove administracije.

Tranzicijskom timu za obranu i nacionalnu sigurnost pridružila se i Mira Radielović Ricardel, podrijetlom Hrvatica iz Breze u Bosni i Hercegovini.

Bila je pomoćnica ministra obrane Donalda Rumsfelda i potpredsjednika ogranka tvrtke Boeing koja proizvodi vojne zrakoplove i naoružanje. 

Njezin otac Petar nakon Bleiburga je emigrirao iz bivše Jugoslavije u Njemačku 1954. Dvije godine živio je u Heidelbergu gdje je upoznao svoju buduću suprugu Brigittu. Oboje su otišli u Sjedinjene Američke Države 1956. Tamo su se vjenčali i nastanili u Pasadeni, u Kaliforniji.

Donald Trump Poziv na promjene Hrvati u Demokratskoj stranci zabrinuti za vanjsku politiku nakon pobjede Trumpa Donald Trump 'Ne piše nam se dobro' Evo što Hrvati u Americi misle o rezultatu predsjedničkih izbora

Mira Radielović Ricardel odgojena je u kući u kojoj se govori hrvatski jezik, a redovito je pohađala vjeronauk u tamošnjoj katoličkoj župi. 

Otac je bio ugledni član hrvatske iseljeničke zajednice. Preminuo je u Los Angelesu 2005. godine.

Njezina politička karijera započela je još sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća kada je bila savjetnica za vanjsku i obrambenu politiku vođe republikanske većine u Senatu, Boba Dolea. 

Intenzivno je bila uključena i u savjetovanje vezano uz raspad bivše Jugoslavije te uz pronalaženje rješenja ratnog sukoba koji je nakon toga nastao. 

Čvrsto se držala stava da je srpska agresija glavni faktor za izbijanje rata.

 • pp:

  Bravo.

 • Avatar delminium
  delminium:

  Koljevka hrvatstva dala je najvece Hrvate u povijesti.

 • mark2:

  Hrvatica savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost jedine svjetske super sile, doista lijepo je za čuti, a zlu netrebalo i osjetiti. U svakom slučaju izvrsno za Hrvate !