KORONA PREMIJERA

Tenor Luka Gudelj okupio bečke glazbenike za virtualni koncert 'Zajedno kroz glazbu'

tenor Luka Gudelj
Foto: Privatna arhiva
04.05.2020.
u 12:19

Premijerni Line-up Gudeljevog koncerta sastavljen je od izvođača kao što su ruska sopranistica Olga Czerwinski, brazilski bariton Max Wilson Pereira i grčki pijanist Vassillis Tsitsianis.

Koncert 'Zajedno kroz glazbu', virtualno je glazbeno događanje koje je inicirao i organizirao glazbenik Luka Gudelj, bečki operni pjevač rodom iz Mostara, u suradnji sa svojim bečkim kolegama glazbenicima iz raznih zemalja, a prenosit će se izravno putem YouTube kanala, popularnog internet servisa za razmjenu video sadržaja, u utorak 5.svibnja s početkom u 19 sati iz prekrasne palače Eschenbach u Beču.

Premijerni Line-up Gudeljevog koncerta sastavljen je od izvođača kao što su ruska sopranistica Olga Czerwinski, brazilski bariton Max Wilson Pereira i grčki pijanist Vassillis Tsitsianis, a ovaj premijerni glazbeno-kulturni događaj svojim će prepoznatljivim tenorom uveličati i operni pjevač Luka Gudelj.

„Cilj našeg oneline koncerta je okupiti što više poklonika dobre glazbe, prvenstveno klasične i skratiti im vrijeme čekanja do ponovnog otvaranje kulturno glazbenih institucija kao što su Opera, kazališta i koncertne dvorane. I time ublažiti posljedice koronavirusa koje je glazbenike i ostale umjetnike otjerao s pozornica i zatvorio ih u njihove kuće“, rekao je za Večernji list Gudelj, inače dobitnik Večernjakove domovnice 2012. godine, prestižne nagrade kojom je postao najpopularniji glazbenik hrvatskog iseljeništva te godine.

Gudelj se također pobrinuo da unatoč korona krizi i zabrani okupljanja više od 10 ljudi u javnom prostoru i muziciranju bez nazočnosti publike u Austriji, koncert „Zajedno kroz glazbu“ ipak dobije svečano ruho. Zajedno sa svojim prijateljima uspio je ishodovati prekrasan i izuzetno akustičan prostor bečke palače Eschenbach, gdje su već u sklopu Festivala hrvatske glazbe u Beču, nastupali brojni mladi hrvatski glazbenici. Jop jedan razlog više da podržite Gudeljev zahtjevni projekt, s obzirom da u ovo vrijeme straha od širenja korona virusa, nije baš jednostavno okupiti glazbenike.

A kada smo kod glazbenika, onda treba predstaviti i Luku Gudelja, inače dobro znanog bečkim i ostalim Hrvatima u Austriji, koji je upečatljivm solo izvedbama hrvatske himne uveličao svojim zvonkim i prodornim tenorom njihove brojne kulturne priredbe i manifestacije. Ovaj Mostarac s bečkom adresom studirao je i diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a operno je pjevanje diplomirao na Konzervatoriju za glazbu u Beču. Višestruko je nagrađivan i dobitnik je nekoliko nagrada na državnim natjecanjima u pjevanju te nagrade Večernjeg lista „Večernjakova domovnica 2012.“.

Pored tradicionalnog njemačkog „Lieda“, napolitanske kancone, opernih evergreena te hrvatskih skladbi ističe se i nastupima u Zboru bečke Državne opere na čijem su repertoaru djela svjetskih glazbenih velikana, Beethovena, Wagnera, Orffa, Gounoda, Puccinija, Verdija, Strawinskog, obitelji Strauss itd. S Koncertnim udruženjem bečke Državne opere nastupao je prošle godine i na diljem svijeta poznatim Salzburškim ljetnim igrama. Glazbeno je gostovao u brojnim zemljama svijeta, između ostalih i u Kini i Tajvanu.

I što na kraju reći, nego čestitati Luki na ovoj hvale vrijednoj ideji i virtualnom koncertu koji će putem interneta odaslati širom svijeta pregršt popularnih glazbenih tonova. Koncertni program je bogat i raznolik. Tenor Luka Gudelj će izvesti skladbe Hatzea, Capua, Lehara, Tostia i Puccinija. Sopranistica Olga Czerwinski djela Dvoraka, Linkea i Puccinija, a bariton Max Wilson Pereira skladbe Kalmana, Bizeta, Schöberga , Verdija i Bersteina... Glazbenike će na glasoviru pratiti pijanist Vassillis Tsitsianis. Kroz program će voditi Stephan Fisher.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije