Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Tenor Luka Gudelj okupio bečke glazbenike za virtualni koncert 'Zajedno kroz glazbu'

Premijerni Line-up Gudeljevog koncerta sastavljen je od izvođača kao što su ruska sopranistica Olga Czerwinski, brazilski bariton Max Wilson Pereira i grčki pijanist Vassillis Tsitsianis.
04. svibnja 2020. u 12:19 0 komentara 153 prikaza
tenor Luka Gudelj
Foto: Privatna arhiva

Koncert 'Zajedno kroz glazbu', virtualno je glazbeno događanje koje je inicirao i organizirao glazbenik Luka Gudelj, bečki operni pjevač rodom iz Mostara, u suradnji sa svojim bečkim kolegama glazbenicima iz raznih zemalja, a prenosit će se izravno putem YouTube kanala, popularnog internet servisa za razmjenu video sadržaja, u utorak 5.svibnja s početkom u 19 sati iz prekrasne palače Eschenbach u Beču.

Veleposlanik Glunčić oduševljen uzornim djelovanjem FA Šokadija Beč POSJET Veleposlanik Glunčić oduševljen uzornim djelovanjem FA Šokadija Beč

Premijerni Line-up Gudeljevog koncerta sastavljen je od izvođača kao što su ruska sopranistica Olga Czerwinski, brazilski bariton Max Wilson Pereira i grčki pijanist Vassillis Tsitsianis, a ovaj premijerni glazbeno-kulturni događaj svojim će prepoznatljivim tenorom uveličati i operni pjevač Luka Gudelj.

„Cilj našeg oneline koncerta je okupiti što više poklonika dobre glazbe, prvenstveno klasične i skratiti im vrijeme čekanja do ponovnog otvaranje kulturno glazbenih institucija kao što su Opera, kazališta i koncertne dvorane. I time ublažiti posljedice koronavirusa koje je glazbenike i ostale umjetnike otjerao s pozornica i zatvorio ih u njihove kuće“, rekao je za Večernji list Gudelj, inače dobitnik Večernjakove domovnice 2012. godine, prestižne nagrade kojom je postao najpopularniji glazbenik hrvatskog iseljeništva te godine.

349. OBLJETNICA Veleposlanik Glunčić i HKD Gradišće u Bečkom Novom Mjestu obilježili spomendan Zrinskog i Frankopana

Gudelj se također pobrinuo da unatoč korona krizi i zabrani okupljanja više od 10 ljudi u javnom prostoru i muziciranju bez nazočnosti publike u Austriji, koncert „Zajedno kroz glazbu“ ipak dobije svečano ruho. Zajedno sa svojim prijateljima uspio je ishodovati prekrasan i izuzetno akustičan prostor bečke palače Eschenbach, gdje su već u sklopu Festivala hrvatske glazbe u Beču, nastupali brojni mladi hrvatski glazbenici. Jop jedan razlog više da podržite Gudeljev zahtjevni projekt, s obzirom da u ovo vrijeme straha od širenja korona virusa, nije baš jednostavno okupiti glazbenike.

A kada smo kod glazbenika, onda treba predstaviti i Luku Gudelja, inače dobro znanog bečkim i ostalim Hrvatima u Austriji, koji je upečatljivm solo izvedbama hrvatske himne uveličao svojim zvonkim i prodornim tenorom njihove brojne kulturne priredbe i manifestacije. Ovaj Mostarac s bečkom adresom studirao je i diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a operno je pjevanje diplomirao na Konzervatoriju za glazbu u Beču. Višestruko je nagrađivan i dobitnik je nekoliko nagrada na državnim natjecanjima u pjevanju te nagrade Večernjeg lista „Večernjakova domovnica 2012.“.

KORONAVIRUS Bečki Hrvati tuguju za Jerkom Dumančićem

Pored tradicionalnog njemačkog „Lieda“, napolitanske kancone, opernih evergreena te hrvatskih skladbi ističe se i nastupima u Zboru bečke Državne opere na čijem su repertoaru djela svjetskih glazbenih velikana, Beethovena, Wagnera, Orffa, Gounoda, Puccinija, Verdija, Strawinskog, obitelji Strauss itd. S Koncertnim udruženjem bečke Državne opere nastupao je prošle godine i na diljem svijeta poznatim Salzburškim ljetnim igrama. Glazbeno je gostovao u brojnim zemljama svijeta, između ostalih i u Kini i Tajvanu.

I što na kraju reći, nego čestitati Luki na ovoj hvale vrijednoj ideji i virtualnom koncertu koji će putem interneta odaslati širom svijeta pregršt popularnih glazbenih tonova. Koncertni program je bogat i raznolik. Tenor Luka Gudelj će izvesti skladbe Hatzea, Capua, Lehara, Tostia i Puccinija. Sopranistica Olga Czerwinski djela Dvoraka, Linkea i Puccinija, a bariton Max Wilson Pereira skladbe Kalmana, Bizeta, Schöberga , Verdija i Bersteina... Glazbenike će na glasoviru pratiti pijanist Vassillis Tsitsianis. Kroz program će voditi Stephan Fisher.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.