Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Bečki Hrvati tuguju za Jerkom Dumančićem

Kako je Piplica naveo Jerko Dumančić je sa svojom dugogodišnjom ekipom radio na fasadama kuća i zgrada.
31. ožujka 2020. u 14:56 0 komentara 768 prikaza

Kako nam je javio bivši dugogodišnji predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport (AHZ) u Beču Miroslav Piplica, koronavirus je odnio život i prvog Hrvata u Beču. 

Josip Čenić PRIZNANJE Kantautor Josip Čenić postao 'počasni član' Hrvatskog centra u Beču

„To je naš dragi Jerko Dumančić, prvi Hrvat koji je ovdje obolio i umro od koronavirusa. Bio je i član AHZ-a i poznat  bečkim Hrvatima. Nitko točno ne zna gdje se je zarazio, moguće u trgovini, baušteli ili kod doktora. Njegova je obitelj u izolaciji, ali na sreću nitko za sada nema nikakve simptome zaraze koronvirusom“, rekao je Piplica dodavši:

„Pedesetsedmogodišnji Jerko je podrijetlom iz Rakitna u općini Posušje. U Beč je došao 1987. godine. Otac je četvero djece i djed jedne unuke, a druga se treba roditi za 20-tak dana. Za vrijeme agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu bio je vrlo aktivan i sudjelovao u mnogim humanitarnim akcijama pružanja pomoći stanovništvu u tim ratnim područjima. Bio je zaista uzoran član Austrijsko-hrvatske zajednice, aktivan je bio u Klubovima Široki brijeg i Hercegovina ovdje u Beču, ali i mnogim drugim organizacijama. Bio je zaista uzoran suprug, otac i djed, a svi mi Hrvati u Beču koji smo se s njime družili poznavali smo ga kao veselog, duhovitog i nadasve iskrenog i poštenog čovjeka.“

Kako je Piplica naveo, Jerko Dumančić je sa svojom dugogodišnjom ekipom radio na fasadama kuća i zgrada. 

Odlazak ANALIZA Traume naših iseljenika: Sad bi im draže bilo biti u Hrvatskoj sa svojim narodom

„Kada se je nedavno prehladio, otišao je kod doktora, nakon čega mu je ustanovljena zaraza koronavirusom. Imao je jako visoku temperaturu i poslali su ga u bolnicu, iz koje se više nije vratio. Bio je u induciranoj komi, na dvije vrste respiratora, liječnici su sve pokušavali, ali na žalost i on i doktori izgubili su bitku i umro je u 57. godini života“, ispričao je Piplica, koji je osjetio potrebu da skrene pozornost na tužnu vijest zašto više Jerka neće biti među njegovim bečkim Hrvatima.

"Ali i na činjenicu da, kako je rekao, ne treba paničariti, ali u svakom slučaju strogo se pridržavati mjera austrijske Vlade, jer samo tako, svi skupa možemo izbjeći da se ne ponovi slučaj Italije i Španjolske, apostrofirajući narodnu poslovicu: Bolje spriječiti nego liječiti!“

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.