Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Veleposlanik Glunčić i HKD Gradišće u Bečkom Novom Mjestu obilježili spomendan Zrinskog i Frankopana

U čast dvojice junaka Hrvatski je sabor 30. travanj proglasio 2011. godine spomendanom Zrinskog i Frankopana, čiji se posmrtni ostaci od 1919. čuvaju u Zagrebačkoj katedrali
30. travnja 2020. u 10:53 0 komentara 156 prikaza
Foto: Veleposlanstvo RH u Beču
Pogledajte galeriju 1/2

U povodu 349. obljetnice tragične pogibije hrvatskih plemića bana Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana Bečkom Novom Mjestu, udaljenom 60-tak kilometara južno od Beča, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, u četvrtak je, uz vijenac kojeg su položili predstavnici Hrvatskog kulturnog društva (HKD) u Gradišću, zapalio svijeću na mjestu novo postavljenog spomenika Zrinskome i Frankopanu, stoji u priopćenju hrvatskog Veleposlanstva u Beču.

U potresu nastradala Dječja bolnica u Klaićevoj HUMANITARNA POMOĆ Gradišćanski Hrvati i prijatelji doniraju novac za obnovu Dječje kirurgije Klaićeve bolnice, oštećene u potresu

„Uz strogo pridržavanje mjera koje je odredila austrijska Vlada u povodu COVID -19 pandemije, izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva Gradišće i veleposlanik Glunčić odali su počast hrvatskim velikanima na reprezentativnoj lokaciji gradskog parka, gdje su prošle godine na inicijativu Zrinske garde Čakovec u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom u Gradišću i uz podršku Veleposlanstva RH u Beču postavljena poprsja Zrinskog i Frankopana.

Time se je, premda simbolično i u minimalnom krugu ljudi, i ove godine obilježila mučenička smrt dvojice predstavnika najuglednijih hrvatskih velikaških obitelji koje je car Leopold I u obrani svoje centralističke vlasti 18. travnja 1671. osudio na smrt zbog izdaje i dao pogubiti odrubljivanjem glave 30. travnja 1671.“ navodi isti izvor i dodaje:

„Hrvatska historiografija ih slavi kao branitelje hrvatske suverenosti pred apsolutističkom politikom Bečkoga dvora. Svoju su pobunu platili visokom cijenom. Nakon njihove smrti stradali su i mnogi pripadnici njihovih obitelji što je značilo kraj starih hrvatskih velikaša Zrinskih i Frankopana“.

KORONAVIRUS Bečki Hrvati tuguju za Jerkom Dumančićem

„S obzirom na korona pandemiju bio je nažalost nazočan samo minimalan broj ljudi, kako bi se na jednoj strani udovoljilo zakonskim propisima, ali i pokazalo značaj ovog događaja. Ali važno je da smo se godinu dana prije velike, jubilarne 350. obljetnice ipak uspjeli okupiti, unatoč mjera ograničenja kretanja i okupljanja u javnom prostoru i odati počast ovoj dvojici hrvatskih velikana i mučenika“, rekao je za Večernji list predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću dr. Stanko Horvath, koji je predvodio i izaslanstvo HKD Gradišće u Bečkom Novom Mjestu.

Obilježavanju spomendana bio je nazočan, između ostalih, i predstavnik gradišćanskih Hrvata i Hrvatskog centra u Beču Petar Tyran.

U čast dvojice junaka Hrvatski je sabor 30. travanj proglasio 2011. godine spomendanom Zrinskog i Frankopana, čiji se posmrtni ostaci od 1919. čuvaju u Zagrebačkoj katedrali.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.