U posjetu Kanadi

Ministar Grlić Radman na 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade

Foto: Franjo Bertović
1/8
15.04.2023.
u 19:52

Ministar Radman susreo se je s ministricom vanjskih poslova Kanade Melanie Joly. Razgovarali su o 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa, razvoju međudržavne suradnje temeljene na dobrim bilateralnim odnosima te zajedničkim vrijednostima i interesima

 Prošlog utorka, 11. travnja 2023. obilježena je i proslavljena 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kanade pod pokroviteljstvom veleposlanstva RH u Ottawi i veleposlanika Vice Skračića. Prijem i obilježavanje ovog važnog datuma za ove dvije prijateljske zemlje, priređen je u otmjenoj dvorani „Sir John A. Macdonald“ ispred kanadskog parlamenta. Uz vrhunsku organizaciju, zvuke hrvatske tamburice zbora „Croatan“ iz Ottawe, uz nekoliko lijepih video zapise koji su na zidovima oslikavali ljepote domovine Hrvatske i delicije domaće kuhinje te uz poslugu probranih hrvatskih vina, dvorana je bila popunjena s mnogobrojnim gostima političkog, diplomatskog i društvenog života.

Zapažene i prigodne govore održali su veleposlanik Skračić, ministar Gordan Grlić Radman, članica Kanadskog parlamenta i predsjednica Odbora za financije Hon. Mona Fortier i bivši poglavica „Chief of the Algonquins of Pikwakanagan First Nation“ Wendy Jocko. Gospođa Jocko je umirovljena časnica kanadske vojske koja je služila u oružanim snagama Kanade. Za vrijeme Domovinskog rata bila je u mirovinskoj misiji u Daruvaru. Svjedočila je mnoge strahote i razaranja te se je ukratko osvrnula na njih u svom govoru.

U govorima je istaknuta važnosti ovog slavlja, spomenuto je povijesno značenje uspostave državnih odnosa, koji su uspostavljeni tijekom Domovinskog rata, da bi se podržala kretanja demokracije, boljih ljudskih odnosa i ljepše budućnosti. Zapaženo je i nazočnost većeg broja Hrvata – poslovnih i društvenih predstavnika – koji su doputovali iz udaljenih mjesta i gradova u glavni grad Kanade, da bi prisustvovali ovoj svečanosti i izrazili zahvalnost Kanadi i Hrvatskoj na uspostavi diplomatskih i prijateljskih odnosa. A, to je od neobične važnosti za naš hrvatski narod i doseljenike, kojih ovdje ima, prema nekim procjenama - oko 250,000.

1/8

Drugog dana boravka u Kanadi, u Torontu, ministar Radman susreo se je s ministricom vanjskih poslova Kanade Melanie Joly. Razgovarali su o 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa, razvoju međudržavne suradnje temeljene na dobrim bilateralnim odnosima te zajedničkim vrijednostima i interesima. Složili su se o daljnjem unapređenjima tih odnosa. U Ottawi ministar Gordan Grlić Radman sudjelovao je u razgovoru, za 'okruglim stolom' - organiziranim od MacDonald-Laurier Institute - na temu sigurnosnim izazovima za mir u Europi i svijetu. Ministar se je posebno osvrnuo na članstvo Hrvatske u Europskoj zajednici i njenom ulasku u Schengen i Euro zonu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije