Izložba rukotvorina

Sutra se na otoku Susku održava 32. Dan iseljenika

Zastava
Sanjin Strukić/PIXSELL
29.07.2017.
u 14:25

Otok je najviše stanovnika imao nakon završetka Drugog svjetskog rata, međutim šezdesetih godina prošloga stoljeća iselilo se brojno stanovništvo u Ameriku

Pješčani otok Susak proslavit će sutra 32. tradicionalni Dan iseljenika bogatim cjelodnevnim kulturno-zabavnim programom u čast i spomen na sve iseljene otočane.

Dan iseljenika obilježava se posljednje nedjelje mjeseca srpnja još od 1985., a i ove će godine Susak s radošću dočekati brojne posjetitelje i iseljene otočane.

Povodom posebne svečanosti obilježavanja Dana iseljenika, otok pijeska posjetit će i izaslanik Vlade Republike Hrvatske, ministar turizma Gari Cappelli, u pratnji gradonačelnice Maloga Lošinja Ane Kučić i gradskih predstavnika, priopćila je u subotu Turistička zajednica Grada Malog Lošinja. 

Sveta misa, izložba rukotvorina, sportski i zabavni program

Program će početi u nedjelju rano ujutro svetom misom koja će se održati u crkvi Sv. Nikole smještenoj u Gornjem selu, a nastavit će se izložbom rukotvorina "Nek lumin ne zgori" u Klubu iseljenika, te prezentacijom autohtonih proizvoda otoka Suska. Za najmlađe mještane i posjetitelje organizirane su sportsko zabavne igre među kojima je i Mini olimpijada na platou ispred Osnovne škole i na plaži Spjaža.

Zabavni program nastavit će se u 20 sati nastupom folkloraša, modnom revijom s elementima narodne nošnje otoka Suska i nastupom dječjega zbora. Prava fešta počet će pak u 21 sat koncertom Đanija Stipaničeva i banda Macaklini i trajat će do kasno u noć.

Arhaičan govor, specifični običaji i slikovita nošnja

Susak je najviše stanovnika imao nakon završetka Drugog svjetskog rata, međutim šezdesetih godina prošloga stoljeća iselilo se brojno stanovništvo u Ameriku gdje danas živi više od 2500 Suščana. Na Susku je danas oko 150 stalno naseljenih stanovnika. Zbog izoliranosti, Susak je sačuvao svoj arhaičan govor (zaštićen kao pokretno kulturno dobro), specifične običaje i slikovitu nošnju. S radošću, mjesto će i ove godine svim zainteresiranima predstaviti posebnosti svoje kulturno povijesne baštine.

"Suradnja sviju u destinaciji ogleda se kroz zadovoljne stanovnike, goste koji nam se vraćaju iz godine u godinu, ali i kroz zadovoljstvo svih iseljenika koji u ljetnim mjesecima dolaze na naše otoke, a ostatak godine o njemu sanjaju, prate događanja i projekte te kroz humanitarne akcije pomažu svome rodnom kraju", rekla je gradonačelnica i predsjednica Turističke zajednice Maloga Lošinja Ana Kučić.

Istaknula je kako je posebno ponosna što je Suskom potekla desalinizirana pitka voda, a u tijeku je i dogradnja operativne obale. Uz mnogobrojna prijašnja ulaganja, ustvrdila je, "to je potvrda da se puno ulaže u naša mala mjesta i otoke, a Susak nam je uvijek bio bitan. Trudimo se našim otočanima olakšati život tijekom cijele godine".

Organizatori kulturno-zabavnoga programa obilježavanja Dana iseljenika su Grad Mali Lošinj, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka, Mjesni odbor Susak te Turistička zajednica Grada Malog Lošinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije