Tamburaški festival mladeži HBZ-a

U Zagreb dolaze najbolji mladi tamburaši i folkloraši iz SAD-a

Tamburaški festival
Foto: Ivan Begg
1/6
22.07.2017.
u 10:45

U Clevelandu se 425 tamburaša i folkloraša popelo na pozornicu i pod dirigentskom palicom Susan M. Stafure izvelo skladbe "Jankić je dojahal" i "Svirajte mi tamburaši" te nekoliko kola iz Hrvatskog zagorja

Prvog i drugog srpnja u Clevelandu je održan 51. tamburaški festival mladeži Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Već više od stoljeća naši doseljenici i njihovi potomci okupljaju se, druže i slave svoju kulturnu baštinu i narodne običaje. A plodovi njihova rada vidljivi su i prepoznatljivi diljem Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Na tisuće djece naučilo je svirati tamburicu, plesati kola i govoriti hrvatski jezik. 

Kulturno-umjetnička društva, prije svega hrvatska škola, imaju daleko veće dimenzije i društvenu odgovornost nego što to možda ponekad i pomislimo. Uza sve to, stvorena je izvanredna prilika da se uoče prirodne sklonosti djece i usmjeri ih se pravim putem. Koristi su neprocjenjive!

Danas, s velikim ponosom i radošću možemo ustvrditi da su ovdje niknuli mnogi solisti, folkloristi i koreografi koji podučavaju i predvode hrvatsku mladež. Kultura i tradicionalni običaji iz starog kraja vjerno se čuvaju i prenose na nove naraštaje.

U Clevelandu se 425 tamburaša i folkloraša popelo na pozornicu i pod dirigentskom palicom Susan M. Stafure izvelo skladbe "Jankić je dojahal" i "Svirajte mi tamburaši" te nekoliko kola iz Hrvatskog zagorja.

U završnici festivala zbor muzičkih direktora ravno ja izvedbama "Gore, gore sončece", "Majka je majka" i "Ajd’ na livo".

Potom su tamburaši i folkloraši u sastavu svojih zborova izveli 12-minutni program pripremljen za događaj. Iako festivali Hrvatske bratske zajednice nisu natjecateljskog karaktera, gotovo uvijek su zanimljivi i teže savršenstvu.

Prvog dana nastupili su: Trafford Junior Tamburitzans (North Huntingdon, Pennsylvania), Cleveland Junior Tamburitzans i American Zagreb Junior Tamburitzans (Cleveland, Ohio), Sv. Lovro Junior Tamburitzans (Steelton, Pennsylvania), Junior Tamburitzans of Duquesne (Duquesne, Pennsylvania), Hoosier Strings Junior Tamburitzans (Merrillville, Indiana) te American Croatian Waukegan Junior Tamburitzans (Waukegan, Illinois).

Drugog dana festivala svoje programe su izveli: Croatian Junior Tamburitzans (St. Louis, Missouri), Jadran Beaver Valley Junior Tamburitzans, Happy Hearts Junior Tamburitzans (Youngstown Ohio), Folklore Ensemble Hrvatski Tanac (Pittsburgh, Pennsylvania), Milwaukee Croatian Junior Tamburitzans (Milwaukee, Wisconsin), Rankin Junior Tamburitzans (Rankin, Pennsylvania) i St. George Jr. Tamburitzans (Cokeburg, Pennsylvania).

Oproštajni govor festivalu i nazočnima održao je dugogodišnji veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Joško Paro koji je uputio riječi zahvale, djeci, roditeljima i Hrvatskoj bratskoj zajednici u Americi koja već 123 godine stoji na braniku čuvanja i širenja naše kulturne baštine.

Doslovno je rekao da svjedoči snazi i radu ove ugledne udruge naših ljudi u svijetu, kojoj se uime hrvatskog naroda i državnog vrha Republike Hrvatske zahvaljuje za neumoran i dugogodišnji rad.

U pozdravnim govorima zaželjeli su dobrodošlicu glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi Edward W. Pazo, tajnica i blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras te autor ovog izvješća. Predsjednik Pazo bio je i voditelj festivalske priredbe kojom je vrlo uspješno kormilario i priveo je kraju.

Gotovo svi članovi kulturno-umjetničkih društava HBZ-a znaju svirati tamburicu i plesati kola. To je doista uočljivo kad se na pozornici izvodi program, pa odloži tamburica na stranu da bi se odigralo kolo. Svi su tamburaši i folkloraši!

Pri završnici prvog djela festivala održana je sv. misa koju je služio vlč. William Hritsko, župnik katoličke crkve Our Lady of Mount Carmel, uz pratnju tamburaškog zbora sastavljenog od glazbenih direktora.

Sljedeće godine festival će se održati u Zagrebu i već 17 omladinskih zborova najavilo je svoj dolazak u glavni grad Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije