Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Sve je spremno za Školu hrvatskoga folklora

Ovog će se ljeta učiti plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koji uključuju sjeverozapadnu Hrvatsku
28. srpnja 2017. u 10:48 0 komentara 1221 prikaza
Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Škola hrvatskoga folklora, dugogodišnjeg projekta Hrvatske matice iseljenika, započinje u sljedeću srijedu i održavat će se deset dana u Boriku. 

Tamburaški festival Tamburaški festival mladeži HBZ-a U Zagreb dolaze najbolji mladi tamburaši i folkloraši iz SAD-a

Kroz ovaj projekt ostvaruje se očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture te nacionalnog i etničkog identiteta među pripadnicima naših zajednica u iseljeništvu.

A stručni program prije 50-ak godina osmislio je i postavio dr. sc. Ivan Ivančan. 

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova folklornih te tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu.

Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program škole ugradio je trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina. Pohađanje i polaganje ispita jedan je od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja. 

Ovog će se ljeta učiti plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koji uključuju sjeverozapadnu Hrvatsku. Učit će se i plesovi gradišćanskih Hrvata.

Osim stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske "Lado", program će voditi Tibor Bun i Vjekoslav Martinić.

Vježbe održavaju i istaknuti folklorni voditelji i koreografi: Nerina Štajner, Miro Kirinčić, Senka Jurina, Štefan Novak, Goran Oreb, Bojan Pogrmilović, Katarina Horvatović, Iva Cvetko, Antun Kottek i Siniša Leopold.

Značaj projekta ovoga ljeta prepoznalo je više od 90 polaznika iz Hrvatske i svijeta pa će tako sudjelovati i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Češke, Srbije, Australije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država i Norveške.

Svečani završni koncert polaznika škole održat će se u petak 11. kolovoza 2017. u 21 sat u Boriku. 

Nenad Breka Od Sjeverne Amerike do Gradišća Folklor u iseljeništvu? Mladi već kao dvadesetogodišnjaci gube interes Folklor Nevjerojatno Pogledajte kako Amerikanci uče plesati hrvatski folklor ŠAROLiKOLO ŠAROLiKOLO Folkloraši Kola Slavuj novim koreografijama oduševili Bečane
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.