Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Stier: Naše iseljeništvo dalo je velik doprinos slobodi Republike Hrvatske

Aktualni ministar vanjskih i europskih poslova prvi put je došao u Hrvatsku iz Argentine 1990. upravo u sklopu programa Hrvatske matice iseljenika, zahvaljujući stipendiji koju je u Argentinu donio tadašnji ministar useljeništva Gojko Šušak
25. travnja 2017. u 09:14 8 komentara 3723 prikaza
Hrvatska matica iseljenika
Foto: G.I. Tepeš
Pogledajte galeriju 1/74

Hrvatska matica iseljenika u svojem je dugogodišnjem djelovanju dala velik doprinos očuvanju hrvatskog nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta među pripadnicima hrvatskog naroda izvan domovine, istaknuto je jučer na Danu otvorenih vrata Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.

>> Hrvati u Bugarskoj: I mi se nadamo da ćemo jednoga dana ostvariti svoje snove

Događaj je bio prigoda za susret i predstavljanje Matičinih dugogodišnjih suradnika koji su svojim stručnim, umjetničkim i drugim djelovanjem pridonijeli ugledu te institucije, kako u zemlji tako i izvan njezinih granica.

Hrvatska matica iseljenika, osnovana prije 66 godina, provodi brojne kulturne, folklorne, obrazovne, nakladničke, informativne, ekološke, sportske i druge programe među Hrvatima izvan domovine.

U pozdravnom govoru, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier istaknuo je da je hrvatsko iseljeništvo dalo velik doprinos slobodi Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i kasnije u obnovi zemlje, dok danas može svojim iskustvom pridonijeti jačanju i izgradnji demokratskih, pluralnih i otvorenih institucija u Hrvatskoj.

ECO HERITAGE TASK FORCE 2016. Fotogalerija Eco Heritage Task Force u Šibeniku Hrvatski jezik HiT-1 Kakva želja! Iseljenici iz cijelog svijeta uče hrvatski jezik preko Skypea

"Naše političke i gospodarske institucije moramo otvoriti prema objektivnim kriterijima svima koji to zaslužuju tako da poslove i različite projekte mogu dobiti oni koji su doista kvalitetni i sposobni, a ne samo oni koji su dobro povezani", naglasio je Stier, prisjetivši se kako je on prvi put došao u Hrvatsku iz Argentine 1990. upravo u sklopu programa Hrvatske matice iseljenika, zahvaljujući stipendiji koju je u Argentinu donio tadašnji ministar useljeništva Gojko Šušak.

"Kvaliteta tih institucija ono je što čini jednu demokraciju da bude razvijena", dodao je.

Predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je da je Hrvatska matica iseljenika ustanova s najdužom tradicijom djelovanja među hrvatskim iseljeništvom i hrvatskim manjinama u europskim zemljama, kao i hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini.

>> Filmska priča! Hrvat zbog 'spoja' zakasnio na brod pa zauvijek ostao u Australiji

 • Deleted user:

  Pa to je samo na papiru a u stvarnosti sasvim drugo ispred vrata pise demokracija ,a iza vrata biokracija,mene bolje da me niste oslobadjali ja sam i prije bio slobodan i veseo covjek sada sam zarobljen i tuzan jedinanada mi ... prikaži još!i je zivi -zid kojice ojacat i sve vas pomesti

 • supertonkica:

  Mi smo imali slobodu i za vreme Jugoslavije.Za mene je najveća sloboda bilo radničko samoupravljanje siguran posao i plača.Emigracija je samo napravila sranje sa svojim provokacijama te ustašovanjem i četnikovanjem.Vi samo budite tamo gdje jeste.Niti vas je ko tjerao niti vas ko zove.

 • Avatar stef99
  stef99:

  Je dali su veliki doprinos u gradnji koncentacionih logora širom Rvacke, a najpoznatiji je onaj kod Jasenovca, gdje likvidirano preko sto tisuća nedužnih ljudi, a ti isti su 45' god. ko' zdepi nečiste savjesti pobjegli glavom bez obzira i sakrili ... prikaži još!li se u južnoameričkim vukohebinama, .... SFSN ....... ba.