Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Slike umjetnika iz hrvatske dijaspore u stalnom postavu galerije u Splitu

Fra Rafael Romić, kao veliki štovatelj umjetnosti, prepoznao je bogatstvo umjetničkih djela koje postoji među umjetnicima u iseljeništvu te je godinama skupljao njihove radove
04. rujna 2019. u 07:45 0 komentara 197 prikaza
Slike umjetnika iz hrvatske dijaspore u stalnom postavu galerije u Splitu
Foto: IKA
Pogledajte galeriju 1/5

U Splitu je krajem kolovoza svečano otvorena Galerija slika hrvatske dijaspore fra Rafaela Romića u Franjevačkom samostanu svetog Ante na Poljudu.

Silvio Pletikos Rodni kraj i more stalno je tražio u svojim putovanjima i selidbama – Istarski slikar riba na jugu Brazila

Na otvorenju su govorili Branko Franchesci, ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu, fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima te sam inicijator i sakupljač zbirke fra Rafael Romić.

Fra Rafael je, kao veliki štovatelj umjetnosti, prepoznao bogatstvo umjetničkih djela koje postoji među umjetnicima u iseljeništvu te je godinama skupljao njihove radove. Dio njih već je bio izložen u Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik, a zatim prebačen u Split, gdje fra Rafael odnedavno živi.

Uređenje postava posredstvom HMI Split vodio je Branko Franchesci, ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu, koji je na otvorenju izrazio zadovoljstvo što je imao prilike sudjelovati u ovom projektu.

Čestitku subratu Romiću uputio je provincijal Bilokapić kazavši kako se raduje otvaranju galerije koja je znak njegove umjetničke duše koja traga za lijepim, dobrim i svetim. Prigodnim riječima i zahvalom nazočnima se obratio i  gvardijan samostana sv. Ante na Poljudu fra Anselmo Stulić.

Beč Oslikao svu ljepotu morskih krajolika u kojima je pronašao sebe

Inicijator prikupljanja zbirke Romić govorio je o svom životu izvan domovine, o ljubavi prema umjetnosti, o izlaganju tih istih radova u Dubrovniku u galeriji Hrvatske matice iseljenika 2013. i 2017. kada su izložene skulpture iz njegove zbirke umjetnina. Zahvalio je voditeljicama podružnica Hrvatske matice iseljenika Split i Dubrovnik Branki Bezić Filipović i Maji Mozara na svekolikoj pomoći oko realizacije ovog projekta, a jednako tako provincijalu Bilokapiću.

Otvaranje galerije slika, ujedno i samostanske multimedijalne dvorane, pjevanjem je popratio zbor Školskih sestara sv. Franje-Lovret iz Splita skladbom maestra don Šime Marovića na stihove „Brate, protivni vjetre“ fra Rafaela Romića i drugim pjesmama. Događaj je izazvao veliko zanimanje javnosti i umjetnicima Splita, a među nazočnima su bili kipari Kuzma Kovačić i Kažimir Hraste te slikar Matko Trebotić.

Prijatelji Prof. Žugaj predstavio Bečanima slikarski opus Otona Glihe

Gotovo svaka slika izložena u stalnom postavu od 44 djela ima svoju priču. Na određeni način pokriven je gotovo cijeli iseljenički svijet jer su neka djela nastala u Europi, a neka u Južnoj i Sjevernoj Americi. Predstavljeno je ukupno 12 autora, od kojih su Anton Cetin i Ante Sardelić iz Kanade. Izloženo je dvadesetak Cetinovih grafika, na temu Eve i preporođene Hrvatske. Europa je predstavljena radom Bistre Barice Semen iz Njemačke te s dvije grafike Pedra Marune iz Španjolske. Ostatak slika nastao je u Parizu, a naslikali su ih Kemal Šećirbegović i Biserka Gal te Virgilije Nevistić i Miroslav Kraljević, čiji je crtež čak prepoznao carinik kada su ga donosili preko granice, što je Franceschi istaknuo kao zanimljivost u svom govoru. Izložena su također djela Zdravka Dučmelića iz Argentine i Vickovića iz Venezuele. U svom govoru fra Rafael ponajviše se osvrnuo na newyorška ulja na platnu Josipa Crnoborija – iz sentimentalnih razloga jer je na jednoj od njih slikar portretirao fra Rafaela s njegovom majkom, tada starom i bolesnom. Izložen je i Crnoborijev portret fra Marijana Zlovečere koji je bio utemeljitelj crkve za Hrvate u Buenos Airesu, a zatim i u Johannesburgu.

Krajnji je cilj da ovaj stalni galerijski prostor uđe i u turističku mapu grada Splita.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.