Naslovnica Vijesti

Oslikao svu ljepotu morskih krajolika u kojima je pronašao sebe

Bolji poznavatelji autorovih slika govore o pomalo postekspresionističkim potezima koji se mogu strpati i u fovizam ili ekspresionizam, ovisno o trenutačnom Perkovićevom raspoloženju dana kada se uhvati kista ili tube i boje
09. lipnja 2019. u 13:49 0 komentara 246 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

U Hrvatskom centru u Beču u četvrtak navečer otvorena je izložba slika Vlade Perkovića, Hrvata iz Bosanske Posavine koji već desetljećima živi i radi u Austriji. To je već njegova sedma samostalna izložba u austrijskom glavnom gradu. Prošle godine, u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, imao je i prvu samostalnu izložbu u Hrvatskoj.

Slika-ton-riječ Dojmljiva priredba u Hrvatskom centru u Beču

Izložbeni postav aktualne bečke izložbe čini 20 slika, pet velikog formata 200 cm x 120 cm te osam veličine 130 cm x 90 cm, a ostale su različitih veličina od 100 cm x 75 cm do 48 cm x 58 cm. Sve slike su ulja na platnu, s eventualnim malim primjesama uljanih i drugih kreda ili olovke u boji. Motivi su hrvatska obala i gradovi na Jadranu – Zadar, Dubrovnik, Orebić, Hvar i drugi morski lokaliteti i krajolici u kojima je autor živio ili dulje boravio.

"Obožavatelj sam jarkih i toplih boja, često nepomiješanih i izravno iz tube nanesenih na podlogu kako bi prikazao svu ljepotu morskih krajolika u kojima sam pronašao sebe", rekao je Perković, čiji je bečki izložbeni postav kroz jarke boje i razigrano šarenilo dojmljivih kolorističkih efekata publici servirao svoju zaokupljenost fovizmom, koji u njemu budi i kubističke naboje.

Slavonski zlatovez Braniteljice Domovinskog rata rasplakale Bečane

Bolji poznavatelji autorovih slika govore o pomalo postekspresionističkim potezima koji se mogu strpati i u fovizam ili ekspresionizam, ovisno o trenutačnom Perkovićevom raspoloženju dana kada se uhvati kista ili tube i boje. Pokretna snaga fovističkog slikarstva je upravo boja-čista i jarka, izravno istisnuta iz tube, kojom se negira modelacija i iluzija prostornosti u smislu opće perspektive.

Glazbeni okvir svečanom otvaranju izložbe dao je kantautor Dubrovačkih kavaljera Josip Čenić, svirajući na gitari.

Vlado Perković rođen je 1952. godine u općini Modriča u Bosanskoj Posavini. Od malih nogu gaji ljubav prema slikarstvu, a uljanim bojama intenzivno slika od 1984. Nakon stručne likovne poduke u Münchenu, izlaže skoro svake godine. Uz sedam samostalnih imao je i tri skupne izložbe u Beču, gradu u koji je došao 1973. godine i u kojem je 1983. magistrirao ekonomske znanosti

Veliki dan Pola stoljeća hrvatske crkve u Beču

Tijekom Domovinskog rata kao član Paneuropske unije aktivno je sakupljao humanitarnu pomoć za domovinu. Od 2000. do 2004. godine bio je na čelu Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.