Beč

Oslikao svu ljepotu morskih krajolika u kojima je pronašao sebe

Foto: Privatni album
1/2
09.06.2019.
u 13:49

Bolji poznavatelji autorovih slika govore o pomalo postekspresionističkim potezima koji se mogu strpati i u fovizam ili ekspresionizam, ovisno o trenutačnom Perkovićevom raspoloženju dana kada se uhvati kista ili tube i boje

U Hrvatskom centru u Beču u četvrtak navečer otvorena je izložba slika Vlade Perkovića, Hrvata iz Bosanske Posavine koji već desetljećima živi i radi u Austriji. To je već njegova sedma samostalna izložba u austrijskom glavnom gradu. Prošle godine, u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, imao je i prvu samostalnu izložbu u Hrvatskoj.

Izložbeni postav aktualne bečke izložbe čini 20 slika, pet velikog formata 200 cm x 120 cm te osam veličine 130 cm x 90 cm, a ostale su različitih veličina od 100 cm x 75 cm do 48 cm x 58 cm. Sve slike su ulja na platnu, s eventualnim malim primjesama uljanih i drugih kreda ili olovke u boji. Motivi su hrvatska obala i gradovi na Jadranu – Zadar, Dubrovnik, Orebić, Hvar i drugi morski lokaliteti i krajolici u kojima je autor živio ili dulje boravio.

"Obožavatelj sam jarkih i toplih boja, često nepomiješanih i izravno iz tube nanesenih na podlogu kako bi prikazao svu ljepotu morskih krajolika u kojima sam pronašao sebe", rekao je Perković, čiji je bečki izložbeni postav kroz jarke boje i razigrano šarenilo dojmljivih kolorističkih efekata publici servirao svoju zaokupljenost fovizmom, koji u njemu budi i kubističke naboje.

Bolji poznavatelji autorovih slika govore o pomalo postekspresionističkim potezima koji se mogu strpati i u fovizam ili ekspresionizam, ovisno o trenutačnom Perkovićevom raspoloženju dana kada se uhvati kista ili tube i boje. Pokretna snaga fovističkog slikarstva je upravo boja-čista i jarka, izravno istisnuta iz tube, kojom se negira modelacija i iluzija prostornosti u smislu opće perspektive.

Glazbeni okvir svečanom otvaranju izložbe dao je kantautor Dubrovačkih kavaljera Josip Čenić, svirajući na gitari.

Vlado Perković rođen je 1952. godine u općini Modriča u Bosanskoj Posavini. Od malih nogu gaji ljubav prema slikarstvu, a uljanim bojama intenzivno slika od 1984. Nakon stručne likovne poduke u Münchenu, izlaže skoro svake godine. Uz sedam samostalnih imao je i tri skupne izložbe u Beču, gradu u koji je došao 1973. godine i u kojem je 1983. magistrirao ekonomske znanosti

Tijekom Domovinskog rata kao član Paneuropske unije aktivno je sakupljao humanitarnu pomoć za domovinu. Od 2000. do 2004. godine bio je na čelu Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije