Vizija

Školski centar u Sambotelu, Hrvatsko kazalište u Pečuhu i još brojni projekti Hrvata u Mađarskoj

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
31.01.2019.
u 09:30

Istaknuta je posebna važnost medija i obrazovanja te je zaključeno kako je, uz postojeće, potrebno osmisliti kvalitetne modele suradnje između institucija Republike Hrvatske i institucija Hrvata u Mađarskoj

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s Ivanom Guganom, predsjednikom Hrvatske državne samouprave i Jozom Solgom, glasnogovornikom Hrvata u parlamentu Mađarske te je posjetio Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Hrvatsko kazalište, kao i generalni konzulat Republike Hrvatske u Mađarskoj, Pečuh, javlja Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na sastanku održanom u Hrvatskoj kući u središtu Pečuha u kojoj se nalaze sjedišta nekoliko hrvatskih institucija, državni tajnik informiran je o aktualnom stanju i najvažnijim aktivnostima, planovima i izazovima Hrvata u Mađarskoj. Posebno su istaknuli poduzete aktivnosti vezano uz dovršetak školskog centra u Sambotelu i uz Hrvatsko kazalište u Pečuhu. 

Istaknuta je posebna važnost medija i obrazovanja te je zaključeno kako je, uz postojeće, potrebno osmisliti kvalitetne modele suradnje između institucija Republike Hrvatske i institucija Hrvata u Mađarskoj.

Državni tajnik Milas naglasio je kako su pripadnici hrvatske nacionalne manjine, pa tako i Hrvati u Mađarskoj, iznimno važni Vladi Republike Hrvatske, što je vidljivo u bliskoj suradnji s predstavnicima hrvatske manjine te kontinuiranom rastu potpore, kako u političkom tako i u financijskom smislu. Spomenuo je kako Hrvatska i Mađarska vrlo dobro surađuju u području obostrane zaštite nacionalnih manjina što će se, uvjeren je Milas, nastaviti i dodatno unaprijediti na predstojećoj 15. sjednici Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine između Republike Hrvatske i Mađarske, koja će se održati u prvoj polovici 2019. godine u Zagrebu.

Ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj dr. sc. Stjepan Blažetin sa suradnicima i ravnateljem Hrvatskog kazališta Antunom Vidakovićem upoznali su državnog tajnika sa svojim postignućima i planiranim aktivnostima u 2019. godini te su izrazili nadu u nastavak dobre suradnje sa Središnjim državnim uredom.

Zvonko Milas izrazio je zadovoljstvo viđenim te iskazao zahvalnost ovim institucijama na njihovu vrijednom doprinosu u razvijanju kulture i znanosti naših sunarodnjaka u Mađarskoj, čime istodobno pridonose i hrvatskoj i mađarskoj kulturi i znanosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije