Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Dražen Petrović dobio spomen-ploču u Mađarskoj

Svečanosti su prisustvovali učenici i djelatnici škole na čelu s ravnateljicom Anom Gojtan, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, Draženova majka Biserka i brat Aleksandar
18. siječnja 2018. u 09:44 0 komentara 2785 prikaza
Dražen Petrović
Foto: Kristina Goher
Pogledajte galeriju 1/2

U povodu 25. obljetnice smrti jednog od najvećih hrvatskih košarkaških zvijezda Dražena Petrovića, 15. siječnja, na dan kada je međunarodna zajednica 1992. godine priznala Republiku Hrvatsku, u budimpeštanskom Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi i gimnaziji postavljena je spomen-ploča u čast ovom velikanu, a sportska dvorana sada nosi njegovo ime.

Simpozij u Beču Reformacija i obljetnice Simpozij i spomen-ploča u čast Grguru Mekiniću

Svečanosti su prisustvovali učenici i djelatnici škole na čelu s ravnateljicom Anom Gojtan, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, Draženova majka Biserka i brat Aleksandar.

"Ovom svečanom prilikom odajemo čast hrvatskom košarkaškom velikanu: postavljamo spomen-ploču, a naša sportska dvorana od danas nosi ime Dražena Petrovića. Time nastavljamo lijepu tradiciju koju smo započeli prije nekoliko godina: imenovanje učionica, kabineta po hrvatskim velikanima. Tako je naš kabinet hrvatskoga jezika i književnosti nazvan po ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću, kabinet fizike po znanstveniku Ruđeru Boškoviću, a kabinet narodnoga plesa po vrsnom koreografu Antunu Kričkoviću", rekla je ravnateljica škole Ana Gojtan. 

Na svečanosti imenovanja dvorane i postavljanja spomen-ploče učenici su prigodnim "Kratkim pričama o Draženu Petroviću" i ritmičkim plesom upoznali prisutne s likom i djelom vrhunskog sportaša koji je uzor mladima i danas. U prigodnom razgovoru s Kristinom Goher, novinarkom Medijskog centra Croatica, o košarkaškom Amadeusu govorili su oni koji su ga najbolje poznavali: majka Biserka i brat Aleksandar.

Dražen Petrović poginuo je u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine. Uspomena na njega traje i danas, a njeguje se kroz Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović. Dražen je primjer koji dokazuje kako su za uspjeh, uz talent, potrebni rad i vjera u vlastite sposobnosti.

U ČAST VELIKANA HRVATSKE OPERE U Beču otkrivena dvojezična spomen-ploča Ivanu pl. Zajcu Rajmund Kupareo Čile U Santiagu postavljena spomen-bista Rajmundu Kupareu Pavao Ritter Vitezović Beč Spomen-ploča u čast Pavlu Ritteru Vitezoviću
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.