Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Održan 19. dan Hrvata u Mađarskoj. Kako žive naši ljudi u toj zemlji?

Na kraju je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan prisutnima predstavio uspješan rad HDS-a u protekle četiri godine
21. studenoga 2018. u 10:13 0 komentara 284 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/5

U organizaciji Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Saveza Hrvata u Mađarskoj te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Mađarske dr. Jànosa Ảdera, u subotu je u Pečuhu održana 19. proslava "Dana Hrvata u Mađarskoj".

Dražen Petrović Počast Dražen Petrović dobio spomen-ploču u Mađarskoj

Događaj je započeo svetom misom u pečuškoj katedrali koju je predvodio mons. dr. Franjo Komarica, banjalučki nadbiskup, a program je nastavljen u Centru Kodaly, gdje je ravnatelj Croatice Csaba Horvath promovirao e-arhivu Croatice.

Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske proslavi je prisustvovala zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić te Dubravka Severinski, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske. 

Prisutnima se obratila zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić, rekavši da uvijek iznova treba naglašavati činjenicu kako se odnosi Republike Hrvatske i Mađarske uspješno razvijaju na načelima dobrosusjedstva i partnerstva, a suradnja dviju država na području zaštite nacionalnih manjina najbolji je primjer u kojem su nacionalne manjine istinska poveznica i most dobrih bilateralnih odnosa. 

Koljnof Mladi znaju što žele. U Mađarskoj predstavili prijedloge za dobrobit hrvatske manjine

"Ističem kako je i dalje vidljiv osobit doprinos mađarskih Hrvata u očuvanju hrvatskih tradicijskih običaja i bogate kulturne baštine, očuvane hrvatske riječi i razvijene nacionalne svijesti o pripadnosti hrvatskom nacionalnom biću, a u svemu tome matična domovina Hrvatska nastavit će im pružati svesrdnu potporu i suradnju", poručila je Perkušić.

Prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Pečuha László Őri, koji se osvrnuo na zajedničku hrvatsko-mađarsku prošlost i sadašnjost te veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović-Burić. 

Hrvatski kalendar 2018. Pogan U Mađarskoj predstavljen 'Hrvatski kalendar 2018.'

Uslijedio je govor predsjednika Saveza Hrvata u Mađarskoj Jose Ostrogonca koji se osvrnuo na rad Saveza te na obrazovanje i znanje materinskog jezika, kulturu, očuvanje baštine, vjerski život, parlamentarno zastupstvo te još neke teme od važnosti za hrvatsku manjinu u Mađarskoj. 

Na kraju je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan prisutnima predstavio uspješan rad HDS-a u protekle četiri godine te ostvarene važne projekte s posebnim naglaskom na ulaganje u obrazovne objekte te na dovršetak obnove i izgradnje Hrvatskog kazališta u Pečuhu, kao i otvorenje Hrvatskog doma u Pečuhu. Predsjednik Gugan zahvalio je na financijskoj potpori koju manjinskim samoupravama pruža Mađarska, kao i Republici Hrvatskoj koja je povećala financijska sredstva za programe i projekte hrvatske manjine u Mađarskoj.

Pečuh Hrvati u Mađarskoj dobili novi dom

Po završetku pozdravnih obraćanja uslijedila je predaja odličja za istaknute djelatnosti Hrvata u Mađarskoj koje je dodijelila Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj. Program je nastavljen bogatim kulturnim programom pod nazivom "Od Poklada do Božića", u kojem su sudjelovala hrvatska kulturna društva, zborovi i tamburaški sastavi Baranjske županije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.