Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

I Hrvati u Mađarskoj imaju svoj tanac

Brojni su naraštaji plesača i svirača kroz protekla tri desetljeća obukla i nastupila u bojama ove skupine
26. studenoga 2018. u 22:36 1 komentara 592 prikaza
Foto: Anja Džeko
Pogledajte galeriju 1/7

Kada kažete "tanac", onda znate da je riječ o plesu. Svatko ima svoj tanac pa tako i Hrvati u Mađarskoj. Kada su u kasno ljeto 1988. godine József Szávai i Mišo Šarošac odlučili utemeljiti folklorno društvo s nekolicinom plesača, legenda kaže da su to učinili u jednom kafiću i dali mu ime "Tanac". Naime, tako se zove poznati ples bošnjačkih Hrvata iz okolice Pečuha.

Pečuh Hrvati u Mađarskoj dobili novi dom

Već krajem godine folklornom društvu priključuje se više tada poznati Orkestar Vizin. I tako počinje priča koja traje već 30 godina. Brojni su naraštaji plesača i svirača kroz protekla tri desetljeća obukla i nastupila u bojama ove skupine. Za sve njih zajednički je moto "Jednom Tanac, uvijek Tanac", to ih je naučio Joži. 

"Tanac" su od samih početaka većinom činili članovi iz sela u Baranjskoj županiji u kojima žive šokački i bošnjački Hrvati, te studenti porijeklom podravski i bunjevački Hrvati. Oni su sa sobom donijeli nošnju i znanje hrvatskog jezika, obiteljske priče... "Tanac" uz ples odlikuje i sakupljački rad, izdavaštvo, brojni nosači zvuka i slike, a posljednjih desetak godina i knjigoizdavaštvo. 

Koljnof Mladi znaju što žele. U Mađarskoj predstavili prijedloge za dobrobit hrvatske manjine

KUD "Tanac" zasigurno je jedno od najpoznatijih i najboljih folklornih društava Hrvata u Mađarskoj, što je pokazao i 24. studenog u pečuškom Nacionalnom kazalištu obilježivši tridesetu godišnjicu kontinuiranog rada. Plesači i svirači društva, koje od utemeljenja vodi József Szávai, toga danas imali su dvije predstave kojima su prikazali presjek svoga dosadašnjeg rada. Na pozornici je bilo više od stotinu plesača.

Snažni su bili u sceni otvaranja programa s pjesmom "Lepi Ivo krešu kreše" i podravskim igrama. Pozvali su goste i prijatelje, folklorni ansambl iz Slavonskog Broda, plesače iz Tavankuta, Orkestar Vujičić, Mártu Sebestyén, a svirača je bilo iz svih trideset godina. Plesali su se plesovi podravskih, bunjevačkih, šokačkih i bošnjačkih Hrvata. Plesao je "Tanac" i makedonske igre, gorjanske ljelje, slavonske igre, splitske plesove i splet srpskih plesova pod nazivom "Od Timiša do Mureša – u Bartókovu čast". Plesali su i najmlađi, djeca skupine "Pačići".

Dražen Petrović Počast Dražen Petrović dobio spomen-ploču u Mađarskoj

Moćan je "Tanac" u kolu jer pokazuje kako kolo može biti usklađeno, kada svatko zna svoje mjesto u njemu i kada su svi koraci ujednačeni

  • StephanieBeverly:

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti==========>>>>>> www.WebJob33.Com