Austrijsko-hrvatska suradnja

Sjajna glazbeno-scenska promocija Dubrovčana u Željeznom

Foto: Petar Tyran
1/4
24.10.2018.
u 09:42

Program su izveli članovi i suradnici udruge "Sve ostalo je glazba", glumac Marojica Bijelić kao Ruđer Bošković, autorica projekta, sjajna mlada pijanistica i fortepijanistica Ivana Jelača, solistički i uz violinisticu Doru Kamber

"Fortepiano nas povezuje – Druga strana povijesti u palači Esterhazy u Željeznom" naziv je impresivnog glazbeno-scenskog projekta kojim su se dubrovački umjetnici u nedjelju navečer predstavili publici u dvorcu Esterhazy u Željeznom, glavnom gradu austrijske pokrajine Gradišće.

Program su izveli članovi i suradnici udruge "Sve ostalo je glazba", glumac Marojica Bijelić kao Ruđer Bošković, autorica projekta, sjajna mlada pijanistica i fortepijanistica Ivana Jelača, solistički i uz violinisticu Doru Kamber.

"Program je osmišljen kao kombinacija koncerta na povijesnim instrumentima na kojima su izvedena djela hrvatskih i austrijskih skladatelja pretklasike i klasike, između kojih je glumac Marojica Bijelić pred gradišćanskom publikom kostimiranom izvedbom priredio upečatljivi scenski nastup kao dubrovački znanstvenik, filozof, pjesnik i diplomat, Dubrovčanin Ruđer Bošković i brojnu publiku upoznao s Boškovićevim životom te poviješću i zanimljivostima iz života grada i Dubrovačke Republike polovicom 18. stoljeća", rekao je Domagoj Marić, nadležan za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, dodavši: "Okosnica u Željeznom fantastično ispričane glazbeno-povijesne priče bio je povijesni instrument, fortepiano iz bečke radionice istaknutog graditelja Antona Waltera, od kojih se u svijetu od ukupno tristotinjak do danas sačuvalo tek tridesetak primjeraka. Jedan od njih je i dubrovački Walter, restauriran 2006. godine, koji se nalazi u Kulturno-povijesnom muzeju u Kneževu dvoru, zbog čega dubrovački egzemplar predstavlja istinsku vrijednost, ravnu onom na kojem je svirao i sam Mozart. Jedan drugi primjerak Walterova fortepiana sačuvan je u Željeznom, u kući Josepha Haydna s kojim je naš Luka Sorkočević za života održavao kontakte, no na njemu se zbog tehničkih razloga ne može svirati."

"Walterov fortepiano bit će okosnica i daljnje suradnje između Dubrovnika i Željeznog. To je potvrdio i kustos Muzeja posvećenom životu i djelu Josepha Haydna u Željeznom dr. Martin Czernin tijekom posjeta hrvatskog izaslanstva i dubrovačkih umjetnika Haydnovoj kući neposredno prije koncerta, a koji je nakon planirane restauracije instrumenta ponudio našoj pijanistici Ivani Jelači glazbenu suradnju", otkrila je Katarina Dorkin-Križ, također iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji. Napomenula je kako su "autentičan ambijent i kostimirana izvedba vrsnih umjetnika na povijesnim instrumentu oduševili mnogobrojnu publiku."

Publika je imala priliku uživati u tri djela najvećih bečkih glazbenih klasičara Haydna, Mozarta i Beethovena te dubrovačkih suvremenika Sorkočevića i Ivana Mane Jarnovića. Na programu su bile Haydnova sonata, Mozartova sonata, Beethovenov menuet, Sorkočevićeva sonata i stavak iz Jarnovićeve sonate za violinu i glasovir. 

U sjajnoj promociji hrvatske glazbene baštine i umjetnika te isticanju Dubrovnika kao važne europske kulturne sredine, uživao je i željezanski biskup mons. Egidije Živković, hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, predstavnici hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga iz Gradišća i Beča, predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva u Dubrovniku Branka Martinović Vuković i voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku Maja Mozara.

Organizator gostovanja dubrovačkih umjetnika u Željeznom bilo je Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika na čelu s gospođom Martinović Vuković, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika – podružnica Dubrovnik i veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije