Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Dva desetljeća Napretkovih tamburaša u Beču

Nakon koncerta događaj je nastavljen prigodnim domjenkom, uz pjesmu, razgovor i domaće specijalitete i vino
23. listopada 2018. u 10:09 0 komentara 220 prikaza
Foto: Marko Zloušić
Pogledajte galeriju 1/5

Među bečkim Hrvatima još uvijek se priča ne samo o sjajnoj glazbenoj svečanosti kojom je Napretkova tamburaška skupina "AKroBiH" nedavno obilježila svoj 20. rođendan, nego i o impresivnoj torti koju su slavljenici dobili na dar.

Vukovarska večer Krunoslav Kićo Slabinac šalama i pjesmama oduševio Bečane

Kako nam je rekla prof. Blaga Zloušić, voditeljica TG "AKroBiH", uz slavljenike glazbeni događaj uveličali su Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo, Tamburaški sastav "Virtuozi" iz istog mjesta koji djeluje u sklopu TO Glazbene škole Dugo Selo i "Posavski Dukati" iz KUD-a Bosanska Posavina Beč. 

Kroz program dvojezično su vodile Gordana Čekolj Grabovičkić i Jadranka Horešovski.

"Tijekom koncerta na videozidu prikazivana je prezentacija iz 20-godišnjeg života i rada TG AKroBiH, autorice mag. Ivane Piff", napomenula je Blaga Zloušić koja je na kraju koncerta uručila zahvalnice izvođačima i svima onima koju su ovu tamburašku skupinu dva desetljeća podržavali. 

Festival hrvatske glazbe Aljoša Jurinić osvojio bečki Musikverein

"Tamburaška sekcija HKD-a Napredak Beč osnovana je kao AKroBiH početkom 1998. godine na prijedlog tadašnjeg predsjednika društva prof. Filipa Zloušića. Ovaj naziv simbolično označava zemlje iz kojih su njezini članovi A (Austrija), K (Kroatien/Hrvatska) i BiH(Bosna i Hercegovina). Članovi su uglavnom učenici, studenti, radnici, namještenici, a ima i umirovljenika. Svi oni imaju nešto zajedničko – to je ljubav prema glazbi i tamburi te čuvanje i njegovanje tradicionalne hrvatske glazbene kulture", istaknula je prof. Zloušić. 

Napomenula je kako ih je podučavalo više učitelja, od Pere Sekulića i Borisa Beketića, preko Darija Cebića i Slave Tomaša, do posljednjih godina nje same. Podvukla je kako su neki članovi AKroBiH-a pohađali i Ljetnu školu hrvatskog folklora koju godinama organizira Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, a vodi je dr. Andrija Ivančan. 

Otto Wagner U Beču otvorena izložba o hrvatskoj arhitekturi

"Posebna čestitka pokretaču AKroBiH-a prof. Filipu Zloušiću i članovima tamburaške grupe, koja je samo u posljednjih deset godina imala od deset do 20 koncerta godišnje, bila je rođendanska torta u obliku tambure i šokačkog šešira. Fenomenalna kreacija po izgledu i okusu, na kojoj je sve bilo jestivo, osim žica, a kojom je gospođa Ivana Kajić Čondrić ponovno pokazala i dokazala svoje veliko konditorsko umijeće", naglasila je voditeljica AKroBiH-a.

Nakon koncerta događaj je nastavljen prigodnim domjenkom, uz pjesmu, razgovor i domaće specijalitete i vino.

Imerzija Gradišćanskim školama nedostaje hrvatskih učitelja

Na svečanosti su se okupili ljubitelji tamburaške glazbe, gosti i uglednici, a među njima i predstavnici veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji te veleposlanstva Bosne i Hercegovini u ovoj alpskoj zemlji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.