Naslovnica Vijesti

Aljoša Jurinić osvojio bečki Musikverein

Aljoša ima 29 godina i već impresivnu međunarodnu pijanističku karijeru. Među najvećim uspjesima svakako mu je pobjeda na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann 2012. u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu
18. listopada 2018. u 09:28 0 komentara 63 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Koncertom za pamćenje jednog od ponajboljih mladih hrvatskih pijanista svjetskog glasa Aljoše Jurinića u Staklenoj dvorani prestižnog Musikvereina u Beču, u utorak navečer svečano je otvoren 14. Festival hrvatske glazbe. Za bečki koncert ovaj 29-godišnjak je odabrao skladbe "Melancolie" Blagoja Berse, Fantaziju u C-duru, op. 17 Roberta Schumanna i Dvanaest etida, op. 25 Frederica Chopina.

Pet koncerata Donosimo program Festivala hrvatske glazbe u Beču

Od početka do kraja koncerta Aljoša je svojim tehničkim bravurama najvišeg umjetničkog dometa, posebice u impresivnoj izvedbi tehnički izazovnog Chopina kao vrhunca večeri i nevjerojatnom virtuoznošću prebiranja po glasovirskim tipkama te fantastičnim osjećajem za prijenos Bersina melankoličnog i Schumannova prvo romantičnog pa potom snažnog ugođaja na publiku, Bečanima jasno dao do znanja da ga isključivo zanima put vrhunskog pijanizma.

Oduševljena publika hrvatsku pijanističku zvijezdu nagradila je dugotrajnim pljeskom, povicima "bravo" i višestrukim pozivima na "bis". Jurinić se odužio glazbenim dodatkom, skladbom Reverie Claudea Debussyja. 

U svakom slučaju bio je to veličanstveni početak 14. izdanja Festivala hrvatske glazbe u Beču i sjajna promocija naše glazbene baštine u Austriji. Na koncertu su bili pomoćnica ministrice za kulturu Republike Hrvatske Iva Hraste Sočo, hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković, pročelnica za kulturu Grada Zagreba Ana Lederer i savjetnik ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu Josip Nalis, inače organizator festivala.

Otto Wagner U Beču otvorena izložba o hrvatskoj arhitekturi

"Ovo što sam doživio u Musikvereinu puno mi znači kao umjetniku koji teži nekom savršenstvu, koje je nedostižno, posebno u izvedbenoj umjetnosti. Bečka publika odlično je reagirala i zaista mogu biti zadovoljan i sretan. A sretan sam i zato što sam predstavio i sebi omiljenog hrvatskog skladatelja Blagoja Bersu i njegovu Melankoliju. Tu je bila i neizbježna Schumannova Fantazija u C duru, meni posebno važna skladba koja me prati već šest godina i sporadično je sviram svakih nekoliko mjeseci. Zapravo, Schumann je, uz Chopina, skladatelj kojeg sam do sada najviše svirao. Velika mi je čast da sam upravo djelima navedenih skladatelja imao čast otvoriti Festival hrvatske glazbe u Beču. Nadam se da sam opravdao očekivanja, no sutra je novi dan i moram dalje", rekao je pijanist Aljoša Jurinić.

"Sjajan koncert i besprijekorno muziciranje kojim je Aljoša predstavio oduševljenoj bečkoj publici u čuvenom Musikvereinu i našeg Blagoja Bersu te dio hrvatske glazbene baštine. Zaista odličan početak 14. Festivala hrvatske glazbe u Beču", priznala je Iva Hraste Sočo.

"Fantastičan koncert i veličanstveni umjetnički doživljaj. Aljoša je jedan od nadarenijih suvremenih hrvatskih umjetnika, mladi pijanist koji je i u Beču pokazao da je pred njim velika pijanistička karijera. Sve ovdje doživljeno još je jedna potvrda da se u mlade naraštaje isplati i mora ulagati", istaknula je Ana Lederer.

Imerzija Gradišćanskim školama nedostaje hrvatskih učitelja

"Ispunjen sam ponosom i srećom da smo 14. Festival započeli ovim mladim doista fantastičnim pijanistom koji je prvi put svirao u bečkom Musikvereinu. Hvala svima koju su nam pomogli u organizaciji Festivala", napomenuo je Nalis, dodavši: "Nemamo mnogo koncerata, samo njih pet, ali su probrani, s vrhunskim hrvatskim glazbenicima i održavaju se u bisernim bečkim koncertnim prostorima."

Pozvao je glazbene sladokusce da 22. listopada 2018. dođu na koncert Antiphonus ansambla u bečku Hofmusikkapelle, posvećen Ruđeru Boškoviću.

Aljoša Jurinić ima već impresivnu međunarodnu pijanističku karijeru. Među najvećim uspjesima svakako mu je pobjeda na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann 2012. u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Tu je još finale najprestižnijeg pijanističkog natjecanja Frederick Chopin u Varšavi 2015. te natjecanje Kraljice Elizabete 2016. u Bruxellesu. 

Zadržavanje vlastitog identiteta I Hrvati na Europskom danu jezika u Beču

Aljoša je dobitnik i svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, uključujući i godišnju nagradu Vladimir Nazor za 2015., čime je postao najmlađi dobitnik te državne nagrade u povijesti. Iste godine održao je i svoj prvi recital u newyorškom Carnegie Hallu.    

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.