Simpozij

U Gradišću o Hrvatima na Bečkom sveučilištu

Hrvatska akademska zajednica u Austriji
Foto: Hrvatska akademska zajednica u Austriji
1/2
23.11.2017.
u 12:55

Mladi istraživač Michael Maljak održao je predavanje "Gradišćanski Hrvati na bečkim sveučilištima i drugim visokim učilištima u zadnjih 20 godina"

"Hrvati na Bečkom sveučilištu 650 plus" naziv je simpozija održanog u Kulturnoj Zadruzi (KUGA) u Velikom Borištofu.

Događaj je predstavljen kao nastavak prvog simpozija "Hrvati na Bečkom sveučilištu" u sklopu 650. obljetnice Sveučilišta u Beču, održanog 2015. godine na Institutu za slavistiku spomenutog sveučilišta.

Ravnateljica HAZ-a Anamarija Manestar objasnila je da za sve postjubilarne sadržaje, koji se nadovezuju na proslavu ove obljetnice, predviđena oznaka 650 plus.

Istaknula je kako je uključivanje gradišćanskih Hrvata u projekt potvrda neraskidivih veza između ove austrijske narodne manjine koja je već 500 godina uspjela sačuvati hrvatski jezik i kulturu u austrijskom višejezičnom prostoru.

"Na prvom mjestu radilo se o hommageu gradišćansko-hrvatskim akademskim građanima", rekao je Josip Seršić iz HAZ-a, koji je na njemačkom jeziku održao referat "Hrvati na Bečkom sveučilištu od 16. do 18. stoljeća". Govorio je o hrvatskim predstavnicima humanizma u diplomaciji, humanistima na Sveučilištu u Beču i protestantima. Svi ostali referati bili su na hrvatskom standardnom jeziku i gradišćanskohrvatskom.

Referat Roberta Hajszana iz Panonskog Instituta Pinkovac (Güttenbach) nosio je naziv "Panonija: akademsko i kulturno područje Hrvata". Osvrnuo se na broj hrvatskih studenata koji su u to vrijeme studirali u Grazu, Budimpešti, Trnavi i Innsbrucku.

Ivana Horbec iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu usredotočila se na temu "Bečki Medicinski fakultet i profesionalizacija kirurgije u Hrvatskoj u 18. stoljeću". Njezina kolegica s Instituta Vlasta Švoger govorila je o "Studiju teologije u Beču i Frintaneumu kao odskočnoj dasci za uspješne karijere hrvatskih svećenika u 19. stoljeću".

Nakon stanke, Herbert Gassner iz Hrvatske čitaonice i knjižnice "Filip Krašić" u Celindorfu u referatu naslovljenom "Rektor Filip Kauüiä S.J. /1618. – 1673./ – nova istraživanja" predavao je o prvom rektoru Zagrebačkog sveučilišta. 

Mladi istraživač Michael Maljak održao je predavanje pod naslovom "Gradišćanski Hrvati na bečkim sveučilištima i drugim visokim učilištima u zadnjih 20 godina". Naglasio je kako je od 317 studenata akademski stupanj bakalaureata imalo 33 studenata, diplomski 29, titulu magistra 240, a tek njih 15 bili su doktorandi.

Tema Nikole Benčića bila je "Sveučilišna izobrazba gradišćanskih Hrvata" kao nastavak njegova prethodnog znanstveno-istraživačkog rada. U svom je predavanju upozorio na nepotpune podatke o povijesti gradišćanskih Hrvata. Obrađeno je uglavnom razdoblje njihova osnovnoškolskog obrazovanja, jer se, kako se moglo čuti, o srednjem i visokom obrazovanju vrlo malo zna, pogotovo u razdoblju duljem od 100 godina.

Završni referat simpozija, koji je predstavila Anamarija Manestar, bio je "Ivan Kostrenčić – bečki dvorski knjižničar". Napomenula je kako je taj znameniti Crikveničan istodobno bio i dugogodišnji blagajnik i tajnik Matice Hrvatske.

Kroz program su vodili predsjednik HAZ-a Igor Lacković i predsjednik Radne zajednice za pitanja narodnih manjina ARGE Stefan Pauer. Organizator događaja bila je Hrvatska akademska zajednica iz Beča. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije