BALSKA TRADICIJA

Ružić: Dođite i uživajte s nama na 29. hrvatskom balu AHZ-a u Beču

Mato Ružić
Foto: Snježana Herek
1/2
29.01.2020.
u 11:25

Svi posjetitelji bala, uključujući hrvatske i austrijske uglednike iz političkog, kulturnog, gospodarskog i sportskog života, ove će godine plesati u znaku, bolje rečeno u taktu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i uživati u cjelovečernjem kulturno-zabavnom programu koji će, kao i obično, trajati do sitnih jutarnjih sati.

Tradicionalni 29. hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Beč (AHZ), na čijem je čelu od lipnja prošle godine Mato Ružić, održat će se u subotu 22. veljače navečer u bečkom Arcotelu Wimberger.

– Dođite i uživajte s nama i s oko 350 Hrvata iz Beča i okolice i s brojnim prijateljima iz Austrije te gostima iz domovine – poručio je Ružić u razgovoru za Večernji list onima koji još nisu kupili ulaznicu, dodavši: – Još nešto malo ulaznica ima i mogu se nabaviti preko društvenih mreža i web stranice AHZ-a.

Svi posjetitelji bala, uključujući hrvatske i austrijske uglednike iz političkog, kulturnog, gospodarskog i sportskog života, ove će godine plesati u znaku, bolje rečeno u taktu  hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i uživati u cjelovečernjem kulturno-zabavnom programu koji će, kao i obično, trajati do sitnih jutarnjih sati.

– Za glazbu će se pobrinuti tamburaški sastav Gazde i Duo Domižana i KUD-ovi Bosanska Posavina i Busovača iz Beča, a Bal će otvoriti plesači jedne bečke Plesne škole – rekao je predsjednik AHZ-a.

Istaknuo je kako se očekuje dolazak predstavnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, novog hrvatskog veleposlanika u Austriji Daniela Glunčića, predstavnika Vukovarsko-srijemske županije, bečkih gradskih i austrijskih institucija, predstavnika austrijskih političkih stranaka i drugih uglednika.

– Uz pomoć našeg Organizacijskog odbora na čelu s Jadrankom Vincek pripreme za bal priveli smo kraju. Naravno, uspjeli smo zahvaljujući uspješno zatvorenoj balskoj financijskoj konstrukciji, na čemu posebno moramo zahvaliti Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske i našim vjernim sponzorima koji su nam ove godine mnogo pomogli da bal održimo na kvalitetnoj razini. Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli, naglasio je Ružić, kojem je to prvi put da organizira hrvatski bal ove Zajednice. 

Na naš upit što je osim ove balske svečanosti organizirao u proteklih sedam mjeseci otkako je preuzelo kormilo Austrijske-hrvatske zajednice za kulturu i šport od svog prethodnika Miroslava Piplice, Ružić je odgovorio: – Ono što je izuzetno važno jest da smo iznjedrili kvalitetnu Upravu i posložili funkcije tako da možemo realizirati ciljeve koje si je Zajednica postavila, a to je kroz kulturu, tradiciju, običaje i sport zadržati i njegovati sve što je hrvatsko. U sladu s time posjetili smo Odžak u Bosni i Hercegovini, zatim smo u Beču ugostili učenike jedne škole iz Subotice, Piplica ih je počastio ručkom, Vincek ih je vodila u razgledavanje Beča, a i ja sam bio sponzor. Sada smo fokusirani na bal, a nakon bala imamo novi projekt povezivanja udruga koje djeluju unutar Zajednice na načelu  jedinstva i zajedništva kako bi svaka od njih dobila odgovarajuću financijsku potporu za svoje nastupe i aktivnosti. To je projekt kojim pokušavamo unaprijediti suradnju i na načelu jednakosti postaviti je na nove temelje, a za što smo dobili i zeleno svjetlo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Potvrda da AHZ ide u dobrom smjeru jest, kako je Ružić istaknuo, "činjenica da je u Upravi desetak aktivnih predstavnika udruga koji su članovi Zajednice, a dvije do tri udruge drže se uz Zajednicu i vjerojatno će se priključiti AHZ-ovu projektu“.   
 
– Imamo i dvije nove udruge koje su se već priključile Zajednici, jedna je Udruga hrvatskih umjetnika, a druga je Udruga borilačkih vještina. Pregovaramo i sa studentima i željeli bismo da nam se i oni priključe jer u planu nam je pojačati i pomladiti našu Upravu. Sa studentima upravo razgovaramo i o jednom zajedničkom projektu, koji bismo htjeli realizirati u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, za koji se još nismo odlučili hoće li mjesto održavanja biti Beč ili Zagreb“, izvijestio je Ružić dodavši: – Trenutačno čekamo i na odobrenje nadležnih bečkih vlasti da 26. travnja ove godine održimo prvi svečani mimohod prijateljstva, zajedništva i međusobnog uvažavanja ulicama u središtu Beča, na potezu od katedrale sv. Stjepana do Hrvatske crkve Am Hof, u povodu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Htjeli bismo da mimohod postane tradicionalan i da se potom održava svake godine. Bio bi to Dan Hrvata u Beču i okupili bismo sve hrvatske udruge, gospodarstvenike, poduzetnike, kulturne djelatnike i sportaše da svatko dade svoj doprinos tom jedinstvenom predstavljanju Hrvata i Hrvatske Austrijancima i brojnim turistima iz cijeloga svijeta na svoj način, pjesmom, plesom, narodnim nošnjama, prodajom hrvatskih proizvoda na prigodno postavljenim štandovima ili nečim drugim što je hrvatsko“.

Čelnik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Mato Ružić, inače Slavonac koji očito želi prenijeti svoja iskustva s manifestacija Vinkovačke jeseni na kojima je prije radio, posebno ističe važnost suradnje hrvatskih udruga u Austriji i zajedničkih projekata. Kao posebno pozitivne i uspješne primjere te suradnje istaknuo je „Udrugu hrvatskih poduzetnika u Austriji na čelu s Nikom Ilićem koja će uskoro primiti jedan KUD iz Vukovara, inače goste AHZ-a, te uzorno vođen SK Cro Vienna BD na čelu s Matom Stojanovićem koji je postao brend“.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije