Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

LADO spektaklom u Beču u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU oduševio Austrijance

Bečki gradonačelnik čestitao je Hrvatskoj na predsjedanju Vijećem EU izrazivši uvjerenje kako će to naša zemlja „izvrsno odraditi“
23. siječnja 2020. u 14:20 0 komentara 90 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/12

Sedamdeset minuta veličanstvenog spektakla bogate hrvatske glazbeno-plesne tradicije koji je u Svečanoj dvorani bečke Gradske vijećnice u srijedu navečer upriličio Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske „Lado“ u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, bio je kulturni događaj za pamćenje.

POHVALE Hrvatskom centru u Beču još uvijek stižu čestitke za dojmljivu dječju priredbu

Šest odabranih impresivnih koreografija i dva glazbena broja te velebna kolekcija tradicijskih nošnji bili su samo djelić iznimnog bogatstva i raznolikosti hrvatskog folklornog izraza iz slavljeničkog programa ansambla Lado „Antologija III.“, koji je oduševio više od 500 uzvanika i uglednika iz političkog, diplomatskog, kulturnog i gospodarskog života Austrije, kao i goste iz Hrvatske te bečke i ostale austrijske Hrvate.

Među njima su bili glavni tajnik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Peter Launsky – Tieffenthal, predsjednik Odbora za europske poslove Austrijskog parlamenta, pučanin Reinhard Lopatka, apostolski nuncij u Austriji, nadbiskup Pedro Lopez Quintana, pročelnica za kulturu i znanost Grada Beča Veronica Kaup – Hasler, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković-Runjić i ostali. Nazočne je uvodno pozdravio novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, koji je s veleposlanikom Mariom Horvatićem, inače voditeljem Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, te brigadirima i vojnim savjetnicima Davorom Kopanjijem i Mijom Čubićem bio organizator svečanog skupa.

CRO VIENNE BD Ruža Stjepanović: Čestitke svima, ove je godine turnir zaista bio sjajan!

„Posebno mi je značajno, između četiri programska prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU – Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i utjecajna Europa – istaknuti prioritet Europa koja povezuje naše narode i države i njihovu prošlost, sadašnjost i budućnost“, rekao je Glunčić. Istakao je kako je bitno podsjetiti kako i zašto je nastao mirovni projekt EU te na važnost dijaloga u sprječavanju sukoba kako bi „i naši budući naraštaji mogli živjeti u miru i blagostanju“.

Napomenuo je značaj kulture kao važne poveznice između naroda i država. Glunčić je također istaknuo važnost Austrije u priznavanju hrvatske samostalnosti i tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova dr. Aloisa Mocka te njemačkog političkog vrha, posebno pozdravivši među uzvanicima Mockovu suprugu Edith Mock. Zastupnik Austrijskog parlamenta Lopatka rekao je kako je uvjeren da će hrvatsko predsjedanje Europskom unijom biti „ vrlo uspješno“ usporedivši to s hrvatskim uspjesima na sportskom području, prije svega u nogometu i rukometu. Istaknuo je kako je Hrvatska, iako je najmlađa članica i u EU je ušla tek u sedmom krugu proširenja, „već u središtu Europske unije“. Napomenuo je kako će Austrija i Hrvatska zajedno poduprijeti ostale zemlje jugoistočne Europe da što je moguće prije uđu u EU.

 | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Pročelnica za kulturu Grada Beča Kaup-Hasler istaknula je izuzetno dobru kulturnu suradnju gradova Beča i Zagreba te ostalih hrvatskih gradova, izrazivši posebno zadovoljstvo nastupom Lada u bečkoj Gradskoj vijećnici. „Bio je to prekrasan koncert s mnogo pozitivne energije koja će sigurno prenijeti i obilježiti i predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije“, rekao je za Večernji list nakon koncerta glavni tajnik austrijskog MVP-a Launsky-Tieffenthal, ocijenivši austrijsko-hrvatske odnose „odličnima“ na svim područjima. Veleposlanik za multilateralu Horvatić je rekao kako je ansambl Lado i u Beču potvrdio da je „hrvatska legenda“ „Beč je večeras bio u znaku Hrvatske i našeg predsjedanja Europskom unijom i svakako događaj koji će se pamtiti“, dodao je. Pročelnica Ureda za kulturu Grada Zagreba Vuković-Runjić, naglasivši sjajne veze Zagreba i Beča rekla nam je: „I ovaj večerašnji koncert Lada potvrda je da se Beč i Zagreb vole javno i da ta ljubav traje dugo i sve je jača. A sada je i oplemenjena hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU.“

Ravnateljica ansambla Lado Ileana Jurin Bakotić izrazila je ponos i zadovoljstvo“ da je upravo Ladu pripala čast da u Beču obilježi preuzimanje hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. „Veseli nas da možemo i ovdje predstaviti našu bogatu tradicijsku kulturu i to programom Antologija III. sa svečanog obilježavanja 70. rođendana Lada iz prošle godine“, istakla je. „Počašćeni smo kako ovim nastupom u Beču tako i cijelom mini europskom turnejom i nastupima u Pragu, Münchenu i Bratislavi koje ćemo imati u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije“, rekao nam je umjetnički voditelj Lada Andrija Ivančan. Istaknuo je kako je ovaj koncert dobra prilika „za daljnju međunarodnu gradnju mostova kulture, posebno tradicijske“. Mnoštvo pohvala za organizaciju svečanog koncerta dobilo je i hrvatsko veleposlanstvo u Austriji na čelu s veleposlanikom Glunčićem, u suradnji s Gradom Bečom i Gradom Zagrebom. Uoči koncerta bečki gradonačelnik Michael Ludwig primio je hrvatsko izaslanstvo predvođeno veleposlanikom Glunčićem.

plesni podij „HRVATI MEET SCHÖNBRUNN“ U Beču održan 73. bal gradišćanskih Hrvata u znaku hrvatskog predsjedanja EU-om i multikulturalnosti

U nastupnom govoru hrvatski je veleposlanik istaknuo izuzetno dobre bilateralne odnose Austrije i Hrvatske i njihovih glavnih gradova Beča i Zagreba, dodavši kako postoji „veliki potencijal za njihovo daljnje produbljivanje“. Bečki gradonačelnik čestitao je Hrvatskoj na predsjedanju Vijećem EU izrazivši uvjerenje kako će to naša zemlja „izvrsno odraditi“. Ukazao je i na tradicionalno dobre, povijesne i prijateljske odnose Austrije i Hrvatske, istaknuvši kako se „ne smije zanemariti i njihovo unapređenje na lokalnoj i regionalnoj razini“. Ravnateljica ansambla „Lado“ Jurin-Bakotić poklonila je bečkom gradonačelniku Ludwigu na dar zlatovez, a hrvatskom veleposlaniku monografiju „Lado“. Sve u svemu, velebna svečanost i sjajna promocija Hrvatske u austrijskom glavnom gradu i šire.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.