München

Ruke dobrote proslavile svoju 25. obljetnicu djelovanja. Predstavljen i projekt braniteljske udruge

IKA
30.10.2019.
u 11:03

Braniteljska udruga oplemenjuje hrvatsko tlo okrupnjavanjem i podizanjem još jednog suvremenog nasada maslina na dodatnoj površini od 30 hektara

U crkvi sv. Pavla u Münchenu na liturgijskom slavlju u nedjelju 27. listopada uz vjernike se okupio i krug prijatelja podupiratelja, članova i simpatizera dobrotvorne udruge "Ruke dobrote".

Udruga "Ruke dobrote" osnovana je godine 1994. kao pokušaj da se od tadašnjih zavičajnih udruga u Münchenu stvori jedna krovna organizacija za pomaganje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u tijeku agresije na Hrvatsku, onima koje je taj bezumni rat učinio invalidima te obiteljima stradalnika. Početna djelatnost pomaganja proširila se i na pomaganje djeci izloženoj teškim bolestima i svima koji se udruzi obraćaju za pomoć, a koji za specijalne lijekove ili složenije operacijske zahvate zatraže pomoć u Njemačkoj. Udrugu od početka postojanja vodi fra Ante-Vuk Buljan, nazvavši je prije 25 godina "Rukama dobrote", po uzoru na tada postojeću udrugu "Kap dobrote". Fra Ante-Vuk je od godine 2013. voditelj Hrvatske katoličke misije Köln.

U crkvi sv. Pavla uz koncelebraciju župnika fra Petra Klapeža slavljena je misa za sve poginule branitelje i za sve dobročinitelje udruge. Fra Ante-Vuk na početku je svima koji su na bilo koji način i bilo kada pomagali "Ruke dobrote", zahvalio na dugogodišnjoj pomoći riječima: "Svi ste vi ruke dobrote, za vas i sve one kojima smo pomagali namjenjujemo ovu svetu misu". U molitvu je uključio i preminule branitelje i pomagače. Kao i prošle godine fra Ante-Vuk pozvao je vjernike na konkretno nasljedovanje Kristova duha sve do prezahtjevne ljubavi spram neprijatelja i na širenje Kristova, a ne "našeg" mira.

U propovijedi je, oslonjen na nedjeljna čitanja – taj javni proglas Riječi, podsjetio da misterij čovjeka postaje jasan tek u tajni utjelovljene Riječi. Razlikujući, kako je rekao, "moju i vašu" prosudbu (koja može biti površinska-cognitio perfunctoria) i Kristovu (cognitio profunda) koja se u prvi mah čini "kao nerazumna", jer ne hvali onoga koji naoko ispunja sav "zakon", nego raskajana grešnika koji "ode opravdan kući svojoj", poticao je na nadilaženje površnih prosudbi.

"Nisu naše subjektivne prosudbe o nama i drugima odlučujuće i mjerodavne za ispravno djelovanje, nego Kristove riječi i njegovo otkupiteljsko djelo na križu", zaključio je propovjednik.

Nakon mise događanje se premjestilo u višenamjensku kapelu Bl. Alojzija Stepinca HKŽ München u koju su pozvani članovi udruge i vjernici koji se zanimaju za njezin rad. Okupljene je na početku proslave 25. obljetnice djelovanja pozdravio voditelj HKŽM župnik Klapež, ističući tri karakteristike: zahvalnost, odgovornost i ponos. Zahvalnost za dosadašnji prijeđeni put i učinjena dobra u tom kontekstu, posebno zahvalnost za dar slobode, koji, kako vidimo i u najaktualnijim konfliktima i ratovima, za male narode nije samorazumljiv, naglasivši odgovornost prema budućim projektima koje treba pomagati, ali ne zaboravljajući ni ponos za ono što smo učinili. Zaželio je svima, budući da se dobro može uvećavati ili smanjivati, ustrajnost u humanitarnom čovjekoljubnom djelovanju udruge. Na kraju je župnik podsjetio da ne treba ni prestati sanjati san o povratku u domovinu ostvarene slobode, koju dugujemo našim braniteljima.

Potom je fra Ante-Vuk zahvalio svim prisutnima, osobito svećenicima koji su djelovali u toj župi i koji su mu bili na pomoći, zahvalio je uzorima, pomaganju fra Marinka Vukmana, koji je uvijek bio aktivan u prikupljanju pomoći te potaknuo mlađe franjevce da nastave započeto bogoljubno i humanitarno djelovanje. Uza svoju subraću spomenuo je samo žive suosnivatelje i stalne podržavatelje udruge, posebice prisutne Petra Dodiga Logaru, Antu Brekala, i Budimira Markoča.

Nakon toga predstavljen je projekt braniteljske udruge "Dolina maslina". Uz postojeću obiteljsku tvrtku koja je u studenome 2012. godine podigla nasad maslina u malom mjestu Nadin, ta braniteljska udruga oplemenjuje hrvatsko tlo okrupnjavanjem i podizanjem još jednog suvremenog nasada maslina na dodatnoj površini od 30 hektara koju, kako kažu, uz Božju pomoć nastoje realizirati. Kameniti teren obrastao degradiranim oblicima niskog raslinja zamijenjen je sa 7000 maslina, gdje su posađene domaće autohtone sorte.

Udrugu su predstavljala tri branitelja: Mirko Krtalić, Krešo Pavković i Marinko Šušak, a potonji je dirnut zahvalio za dosadašnju pomoć, kazavši da postoje pojedinci koji branitelje sotoniziraju kao neradnike, ali da je takvih branitelja malo, jer da ima i onih branitelja koji kopaju, rade i stvaraju, štoviše, koji i sami pomažu socijalno ugroženim obiteljima na rubovima grada Zagreba oko priprave ogrjeva i prebrođivanju zime koje se te obitelji najviše plaše, o čemu se manje govori i piše. Branitelji su također poklanjali bočice maslinova ulja, braniteljskog projekta "Dolina maslina".

Poslovična gostoljubivost i ugodan boravak u Hrvatskom domu došla je do izražaja uz pripremljeni domjenak uvijek vrijednih domaćica i pomagača volontera. Večer je uveličao zbor mladih župne FRAMA-e, koji je otpjevao nekoliko pjesama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije