Reutlingen, Tubingen i Metzingen

Dvije godišnje humanitarne akcije za pomoć domovini

Foto: Adolf Polegubić
1/11
02.02.2018.
u 11:06

Zajednice uglavnom dvaput godišnje organiziraju humanitarne akcije – za vrijeme zimske akcije prilozi od blagoslova obitelji upućuju se potrebitima u domovini, a za ljetne akcije skupljaju se rabljene školske torbe koje se s novčanim prilogom šalju u Lijepu Našu

Hrvatske katoličke zajednice Reutlingen, Tubingen i Metzingen nalaze se u Pastoralnom području Baden-Würtemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Od 1965. u Reutlingen je povremeno dolazio slaviti misu na hrvatskom jeziku svećenik iz Stuttgarta. Hrvatska katolička misija Reutlingen službeno je osnovana 1971. godine. Na njezinu teritoriju danas djeluju tri hrvatske katoličke zajednice – Svete Obitelji u Reutlingenu, koja je utemeljena 1. siječnja 2006. godine, Sv. Vinka Paulskog u Tübingenu, osnovana 1. srpnja 2005. i Sv. Nikole Tavelića u Metzingenu, osnovana 1. kolovoza 2005. 

Na području sve tri zajednice živi oko šest tisuća Hrvata. Misiju su dosad vodili svećenik Krčke biskupije vlč. Mirko Makaus (1971. – 1980.) i franjevac konventualac o. Ladislav-Gojko Luburić (1980. – 1989.). 

Od jeseni 1989. došli su svećenici Mostarske-duvanjske biskupije vlč. Ivica Komadina na službu voditelja misije i vlč. Marijan Bevanda na službu dušobrižnika. Otkako je od 1. kolovoza 2005. vlč. Bevanda umirovljen, do 2010. kao voditelj zajednica Reutlingen, Tübingen i Metzingen djelovao je vlč. Komadina. 

Voditelj zajednica 2011. godine postao je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. Ante Kutleša koji djeluje i danas, a vlč. Komadina od 2011. obnaša službu delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. 

Od 2006. do 2010. u zajednicama je kao dušobrižnik djelovao svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije dr. vlč. Marko Šutalo, a od kolovoza 2010. kao dušobrižnik djeluje svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ivica Zrno. 

Kao pastoralne suradnice u misiji su bile časne sestre milosrdnice: s. Mercedes Domić i s. Mirjana Turković, a od rujna 1998. kao pastoralna suradnica djeluje s. Mirjam Laco. Svjetlana Anđić je tajnica u Reutingenu, Anna Remert u Tübingenu, a Slavica Vidović u Metzingenu. Najveći broj Hrvata na području tih triju zajednica je u Reutlingenu.

Nedjeljne mise slave se u crkvi sv. Wolfganga u Reutlingenu, u crkvi sv. Bonifacija u Metzingenu i u crkvi sv. Ivana Evanđelista u Tübingenu. U sve tri zajednice djeluju pastoralna vijeća. Članovi su aktivni i uključuju se na razne načine. 

Pastoralno osoblje po potrebi posjećuje bolesnike u bolnici ili u njihovim kućama. Velika slavlja u zajednicama pripremaju se za blagdan sv. Nikole, Božić, za Majčin dan, a obilježavaju se i zaštitnici zajednica – Sveta Obitelj, sv. Nikola Tavelić i sv. Vinko Paulski. 

U zajednicama se, u suradnji s Hrvatskom dopunskom nastavom, slavi misa zahvalnica na kraju školske godine, kao i misa na početku školske i vjeronaučne godine. 

U crkvi sv. Wolfganga u Reutlingenu redovito se održavaju listopadske i svibanjske pobožnosti, kao i duhovne obnove. U sve tri zajednice djeluju ministrantske skupine. Mješoviti zbor postoji u Reutlingenu, dok zbor "Nikola Tavelić" djeluje u Metzingenu.

Molitvene zajednice djeluju u Reutlingenu, Tübingenu i u Metzingenu. U sve tri zajednice djeluju skupine čitača. Aktivan je i zbor mladih koji se okuplja u Reutlingenu te nastupa po potrebi u sve tri zajednice. 

U zajednicama djeluje folklorna skupina mladih "Sokolovi" koja se okuplja u Reutlingenu. Uz to postoji i folklorna skupina odraslih i djece, koji se okupljaju u Metzingenu. 

Vjernici iz hrvatskih zajednica svake godine tradicionalno hodočaste na svetkovinu Presvetog Trojstva u marijansko svetište Zwiefalten koje organiziraju sve tri zajednice s drugim zajednicama iz biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

S vjernicima iz Stuttgarta ili Sindelfingena vjernici iz tih triju zajednica hodočaste u Lurd, Svetu Zemlju i sl. Suradnja s domaćom njemačkom Crkvom je dobra, poglavito s onim njemačkim župama u čijim se crkvama služe mise na hrvatskom jeziku. 

Zajednička slavlja s njemačkim vjernicima organiziraju se na Tijelovo i Veliki četvrtak, a posebno na međunarodnoj misi s njemačkim i drugim vjernicima, osobito u Tübingenu. 

Vjeronauk se drži u sve tri zajednice u sklopu Hrvatske dopunske nastave, a obuhvaća vjeroučenike od predškolske dobi do 9. razreda. Katehetska se priprava u zajednicama drži posebno za sakramente prve pričesti i potvrde. 

U zajednicama se drži i mjesečna kateheza za odrasle, vjernici se pripremaju za sakramente krštenja i vjenčanja. Organiziraju se i mjesečni susreti za starije vjernike. Tu su i pobožnosti 13 utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom i pobožnosti prvih petaka u čast Presvetom Srcu Isusovu. Vjernici posljednjih godina redovito odlaze na komemoraciju u Bleiburg. U zajednicama se organizira i Vukovarski memorijal. 

Zajednice uglavnom dvaput godišnje organiziraju humanitarne akcije – za vrijeme zimske akcije prilozi od blagoslova obitelji upućuju se potrebitima u domovini, a za ljetne akcije skupljaju se rabljene školske torbe koje se s novčanim prilogom šalju u Lijepu Našu. Zajednice imaju i svoju internetsku stranicu. U Reutlingenu je aktivan i NK Croatia koji s hrvatskim zajednicama dobro surađuje.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 1

DU
Deleted user
00:06 03.02.2018.

samo saljite,sve ce to dobiti oni kojima je najpotrebnije,hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije