Naslovnica Vijesti

Prvo izdanje udžbenika za učenje hrvatskog jezika prodano u 47 zemalja

U sklopu Hrvatske župe svetog Josipa, koja je osnovana prije sto godina, postojala je velika želja za očuvanjem hrvatskog jezika
25. travnja 2019. u 08:09 0 komentara 93 prikaza
Foto: Matica

Nakon 20 godina objavljeno je novo, drugo izdanje udžbenika za učenje hrvatskog jezika "Croatia: The Country and the Language", koautorica Nasje Bošković Meyer i njezine kćeri Jasne Meyer McCarthy. 

Berlin: Hrvatski navijači prate finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva 2018. Identitet Predavač otkriva kakvo je poznavanje materinskog jezika kod takozvanih gastarbajtera

Nasja Bošković rođena je u Splitu, a nakon udaje za Arta Meyera otišla je u St. Louis, grad druge najstarije hrvatske zajednice u SAD-u. Profesorica je hrvatskog jezika i kulture već više od 35 godina na koledžima St. Louisa. Njezini studenti bili su i mnogobrojni Hrvati, kojih na području St. Louisa ima između 30 tisuća i 50 tisuća. 

U sklopu Hrvatske župe svetog Josipa, koja je osnovana prije sto godina, postojala je velika želja za očuvanjem hrvatskog jezika pa je Nasja Bošković Meyer bila i tamo angažirana. Na prvim tečajevima ranih osamdesetih godina imala je 57-ero polaznika. Budući da ih se moralo podijeliti u dvije skupine, u pomoć joj je priskočila i kći Jasna. Unatoč želji roditelja da im djeca uče hrvatski jezik, entuzijazam je splasnuo zbog udaljenosti koju su morali svaki put prevaljivati da bi doveli djecu na sat.

HiT-1 Oni su potomci hrvatskih iseljenika, zaljubljenici u Lijepu Našu i žele učiti hrvatski jezik

Nasja Bošković Meyer je prevoditeljica i pjesnikinja. Pjesme su joj objavljivane u časopisima Vidik u Splitu, Voyager u St. Louisu i Rukovet u Subotici. Piše članke za Maticu, Zajedničar i Gaudeamus. Izdala je i dvije zbirke pjesama: Nagnuta nad morem i Pet rubina crvenih. Članica je udruge koja se zove Hrvatska iseljenička lirika.

Njezina kćerka Jasna Meyer McCarthy rođena je u Americi, a u Splitu je pohađala jedan razred osnovne i srednje škole. Godinu dana studirala je etnologiju u Zagrebu i to kao stipendistica tadašnje Matice iseljenika Hrvatske. Doktorica je znanosti Interkulturalne komunikacije te predaje na Sveučilištu Fontbonne u St. Louisu.

Osnove povijesti i kulture

Prvo izdanje njihova udžbenika pod naslovom "Croatia: The Country and the Language" prodano je u 47 zemalja, što američkih, što u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi i Hrvatskoj. Knjiga se može nabaviti s mekim i tvrdim koricama, a uz učenje hrvatskog jezika, uči se i o hrvatskoj kulturi. Oba izdanja opremljena su bogatim englesko-hrvatskim i hrvatsko-engleskim rječnicima, kao i CD-om zbog izgovora riječi.

Zagreb Dijaspora želi učiti hrvatski jezik, najveći interes iz Južne Amerike

Udžbenik je podijeljen na dva dijela. U prvom dijelu u pojedinim lekcijama uče se osnove gramatike, svakodnevni izrazi, šale i uzrečice, kao i kratka povijest Lijepe Naše. Drugi dio je namijenjen onima koji žele naprednije učenje i sofisticirano izražavanje. Opisani su mnogobrojni hrvatski gradovi, viteška igra Alka, ali i neki recepti koji se pripremaju za blagdane.


Branka Bezić Filipović

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.